Sernik

Sernik waniliowy – idealnie gładki.

Czasem myślę sobie , które ciasto jest najlepsze… sernik jest bardzo uniwersalny, nawet ten, który uda się mniej jest przepyszny. Ciasto zawsze sprawdzone, zawsze zjedzone, zawsze pyszne. Czyżby miał zyskać miano najsmaczniejszego? U nas w domu na pewno tak. Bo sernik to sernik 🙂

Mój tata uwielbia wszystko co waniliowe. Nie jest pożeraczem słodyczy sklepowych, ale lody waniliowe i ciasta waniliowe bardzo lubi, a sernik po prostu uwielbia. Dlatego z okazji już minionego jego święta zdecydowałam się połączyć dwa jego ulubione składniki: ser + wanilię. Wyszedł przepyszny, mazisty, gładki, zbity, bardzo waniliowy…

Do tego bardzo dobra polewa czekoladowa… sernik jest po prostu rewelacyjny.

SERNIK WANILIOWY KREMOWY I IDEALNIE GŁADKI

Spód ciasteczkowy:

– 200 g ciastek zbożowych typu digestive, mogą też być owsiane. Polecam takie bez cukru (każde ciastka kruche się sprawdzą, jaglane, typu granola również)
– 110 g roztopionego masła

Ciastka zmielić i wymieszać z rozpuszczonym masłem
Wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

– 1kg twarogu półtłustego- ja bardzo lubię taki miękki w kostce
– 300 g śmietany homogenizowanej gęstej 12% albo 18%
– 250 ml śmietany kremówki
– 1 szkl. cukru (można zastąpić 1 szkl.ksylitolu albo 1 i 1/3 szkl.erytrytolu)
– 5 jajek (najlepiej ekologicznych albo z wolnego wybiegu)
– 2 budynie waniliowe/śmietankowe
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Jajka należy wymieszać z cukrem oraz ekstraktem. Oczywiście cukier możesz zastąpić ksylitolem albo erytrytolem. Następnie twaróg i śmietanę homogenizowaną wymieszaj ze sobą. Jajka z cukrem dodaj do twarogu ze śmietaną Warto w tym miejscu zblendować masę albo wcześniej pamiętać o dobrym zmieleniu sera. Następnie wsyp proszek budyniowy i dobre wymieszaj. W tym kroku lepiej użyć łopatki albo miksować na niskim obrotach, żeby nie napowietrzać za bardzo masy.

Kremówkę należy dobrze schłodzić i następnie ubić – szybkim sposobem również jest blender. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać , ale już za pomocą miksera na średnich obrotach albo ręcznie. 

Masa serowa jest luźniejsza, niż w tradycyjnych,polskich sernikach. Jednak ta konsystencja zapewnia właśnie, że sernik będzie kremowy, ale mniej zbity Oprócz tego śmietana sprawia, że jest delikatny i gładki. Pamiętać należy o tym, żeby ser był dobrze zmielony.

Masę serową należy wylać na ciasteczkowy spód.
Tortownicę należy owinąć od spodu folią aluminiową i umieścić w większym naczyniu, do którego można wlać wodę. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Sernik wraz z naczyniem umieścić w piekarniku, ale na niższym poziomie, niż środek. Sernik waniliowy piekłam przez 55 minut, ale czas może się wydłużyć do 60-65 minut w zależności od piekarnika 🙂

Jeśli zauważysz, że sernik za szybko rumieni się od góry, należy przykryć go folią aluminiową.
Upieczony sernik waniliowy zostawiamy na początku w piekarniku. Później wyjmujemy i czekamy jeszcze parę godzin, jednak najlepiej całą noc. Na następny dzień dekorujemy polewą czekoladową, która moim zdaniem do tej wersji sernika pasuje idealnie! 

Polewa czekoladowa:

-1 tabliczka mlecznej czekolady (u mnie wersja bezcukrowa)
– 30g masła
– 1.5 łyżki kakao
– 50ml mleka + 20g mleka w proszku (można też użyć odżywki białkowej)

Mleko należy zagotować z masłem. Dodać następnie posiekaną czekoladę i wymieszać. Kakao najlepiej wymieszaćz mlekiem w proszku albo odżywką białkową Dodać do masy czekoladowej. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, wystarczy dolać ciepłego mleka albo wody.

sernik waniliowy, sernik kremowy, sernik gładki, sernik polski, sernik idealny, sernik świąteczny, ciasta z serem

11 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *