FIT Słodkie,  Desery,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie

Naleśniki pełnoziarniste na serku wiejskim.

Z braku laku, czyli mleka musiałam wymyślić coś innego. Na samej wodzie naleśników nie chciałam, więc użyłam serka wiejskiego…. eksperyment udany 🙂 Powstało pyszne i syte śniadanko. Dzięki mące pełnoziarnistej również zdrowe. W środku czai się banan i sos czekoladowy na bazie jogurtu – bardzo smaczny. Naleśniki posypałam lekko cukrem brązowym.


Składniki:

– 150 g serka wiejskiego – odsączonego
– 1/2 szklanki wody
– 1 jajko
– szczypta soli
– cukier albo inny środek słodzący
– mąka pszenna pełnoziarnista.

Jajko , serek wiejski i wodę zmiksować blenderem na gładko. Dodać sól i cukier albo inny słodzik, u mnie stewia. Na koniec dodawać przesianą mąkę, aby powstało ciasto naleśnikowe. Dość rzadkie. Nie pamiętam ile dokładnie dałam mąki pszennej, ale na pewno 1/2 szklanki.


Sos czekoladowy:

– 180 g jogurtu naturalnego ( mój był dość rzadki)
– 1.5 łyżki ciemnego kakao
– stewia według upodobania + 1 łyżeczka cukru pudru
– 5 łyżek mleka w proszku.

Do jogurtu najpierw dodać stewię, cukier puder i ciemne kakao. Na koniec stopniowo mleko w proszku. Wszystko zależy od gęstości jogurtu. Mój zaliczał się do rzadszych, więc dałam 5 łyżek. Jeśli Wasz będzie gęstszy , możecie dodać mleka w proszku trochę mniej- wszystko według uznania 🙂

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *