
Sernik podwójnie serowy- kremowa rozpusta

Sernik jest królewskim wypiekiem, a jak dodasz do niego dodatkowy rodzaj sera, to powstanie sernik dobry do kwadratu- taki sernik podwójnie serowy jest cudowny 🙂 Każda uroczystość w moim domu, to oczywiście pieczenie sernika – jest nieodłącznym elementem. Tym razem pełnił rolę torcika. Kroiliśmy mniejsze kawałki, ponieważ była duża tortownica. Po drugie, wiadomo, że sernik jest sycący, a ten zwłaszcza.
Podwójnie serowy? Nazwa stąd, że składa się z dwóch “rodzajów” sera: twarogu białego i serka homogenizowanego, na to polewa ze śmietany z migdałami. Sernik jest rewelacyjny. Nie pęka, nie unosi się, jest zbity, kremowy, baaaardzo serowy. Wielbiciele serników, ale tych konkretnych będą w niebie. Gwarantuję to! 🙂
Sernik podwójnie serowy
Źródło: “Świeże i smaczne. Ciasta i ciasteczka”. U mnie ze zmianami dostosowanymi do większej formy. Sernik podwójnie serowy.
Spód: tortownica 26 cm średnicy.
– 450 g ciastek zbożowych- szukajcie tych z dobrym składem, bez syropu glukozowo -fruktozowego oraz tłuszczu palmowego. Mogą też ciastka maślane. Najlepiej jednak upiec swoje 😉
– 120 g masła rozpuszczonego
– 30 g śmietany 12% albo 18%
Część ciastek zmielić dość drobno. A część warto zostawić w troszkę większą kruszonkę. Dodać masło oraz śmietanę. Połączyć wszystko.
Całą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia: spód i boki. Wypełniamy całą formę ciastkami. Przyklejamy również do boków- 2/3 wysokości boków. U mnie wyszło trochę za wysoko, bo za mało dałam na spód i zostało na boki 🙂
Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy.

Masa serowa:
– 900 g twarogu białego- u mnie półtłusty
– 400 g serka homogenizowanego naturalnego-
– 100 g masła
– 6 jajek
– 3/4 szkl. cukru pudru- można też zastąpić ksylitolem.
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– 20 g budyniu waniliowego w proszku albo skrobi ziemniaczanej
Twaróg i serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Jeśli nie mamy twarogu mielonego, warto masę w tym momencie zmiksować blenderem na gładko. Albo wcześniej sam twaróg zmielić, przetrzeć przez praskę.
Masło roztopić. Dodać do masy serowej.
Jajka zmiksować, żeby je napowietrzyć. Dodawać stopniowo do masy serowej, ale dość szybko. Miksować tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Pieczemy sernik przez ok. 55 minut. Niższa temperatura do pieczenia sernika podwójnie serowego sprawia, że jest on kremowy i bardzo wilgotny.

Wierzch:
– 350-370 g śmietany gęstej/kwaśnej 12% albo 18% tłuszczu*
– 30 g miodu
– 20 g cukru pudru albo ksylitolu- erytrytol tutaj też może być.
– 1/2 szkl. posiekanych migdałów: najlepiej w słupki, można również kupić takie.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i migdałami.
Sernik wyciągnąć z piekarnika po 55 minutach. Odstawić na 10 minut. Rozsmarować na nim polewę ze śmietany i zapiekać dalej przez ok. 20 minut w 150 stopniach C.
Warstwa śmietanki powinna lekko się ściąć.
Sernik może wydawać się zbyt sprężysty, ale on w trakcie stygnięcia jeszcze się piecze, więc po całkowitym wystudzeniu będzie idealny 🙂
Sernik podwójnie serowy należy odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Potem, przed podaniem zdjąć obręcz i papier do pieczenia z boków. Muszę przyznać, że jednak spody ciasteczkowe to jest to, a sernik z dodatkowymi bokami z ciastek to świetny dodatek dodający nowej struktury 🙂
Będzie się pięknie prezentować.
Życzę smacznego i gorąco polecam taką wersję, czysta rozpusta dla podniebienia.
Sernik podwójnie serowy jest bardzo bogatym wypiekiem- prawdziwym, treściwym 🙂
Gdy podacie go na stole, to na pewno każdy z gości będzie zadowolony. Na przykład urodziny członka rodziny są wspaniałym wyborem.
*Jeśli zostało Ci niewiele śmietany i nie wiesz do czego jej użyć, możesz śmiało dodać na wierzch polewy. 30 g zostało użyte do spodu, więc jeśli miałaś 2 opakowania po 200 gramów, to dodaj tę resztkę. Przede wszystkim trzeba dbać o to, żeby nie marnować składników 🙂
Dla wszystkich miłośników sernika w polskim stylu, na prawdziwym twarogu, to oczywiście polecam SERNIK KRAKOWSKI 🙂 U mnie znajdziecie dwie wersje tego cudownego sernika:
1) Najlepszy Sernik Krakowski
2) Sernik w krakowskim stylu na zbożowym cieście (troszkę zdrowsza wersja)
Gorąco polecam! Osobiście bardzo lubię serniki i trochę ich już się napiekłam. Na moim blogu znajdziesz sporo sernikowych inspiracji!
Do następnego wpisu- Just Megik 🙂







9 komentarzy
Antenka
boski!
jaki kremowy:D widać, że rozpływał się w buzi!
Asa_6niebo
wygląda obłędnie! zapisuję przepis do wypróbowania
ugotujmyto.pl
Rewelacja….zapisuję :)!
Kulinarne Wyskoki
Zróbcie dziewczyny koniecznie, naprawdę warto 🙂
piotr grochowski
hhhhmmmm
Renata
Zastanawiam się co zrobić z drugą połową śmietany jeśli ciasto polewamy tylko jedną? Ma czekać do następnego pieczenia??? 🙂
just_megik
Cześć Renata 🙂 Jeśli zostają 2- łyżki, to śmiało dodaj do przepisu- w sumie to te 50g nie sprawi różnicy, a najczęściej opakowania są 200 gramowe 🙂 Słuszna uwaga zresztą, żeby nie generować strat w jedzeniu, a wiadomo, że nie każdy zużyje później tę śmietanę 🙂 Zaktualizuję przepis!
Weronika
Czy sernik się upiecze jeśli dodam do niego rodzynki ?
just_megik
Oczywiście 🙂