Naleśniki pełnoziarniste na serku wiejskim.
Z braku laku, czyli mleka musiałam wymyślić coś innego. Na samej wodzie naleśników nie chciałam, więc użyłam serka wiejskiego…. eksperyment udany 🙂 Powstało pyszne i syte śniadanko. Dzięki mące pełnoziarnistej również zdrowe. W środku czai się banan i sos czekoladowy na bazie jogurtu – bardzo smaczny. Naleśniki posypałam lekko cukrem brązowym.
Składniki:
– 150 g serka wiejskiego – odsączonego
– 1/2 szklanki wody
– 1 jajko
– szczypta soli
– cukier albo inny środek słodzący
– mąka pszenna pełnoziarnista.
Jajko , serek wiejski i wodę zmiksować blenderem na gładko. Dodać sól i cukier albo inny słodzik, u mnie stewia. Na koniec dodawać przesianą mąkę, aby powstało ciasto naleśnikowe. Dość rzadkie. Nie pamiętam ile dokładnie dałam mąki pszennej, ale na pewno 1/2 szklanki.
Sos czekoladowy:
– 180 g jogurtu naturalnego ( mój był dość rzadki)
– 1.5 łyżki ciemnego kakao
– stewia według upodobania + 1 łyżeczka cukru pudru
– 5 łyżek mleka w proszku.
Do jogurtu najpierw dodać stewię, cukier puder i ciemne kakao. Na koniec stopniowo mleko w proszku. Wszystko zależy od gęstości jogurtu. Mój zaliczał się do rzadszych, więc dałam 5 łyżek. Jeśli Wasz będzie gęstszy , możecie dodać mleka w proszku trochę mniej- wszystko według uznania 🙂
3 komentarze
Ervisha
Placuszki z wiejskiego jadłam ale nalesników nie.. super pomysł ;D
madlene17
Nie jadłam jeszcze naleśników z serkiem wiejskim ale skoro Tobie smakowały to trzeba będzie je kiedyś wypróbować:)
Meg
Warto 🙂 naleśniki są mięciutkie i delikatne.