Ciasta z owocami,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  FIT Słodkie

Jabłkowe tartaletki z tymiankiem – niskotłuszczowe.

Ostatni sierpniowy wpis, ale oczywiście nie jest to ostatni w sezonie letnim. Takowy będzie we wrześniu 🙂 Mimo to już lekko jesiennie i jabłkowo, ale nie tak bardzo kalorycznie… na zimowe zapasy tłuszczowe jeszcze nie czas:)
Na talerzu dziś zawitały niskotłuszczowe tartaletki jabłkowe w krainie mlekiem i miodem płynącej, czyli po prostu na jogurcie z dodatkiem miodu. Aaa zapomniałabym dodać, że na spód babeczek nałożyłam daktellę, czy po prostu sos z daktyli. Do ciasta dodałam odrobinę tymianku, aby wspomóc trawienie 😉 Lekki francuski deser na pobudzenie kubków smakowych. 

Składniki:  8 sztuk

– 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 2-4 łyżki wody
– szczypta soli
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1/4 łyżeczki drobno posiekanego tymianku albo zmielony (u mnie druga wersja)

Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z solą, tymiankiem i cukrem pudrem. Dodać masło i jogurt i zmiksować. Dodać tyle wody, aby było można zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.



Nadzienie:


– 2 duże jabłka
– 8 daktyli
– 1/2 szklanki wody
– 1.5 łyżki brązowego cukru

Jabłka obrać i pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić w cienki plasterki. Ja najpierw przekroiłam jabłka na pół, aby kawałki zmieściły się w foremce. 

Daktyle zalać wodą. Gotować na średnim ogniu, aż daktyle będą miękkie. Kontrolować gotowanie, ponieważ woda będzie parować – jeśli będzie jej za mało należy po prostu trochę dodać. Z gotowych daktyli odlać trochę wody ok. 1 łyżkę i zmiksować blenderem. 

Foremki do tartaletek wysmarować cienko masłem. Nałożyć krążek ciasta. Należy wykrawać o większej średnicy, aby boki wystawały ponad brzegi foremek- u mnie zrobione bardziej w postaci koszyczków. Nakłuć widelcem spód i boki. Nałożyć daktellę i pokrojone jabłka – jabłka należy układać dość obficie, podczas pieczenia i tak trochę się zmniejszą. Mogą lekko wystawać ponad  brzegi. Całość posypać brązowym cukrem. 

Najpierw pieczemy babeczki w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Później należy przykryć górę folią aluminiową i zmienić ustawienie pieczenia na samą górę. W taki sposób pieczemy kolejne 15-20 minut. Sprawdzamy, czy wierzch jabłek jest lekko wysuszony i przyrumieniony , a środek miękki. Jeśli nie, to należy ściągnąć folię i piec, aż jabłka będą dobre -cały czas na grzaniu górnym. 

Babeczki podajemy z jogurtem polane delikatnie miodem. 

Smacznego! 🙂










                                                             

2 komentarze

  • Krystyna Boner

    Bardzo zaciekawiło mnie dodanie tymianku do ciasta. Babeczki, jak widać udały się znakomicie. Pewnie też tak smakują.
    P.s. Podoba mi się tutaj. Będę tu częściej zaglądać. Krys

    • Meg

      Bardzo się cieszę 🙂 tymianku w porównaniu do całego ciasta nie jest wiele, ale nadaje lekki fajny posmak, który mi podpasował. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *