Bułki hamburgerowe! Mięciutkie, pyszne!
Bułki hamburgerowe były mi potrzebne oczywiście do hamburgerów. ;D Nie miałam swojego przepisu, więc wpisałam w Google hasło ” bułki hamburgerowe”, weszłam w “Grafikę” i znalazłam parę , które wzrokowo mi odpowiadały. Większość z nich miała ten sam przepis… był on oparty o przepis Marthy Stewart. Wiem, że jej receptury są dobre, więc dziś również do sieci trafi jeden przepis więcej na bułki hamburgerowe według Marthy Stewart 😉
BUŁKI HAMBURGEROWE
Składniki: 8 sztuk
– 3/4 szkl. wody
– 1/4 szklanki mleka w proszku
– 1 jajko
– 2 łyżki masła
– 2.5 szklanki mąki pszennej albo orkiszowej (u mnie ta druga)
– 1 łyżeczka cukru/miodu
– 1 łyżeczka soli
– 8 g drożdży świeżych
Dodatkowo:
-jajko
– 1/3 szklanki mleka
-sezam
Drożdże rozrobić w 1/3 szklanki wody, dodać cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Roztopić masło.
Pozostałą wodę wymieszać z mlekiem w proszku i jajkiem. Dodać masło i wyrośnięty rozczyn. Zmiksować przez parę sekund.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem.
Do mokrych składników na bułki hamburgerowe dodać połowę mąki i zmiksować. Dodawać teraz stopniowo pozostałą część mąki. Należy jej użyć tyle, aby ciasto było gładkie i elastyczne – podobnie jak z drożdżowym. Wyrobić ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Bułki hamburgerowe, tak jak każde ciasto drożdżowe musi podwoić swoją objętość. Z ciasta uformować bułeczki. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy z odstępami, bo bułki jeszcze wyrosną.
Odstawić na 30 minut do drugiego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Jajko wymieszać z mlekiem. Posmarować i posypać sezamem. Jeśli Wasz piekrnik należy do tych mocniejszych, lepiej użyć niższej temperatury- 180 stopni.
Pieczemy przez ok.15-20 minut, aż bułeczki do hamburgerów ładnie wyrosną i zarumienią się.
2 komentarze
ladylaura.
Bułeczki idealne,z mlekiem w proszku jeszcze nie robiłam,miłego dnia.
Renula
Jakie kształtne i apetyczne!;)