Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Inne ciasta

Ciasto dyniowe z bakaliami przekładane serkiem.

W tym roku po raz pierwszy zabieram się za dyniowe wypieki. Na koncie mam już pyszny sernik dyniowy z warstwą orzechową – dla mojego brata numer jeden, w piekarniku siedzi kolejny wypiek, a ten przepis jest kolejnym dyniowym przysmakiem. Dla miłośników ciasta marchewkowego, ten będzie równie dobry, jak nie lepszy! Pyszne i puszyste ciasto z tartą dynią i bakaliami przekładane serkiem. Przepis oryginalny pochodzi z bloga Kwestia smaku, znajdziecie go TU. Wykorzystałam go prawie w taki sam sposób, ale zastąpiłam wiórki kokosowe rodzynkami i oczywiście zwiększyłam proporcje, bo u mnie piecze się zazwyczaj na dużych blaszkach – duża rodzina, duże formy 😀

 
Składniki: 36 x 21cm
 
-350-400 g mąki pszennej
– 4 jajka
– 1 i 1/4 szklanki cukru
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 3/4 szklanki oleju
– 400 g tartej dyni – surowej
– 2 brzoskwinie – z puszki albo świeże
– 80 g rodzynek
– 100 g orzechów albo migdałów – posiekanych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 400 g serka śmietankowego naturalnego typu Philadelphia , użyłam serka kanapkowego
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 250 ml kremówki
– 1 usztywniacz do śmietany
350 g mąki wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.
Brzoskwinie obrać ( jeśli używamy świeżych) i pokroić w drobną kostkę.
Rodzynki zaparzyć, po 5 minutach odsączyć.
Jajka ubić najpierw same przez około 5 minut. Dodać cukier i cukier waniliowy – miksować na najwyższych obrotach do momentu, aż powstanie gęsta i prawie biała masa. Następnie dodawać stopniowo olej – wszystko zmiksować.
Do masy dodać tartą dynię, brzoskwinie,orzechy i rodzynki. Całość wymieszać dużą łyżką. Ciasto będzie gęste, ale takie ma właśnie być. Na koniec dodawać mąkę i mieszać również za pomocą łyżki. Po dodaniu mąki ciasto powinno być gęste. Jeśli jajka , których użyliście były duże – wszystkie- to należy dodać pozostałe 50 g mąki.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i rozprowadzamy po całości.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni C przez ok. 1 godzinę.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy usztywniacz do śmietany. Serek mieszamy z cukrem pudrem, na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy.
Wystudzone ciasto kroimy na pół. Nakładamy większość serka do środka, przykrywamy i rozprowadzamy na wierzchu pozostałą część serka.
Podajemy od razu. Ciasto zniknęło u mnie w ekspresowym tempie, więc lepiej nie zostawiać sobie na później, bo może go już nie być 😉
Smacznego! 🙂
 









3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *