Jabłka w karmelu pod ciastem. Gordon Ramsay.
Pyszny deser bądź jednoosobowe ciasto. Jabłka podsmażane w karmelu, następnie pieczone pod pysznym ciastem, które przypomina trochę muffinki, trochę ciasto ucierane i trochę biszkopt. Jest wilgotne, puszyste i bardzo delikatne. Koniecznie do wypróbowania 🙂
Oryginał: TU
Składniki: na 2 porcje.
– 125 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 50 g masła
– 120 ml mleka – letniego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżki cukru drobnego
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
– szczypta soli
– 4 duże jabłka
– 3 łyżki cukru
– 1 łyżka masła
– 150 ml mleka
– 1 łyżeczka cynamonu
– 100 g pokrojonych daktyli.
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki – całość zmiksować, aż powstaną zacierki/kruszonka. Dodać aromatu waniliowy , jajko i mleko. Całość zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę – niezbyt małą.
Cukier rozpuścić na patelni. Dodać ciepłe , nawet gorące mleko. Zamieszać i gotować , aż mleko trochę zgęstnieje. Dodać jabłka, daktyle i masło. Wymieszać dobrze z karmelem. Doprawić cynamonem. Prażyć na patelni przez ok. 4-5 minut.
Do naczynia nałożyć najpierw jabłka, na to wylać ciasto. Całość wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto pieczemy przez ok. 20 minut albo do momentu , aż wierzch się przyrumieni.
Podawać od razu, na gorąco. Można posypać cukrem pudrem albo podać z lodami czy jogurtem.
Smacznego! 🙂
7 komentarzy
Jula G.
o matko, jakie pyszności!
gin
Mniami, pychota 🙂
tu-tusia
Mmmm… "Szarlotka" + karmel? To coś dla mnie!
Meg
Dzięki dziewczyny! 🙂 Polecam koniecznie, było mega dobre 😀
Opalanka
Zapisuję, bardzo dobrze to wszystko brzmi:)
Anonimowy
Jabłuszka w karmelu pod ciastem – pycha! Robiłam, przepis jest wyśmienity!
Meg
Świetnie! Cieszę się, że przepis przypadł go gustu 🙂