Desery,  FIT Słodkie,  Śniadanie

Płatki orkiszowe zapiekane z jogurtem i pianką bezową.

Płatki owsiane się skończyły, ale na szczęście w szafce znalazłam dosłownie idealnie odmierzoną ilość płatków orkiszowych,czyli na śniadanie dziś była “owsianka” z płatków orkiszowych, z jogurtem, truskawkami i pianką bezową. Nie jest to typowa beza, bo nie chciało mi się czekać, aż będzie idealnie wysuszona. Przypomina to bardziej piankę, słodką z brązowym cukrem. Kolejna propozycja na pyszne śniadanie. Energia zawita od razu! 🙂
Składniki:

– 3 łyżki płatków orkiszowych
– 1/2 szklanki mleka
– 2 spore łyżki jogurtu naturalnego
– 1 małe białko
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– truskawki 
Płatki zalać mlekiem i gotować. Gdy płatki napęcznieją, a mleko widocznie się zredukuje, odstawić na minutę. 
Pokroić ok. 4 sztuk truskawek na małe kawałki. Do płatków dodać jogurt i truskawki – dobrze wymieszać. 
Kokilkę wysmarować tłuszczem. Nałożyć płatki. Zapiekać przez 15 minut w 180 stopniach C. 
W tym czasie przygotować bezę: białko zacząć ubijąc z odrobiną soli. Pod koniec dodać stopniowo cukier i ubić na sztywno. 
Po 15 minutach na zapiekane płatki nałożyć bezę. Zmniejszyć temp. do ok. 150 stopni i zapiekać jeszcze przez 15-20 minut. Jeśli zacznie za bardzo się rumienić zmniejszyć temp. delikatnie. 
Natomiast jeśli chcemy idealną bezę to najlepiej tak małą ilośc suszyć w 100 stopniach – tak mała szybciej się rumieni, więc najlepiej suszyć w niskiej temp. Wtedy musimy czekać ok. 35 minut. 
Pokroić resztę truskawek albo innych owoców. Podawać od razu! 
Pyszne i pożywne śniadanie 🙂
Smacznego!


















                                                           

Instagram
Pin Share

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *