Najlepsze ciasto dyniowe z bakaliami i kremem sernikowym
najlepsze ciasto dyniowe
W tym roku mam szczególną ochotę na dyniowe wypieki. Na koncie mam już pyszny sernik dyniowy z warstwą orzechową – dla mojego brata numer jeden 😉 Chociaż ja uważam, że ten przepis jest kolejnym dyniowym przysmakiem mogącym śmiało konkurować z sernikiem dyniowym 😉 Czyli moim zdaniem najlepsze ciasto dyniowe! Dla miłośników ciasta marchewkowego, ten wypiek będzie równie dobry, jak nie lepszy!
Pyszne i puszyste ciasto z tartą dynią i bakaliami przekładane serkiem. Przepis oryginalny pochodzi z bloga Kwestia smaku, znajdziecie go TU. Wykorzystałam go prawie w taki sam sposób, ale zmniejszyłam ilość wiórków kokosowych i dodałam trochę daktyli. Poza tym oczywiście lekko ulepszyłam pod względem wartości odżywczych 😀 i Proporcje w mojej wersji są też większe, bo u mnie piecze się zazwyczaj na dużych blaszkach – duża rodzina, duże formy 😀
Najlepsze ciasto dyniowe z kremem i bakaliami (wersja zwykła i bezglutenowa)
Ciasto dyniowe:
forma 36 x 21 cm
-320 g mąki orkiszowej jasnej
-75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– w wersji bezglutenowej najlepiej użyć 170 g mąki ryżowej, 125 g mąki jaglanej, 100 g skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
– 4 jajka
– 1 i 1/4 szkl. erytrytolu/ksylitolu
– 20 g syropu klonowego/miodu- opcjonalnie dla wzbogacenia smaku. Można zastąpić jogurtem.
– 1/2 szkl. oleju rzepakowego
– 1/3 szkl. kefiru/maślanki
– 400 g startej dyni
– 2 brzoskwinie
– 40 g daktyli
– 30 g wiórków kokosowych
– 70 g orzechów albo migdałów
– 1 i 1/4 łyżeczki pr.do pieczenia
– 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– aromat waniliowy albo inny, np. cytrynowy, migdałowy
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.
Brzoskwinie obrać ( jeśli używamy świeżych) i pokroić w drobną kostkę.
Daktyle zaparzyć, po 5 minutach odsączyć.
Jajka ubić najpierw same przez około 5 minut. Dodać erytrytol i syrop/miód – miksować na najwyższych obrotach do momentu, aż powstanie gęsta i prawie biała masa. Następnie dodać kefir albo maślankę. Zmiksować do połączenia. Następnie stopniowo wlewać olej – wszystko zmiksować.
Do masy dodać tartą dynię, brzoskwinie,orzechy, wiórki i odsączone oraz pokrojone daktyle. Całość wymieszać dużą łyżką. Na koniec dodawać mąkę i mieszać również za pomocą łyżki. Po dodaniu mąki ciasto powinno być gęste. Jeśli jajka , których użyliście były duże – wszystkie- to należy dodać troszkę mąki- maksymalnie 2-3 łyżki.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i rozprowadzamy po całości.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni C przez ok. 50 minut, aż ciasto będzie zrumienione, a patyczek suchy podczas sprawdzania.
Ciasto odstawić do wystudzenia. Następnie przekroić na pół i przełożyć poniższym kremem.
Krem na bazie serka naturalnego i śmietanki
– 400 g serka śmietankowego naturalnego typu Philadelphia , użyłam serka kanapkowego
-1/2 szkl. pudru z ksylitolu albo erytrytolu- może byc cukier puder
– 200 ml śmietanki kremówki
– 20 g mleka w proszku
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy mleko w proszku i krótko miksujemy. Serek dobrze zmiksować z pudrem z ksylitolu albo erytrytolu. Na koniec dodajemy śmietanę i całość delikatnie mieszamy.
Krem odstawić do lodówki na 30 minut.
Wystudzone i oczywiście najlepsze ciasto dyniowe kroimy na pół 😉
Nakładamy większość serka do środka, przykrywamy i rozprowadzamy na wierzchu pozostałą część serka.
Podajemy od razu. Ciasto zniknęło u mnie w ekspresowym tempie, więc lepiej nie zostawiać sobie na później, bo może go już nie być 😉
3 komentarze
Jula G.
uwielbiam ciasto dyniowe w takiej formie 😉
gin
Wygląda niesamowicie kusząco 🙂
madlene17
Uwielbiam takie mokre ciacha, rozpływające się w ustach:)