Obiad/Kolacja,  Pieczywo

Bułki hamburgerowe! Mięciutkie, pyszne!

bułki hamburgerowe, bułki do hamburgerów, mięciutkie bułki, bułki z sezamem,



Bułki hamburgerowe były mi potrzebne oczywiście do hamburgerów. ;D Nie miałam swojego przepisu, więc wpisałam w Google hasło ” bułki hamburgerowe”, weszłam w “Grafikę” i znalazłam parę , które wzrokowo mi odpowiadały. Większość z nich miała ten sam przepis… był on oparty o przepis Marthy Stewart. Wiem, że jej receptury są dobre, więc dziś również do sieci trafi jeden przepis więcej na bułki hamburgerowe według Marthy Stewart 😉



BUŁKI HAMBURGEROWE
Składniki: 8 sztuk


– 3/4 szkl. wody
– 1/4 szklanki mleka w proszku
– 1 jajko
– 2 łyżki masła
– 2.5 szklanki mąki pszennej albo orkiszowej (u mnie ta druga)
– 1 łyżeczka cukru/miodu
– 1 łyżeczka soli
– 8 g drożdży świeżych

Dodatkowo:
-jajko
– 1/3 szklanki mleka
-sezam

Drożdże rozrobić w 1/3 szklanki wody, dodać cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.

Roztopić masło.

Pozostałą wodę wymieszać z mlekiem w proszku i jajkiem. Dodać masło i wyrośnięty rozczyn. Zmiksować przez parę sekund.

Mąkę wymieszać z solą i cukrem.

Do mokrych składników na bułki hamburgerowe dodać połowę mąki i zmiksować. Dodawać teraz stopniowo pozostałą część mąki. Należy jej  użyć tyle, aby ciasto było gładkie i elastyczne – podobnie jak z drożdżowym. Wyrobić ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Bułki hamburgerowe, tak jak każde ciasto drożdżowe musi podwoić swoją objętość. Z ciasta uformować bułeczki. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy z odstępami, bo bułki jeszcze wyrosną.
Odstawić na 30 minut do drugiego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.  Jajko wymieszać z mlekiem. Posmarować i posypać sezamem. Jeśli Wasz piekrnik należy do tych mocniejszych, lepiej użyć niższej temperatury- 180 stopni.

Pieczemy przez ok.15-20 minut, aż bułeczki do hamburgerów ładnie wyrosną i zarumienią się.

Bułki hamburgerowe według przepisu Marthy Stewart z moimi małymi modyfikacjami wyszły wspaniałe. Ja na co dzień używam mąki orkiszowej i można ją stosować we wszytkich przepisach, gdzie jest mąka pszenna tradycyjna. Bułki do hamburgerów zawierają dodatek mleka albo tak jak w tym przepisie wodę z mlekiem w proszku. Ten mleczny dodatek sprawia, że są one tak mięciutkie. Ta lekko słodka nuta idealnie pasuje do hamburgerów 😉

bułki hamburgerowe, bułki do hamburgerów
 
 
bułki do hambuergów, mięciutkie bułeczki mleczne, bułki przepis,

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *