
Roladki drobiowe z oscypkiem i kopytka z sosem pieczarkowym.
Przepisy na słono dodaję rzadziej niż na ciasta. Bierze się to stąd, że często gotuję na oko. W wypiekach nie mogę pozwolić sobie na taką dowolność, trzeba trzymać się pewnych zasad. W daniach słonych doprawiam “na oko”i ciężko jest mi oszacować, ile czego użyłam. W moim domu przebywa zazwyczaj 5-6 domowników , dlatego obiady gotujemy spore .. jednak większość przepisów w internecie zawiera mniejsze proporcje, a specjalne obliczanie w celu dopasowania nie do końca jest dla mnie.
Mimo to chcę dodawać coraz więcej przepisów wytrawnych. Raz będą one stanowiły bardziej inspirację, czy ogólne wskazówki,w innym przypadku postaram się być dokładniejsza w podawaniu wykorzystanych składników.
Przy kuchennym stole jest też zazwyczaj sporo zamieszania, nie mam zbyt wiele czasu na robienie zdjęć, ładne prezentowanie – kto zresztą lubi zimny obiad? 😀 Liczę na zrozumienie w tej kwestii 🙂
Niedawno wróciłam z gór i do domu przywiozłam oscypka. Pomyślałam, że warto go wykorzystać inaczej, niż zazwyczaj. Zrobiłam roladki drobiowe z folii , pieczone w piekarniku – bez tłuszczu, oprócz tego w serku. Staram się unikać tłustych potraw i dodatków.Do tego ogórek konserwowy i czerwona cebula.
Sos pieczarkowy bardzo smaczny i lekki. Z wyglądu przypomina ten na śmietanie, ale w ogóle jej nie zawiera 😉
Kopytka:
– 1 kg ziemniaków
– 1 jajko
– 200 g mąki pszennej jasnej
– 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– sól do smaku
Ugotowane i zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko i mąkę, posolić do smaku. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie się zbyt kleić, dodać trochę mąki.
Podzielić na 4 części i rozwałkować ręcznie. Stolnicę podsypać mąką, aby ciasto się nie kleiło. Kroić w poprzek nożem i gotować we wrzątku, aż zaczną wypływać.
Sos pieczarkowy:
– 600 g pieczarek
– -2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
– 2/3 szklanki mleka
– sól i pieprz
Pieczarki obrać albo umyć i pokroić w paski. Podsmażyć na oliwie. Podczas smażenia można podlać wodą, aby się nie przypaliły.
1/3 szklanki pieczarek odłożyć z patelni. Dodać trochę mleka i zmiksować blenderem – z wyglądu będzie dość gęste. Dodać z powrotem do pieczarek. Zalać mlekiem, dodać mąkę. Wymieszać dobrze i doprawić. Gotować, aż mleko lekko się zredukuje i powstanie lekki sos.
Pod koniec dodawać stopniowo jogurt i zamieszać – nie gotować!
Roladki:
– 600 g fileta z kurczaka
– ogórki konserwowe*
– 2 średnie cebule czerwone
– maślanka
– oscypek**
– sól do smaku – należy uważać, bo oscypek sam w sobie jest słony
– pieprz
– słodka papryka
– odrobina majeranku
– odrobina ostrej papryki
* nie pamiętam ile użyłam ogórków, ponieważ wyciągałam je na bieżąco ze słoika. Wszystko zależy od tego, jak duży jest filet i ile dodatków uda nam się zmieścić.
** tak samo, jak w przypadku ogórków. Oscypek można zastąpić serkiem wędzonym.
Oczyszczony filet z kurczaka zamoczyć w maślance. Najlepiej na całą noc albo przynajmniej na parę godzin.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ogórki i oscypka pokroić w paski.
Filet z kurczaka należy rozbić. Posypać przyprawami. Następnie rozprowadzamy na całości czerwoną cebulę. Ułożyć paski ogórka i oscypka w środku, całość zawinąć.
Urwać spory kawałek folii aluminiowej, położyć roladkę i szczelnie zawinąć. Boki należy zwijać w odwrotne strony – jeden w lewo, drugi w prawo. Będzie to przypominać cukierki.
Jeśli zostały nam mniejsze kawałki fileta, które samodzielnie nie tworzą roladki , wystarczy pozbierać je , ułożyć od razu na folii i nałożyć dodatki. Na wierzch dobrać kolejne kawałki i zawinąć 🙂 Nic się nie zmarnuje!
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Roladki pieczemy przez 50 minut.
Podajemy z dodatkami. U mnie buraczki 🙂
Smacznego!


3 komentarze
gotowanie w parze
Mm obiadowe pyszności :))
Ciachomania
roladki wyglądają przepysznie! bardzo podoba mi się pomysł na odchudzony sos pieczarkowy, smak jest, a zdrowiej 🙂
Meg
Dziękuję bardzo 🙂 Bardzo lubię ten sos, ponieważ na smaku nic nie traci – tam gdzie można staram się unikać tłuszczu albo jeśli jest naprawdę konieczny, to chociaż zmniejszyć ilość 🙂