
Jabłkowo- owsiane placki na maślance.
Wiedziałam, że gdzieś zapodziały mi się zdjęcia z innego śniadania.Właśnie znalezione i na bieżąco dodawane. Tym razem placki jabłkowe na jogurcie naturalnym. Mokre w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Z dodatkiem mąki owsianej.
Składniki: 1 porcja
– 1 jajko
– 1 jabłko – średnie
– 1/2 szklanki maślanki
– 3 łyżki mąki owsianej
– 1 łyżka otrębów
– 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
– 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– stewia
– szczypta soli
Jabłko zetrzeć na tarce- nie odsączać.
Jajko wymieszać z maślanką. Dodać jabłko i zamieszać. Następnie wszystkie pozostałe składniki. Odstawić na 10 minut. Jeśli będzie za rzadkie, dodać trochę więcej mąki albo otrębów. Wiele zależy od wielkości jabłka i tego,ile ma w sobie soku.
Smażymy na złoto.
Gotowe!
Smacznego:)


One Comment
Monika
Maślanka pewnie sprawia, że placki jest delikatniejsze. Pysznie wyglądają:)