Ciasta z owocami,  Czekolada

Najlepsze brownies , z malinami i białą czekoladą.

Tak jak w tytule… najlepsze brownies na świecie – przynajmniej dla mnie. Inne , niż to które już piekłam wcześniej, czyli Brownie jak snickers . Tamten wypiek był cięższy, bardziej zwarty i gliniasty – oczywiście też rewelacyjne , jak każde brownies 😉
Ta wersja trafia idealnie w moje kubki smakowe. Jest bardzo mokre, ale nie aż tak ciężkie. Nie sprawia tyle oporu przy krojeniu, ale posiada chrupiącą i klejącą skórkę, środek również jest lepki, ale nie gliniasty. W smaku bardzo przypomina “Podwójnie czekoladowe ciastka” Marthy Stewart. Lepiej nie potrafię określić smaku tego brownies. Opis i tak w pełni nie odzwierciedli tego smakołyku.
Przepis od koleżanki , oj jak ja jestem wdzięczna za niego! 🙂
Składniki:
 
– 250 g czekolady gorzkiej
– 3 jajka
– 2 łyżki kakao
– 250 g cukru
– 120 g masła
– 150 g mąki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 300 g pokrojonych kawałków czekolady – może być mieszanka gorzkiej i mlecznej.
– 150 g malin
– 100 g białej czekolady + 3-4 łyżki mleka.
Formę o wymiarach 30 x 21 cm  wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło rozpuścić z 250 gramami czekolady gorzkiej. Odstawić do przestudzenia. Może być letnie.
Mąkę wymieszać z kakao i solą.
Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać do tego roztopione masło z czekoladą. Teraz mąka z dodatkami. Na koniec 300 g pokrojonej czekolady. Wszystko zamieszać.
Ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Posypać na to maliny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Brownies pieczemy przez 25-30 minut – u mnie było w piekarniku przez 27 minut.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli parowej razem z mlekiem. Polać nią letnie brownies.
Teraz można już się zajadać. Ważne, aby brownies nie było pieczone zbyt długo. Lepiej wyciągnąć je wcześniej , niż zapiec za bardzo 🙂
Życzę smacznego
……szczególnie czokoholikom 😀
 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *