Placek na maślance z wiśnią i nektarynką.
Prosto, szybko, smacznie, owocowo… takie określenia zawsze przyciągają, bo kto nie lubi dobrze zjeść, nie spędzając przy tym dużo czasu? Raz nie mamy czasu na przesiadywanie w kuchni. Innym razem nie mamy siły. Zdarza się też tak, że jest tyle do upieczenia, że jedno ciacho musi być szybkie i proste – tak właśnie było u mnie. Rodzinne uroczystości zobowiązują, a zegar… no cóż, posłuszny chyba nigdy nie jest 😉
Składniki: forma 38 x 23 cm. Przepis z domowych zapisków.
Ciasto robiłam z połowy porcji, ale przepis podaję bez zmian.
– 2 i 3/4 szklanki mąki
– 1 szklanka maślanki
– 0.5 szklanki oleju
– 2/3 szklanki cukru
– 3 jajka
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 450 g owoców ( owoce można obtoczyć w mące przed wyłożeniem)
Jajka utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Dodać maślankę i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych składników. Wymieszać szybko, tylko do połączania składników. Ciasto ma być gęste, nie należy redukować ilości mąki.
Kruszonka: 150 g mąki, 100 g masła, 80 g cukru, cukier wanilinowy . Wszystkie składniki zagnieść.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i poukładać owoce. Posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec przez 45-55 minut – do tzw. suchego patyczka.
3 komentarze
Monika
Ale wspaniale pulchny wam wyszedł ten placek drodzy słodyczoholicy:)
Dusia
to mój ulubiony placek 🙂
Łucja
pyszne i lekkie 🙂 uwielbiam takie ciasta 😀