Ciasta z owocami,  Desery,  Inne ciasta

Jabłka w karmelu pod ciastem. Gordon Ramsay.

Pyszny deser bądź jednoosobowe ciasto. Jabłka podsmażane w karmelu, następnie pieczone pod pysznym ciastem, które przypomina trochę muffinki, trochę ciasto ucierane i trochę biszkopt. Jest wilgotne, puszyste i bardzo delikatne. Koniecznie do wypróbowania 🙂

Oryginał: TU


Składniki: na 2 porcje.

– 125 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 50 g masła
– 120 ml mleka – letniego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki cukru drobnego
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– szczypta soli

– 4 duże jabłka
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżka masła
– 150 ml mleka
– 1 łyżeczka cynamonu
– 100 g pokrojonych daktyli.

Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki – całość zmiksować, aż powstaną zacierki/kruszonka. Dodać aromatu waniliowy , jajko i mleko. Całość zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę – niezbyt małą.

Cukier rozpuścić na patelni. Dodać ciepłe , nawet gorące mleko. Zamieszać i gotować , aż mleko trochę zgęstnieje. Dodać jabłka, daktyle i masło. Wymieszać dobrze z karmelem. Doprawić cynamonem. Prażyć na patelni przez ok. 4-5 minut.

Do naczynia nałożyć najpierw jabłka, na to wylać ciasto. Całość wyrównać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto pieczemy przez ok. 20 minut albo do momentu , aż wierzch się przyrumieni.

Podawać od razu, na gorąco. Można posypać cukrem pudrem albo podać z lodami czy jogurtem.


Smacznego! 🙂

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *