Sernik

Sernik dyniowy z orzechami (bez glutenu)

sernik dyniowy, najlepszy sernik dyniowy, sernik dyniowy przepis, sernik z orzechami, sernik bezglutenowy, sernik na spodzie bezglutenowym, ciasto bez glutenu, ciasto z dynią, sernik bez cukru,

 

Nastąpił koniec blogowej przerwy. Brak postów wynikał po prostu z braku przepisów albo zdjęć 😉 Pojawiły się nowe zajęcia i czas na blogowanie został nieco skrócony.
Za to w weekend odbyły się urodziny brata -z tej okazji mogłam w końcu coś upiec! Z racji, że jesień, to musiał to być wypiek wykorzystujący sezonowy produkt. Padło na dynię i powstał sernik dyniowy, pokrojony w kwadraty,więc w sumie na stół zostały podane sernikowe kostki dyniowe 😛

Czekałam na to, bo ostatnio unikałam słodyczy, zrobiłam sobie od nich odpoczynek, ale w weekend podreperowałam się pod tym względem 🙂

Przyznam, że nigdy nie piekłam sernika dyniowego, bo w domu nie zawsze eksperymenty się sprawdzają,a w wiadomo, że zwykły sernik i tak jest dobry 😉 Ciekawość musiała jednak zostać zaspokojona.
Sernik dyniowy był strzałem w dziesiątkę!

Puree z dyni dodaje dodatkowej mięsistości i cały sernik zyskuje na kremowości, ale też delikatności. Świetnie się komponuje z orzechami! Sernik dyniowy zrobiłam bez kruchym cieście bezglutenowym, który w smaku nie odbiega w ogóle od wersji pszennej 🙂


Sernik dyniowy z orzechami na bezglutenowym spodzie
forma 36 x 21


Kruchy spód bez glutenu:

  • 2 i 1/3 szkl.mąki – u mnie 2/3 szkl. mąki ryżowej , 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 migdałowej) – może być każda, nie polecam tylko samej kokosowej.
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru albo erytrolu/ksylitolu w pudrze
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki mleka- jeśli ciasto zbyt suche


Mąkę – każdy rodzaj przesiewamy i mieszamy ze sobą. Dodać też sól, proszek do pieczenia, cukier puder albo inny słodzik w pudrze. Dodać masło i posiekać. Następnie wbić jajko i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt kruche, za suche, to dodać 2-3 łyżki zimnego mleka. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Podczas gdy ciasto się chłodzi, robimy warstwę orzechową.



Warstwa orzechowa:

  • 200g orzechów – mogą być włoskie albo mieszanka. Świetnie pasują też laskowe i migdały 🙂
  • 2/3 szkl. wody
  • 20 gr miodu
  • 1/4 szkl. śmietany 12 albo 18% (płynnej)
  • 4 łyżki erytrolu albo po prostu cukru

130 gramów orzechów drobno posiekać – w kostkę. Pozostałe 70 gramów zmielić na mąkę. Do garnka wlać wodę i dodać miód oraz erytrytol albo zwykły cukier. Lekko skarmelizować. Dodać orzechy, wlać śmietankę. Gotować, aż powstanie kleista masa. Pamiętać o mieszaniu, aby orzechy się nie przypaliły. Masa powinna zgęstnieć. Oczywiście masa będzie gotowa, gdy orzechy wchłoną płyn. W związku z tym, że mamy też mąkę, masa powinna być dość gęsta.



Serowa masa dyniowa:

  • 1250 gramów twarogu- u mnie półtłusty
  • 400 gramów puree z dyni*
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 gramów masła
  • 220 g cukru albo ksylitolu ( jeśli chcesz użyć erytrytolu,to najlepiej wymieszać z ksylitolem i stewią)
  • 40 gramów budyniu śmietankowego/waniliowego (proszku)
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo dobrego aromatu


Twaróg najpierw zmielić. Następnie zmiksować z cukrem albo innym słodzikiem. Dodać puree z dyni, rozpuszczone i ostudzone masło oraz cały budyń (proszek). Ponownie zmiksować. Następnie jajka – stopniowo. Przede wszystkim chodzi tylko o płączenie składników, bez zbędnego miksowania. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Kremówkę ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Wymieszać tylko do połączenia składników.

* Niegdyś nie było dostępnego puree z dyni. Niemniej jednak, obecnie coraz częśćoiej można dostać taki mus już gotowy. Prawie zawsze jednak robię wszystko od zera, więc i tym razem tak było 😉 Dynię należy wtedy obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dynię wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut – do miękkości. Następnie schłodzoną dynię zblendować z wodą- dodawać ją stopniowo, max 1/2 szkl.. W rezultacie otrzymamy wymagany mus.



Wierzch:

  • 400 gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki erytrolu/cukru/ksylitolu w pudrze

Sernik dyniowy nie wymaga zbyt wielu dodatków, gdyż sama dyniowa masa serowa jest boska. Niemniej jednak sernik lubi czasem popękać, więc warto go czymś posmarować. Ja wybrałam po prostu neutralny smak, czyli śmietankowy, ale może też to być na przykład polewa czekoladowa.

Składniki na polewę wystarczy dobrze wymieszać.



Pieczenie – sernik dyniowy


Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Na blaszkę wyłożyć ciasto i nakłuć widelcem. Spód podpiec przez 10 minut. Odstawiamy na 5 minut.

Po wyciągnięciu spodu zmniejszamy temp. piekarnika do 160 stopni C.
Następnie na spód wykładamy warstwę orzechową i wyrównujemy. Na to wylewamy dyniową masę sernikową.

Całość pieczemy w kąpieli wodnej (tzn. formę wkładamy do innej formy wypełnionej wodą) w 160 stopniach C przez ok. 1h 20 min. Sernik wyciągamy i odstawiamy na 10 minut.

Wierzch sernika smarujemy całą śmietaną. Całość podpiekamy w 160 stopniach przez ok. 10-15 minut, aż masa lekko się zetnie. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Konkludując, sernik dyniowy jest najlepszy na następny dzień- bezsprzecznie czysta rozpusta!

Na zakończenie chcę jeszcze dodać, że musicie się uzbroić w cierpliwość- będzie kusić taki ciepły, ale wszystkie smaki przegryzą się przez noc. Niewątpliwie, po takim nocnym chłodzeniu, sernik dyniowy będzie jeszcze lepszy!

Jeśli szukasz innych przepisów na wykorzystanie dyni, to polecam moje najnowsze odkrycie- bronies z dodatkiem musu dyniowego 🙂
Przepis tutaj —-> Fit brownie na bazie musu dyniowego z serem i owocami



sernik dyniowy, sernik dyniowy z orzechami, sernik z orzechami, wkładka orzechowa, polewa śmietankowa, sernik kremowy, kremowy sernik dyniowy, sernik pieczony w kąpieli wodnej

fit sernik, dietetyczny sernik dyniowy, dyniowy sernik bez cukru, dietetyczny sernik, sernik wilgotny, najlepszy fit sernik, najlepszy sernik dyniowy, sernik dyniowy przepis, sernik dyniowe bez glutenu, ciasta bez glutenu, blog dietetyczny,

5 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *