Ciasto cynamonowe z jabłkiem i marchewką.
Latem królują owoce, zimne desery albo lekkie ciasta ucierane czy babkowe. To najbardziej smakuje. Chociaż ja żadnym rodzajem słodkiego nie pogardzę jeśli nie ma w nim surowych żółtek , białek albo całych jajek! Resztę spałaszuję bardzo szybko 😉
Jeśli przepadacie z cynamonem, imbirem, jabłkiem , marchewką, gałką muszkatołową i bakaliami, to znaczy, że to ciacho przypadnie Wam do gustu. Jest wilgotne, dość ciężkie w konsystencji ale nie w smaku, aromatyczne .. po prostu bardzo smaczne!
Składniki: keksówka długość 30cm,
– 3 szklanki mąki
– 2 jajka
– 2/3 szklanki oleju
– 1/2 szklanki cukru ( u mnie z dodatkiem cukru brązowego)
– 1 szklanka startej marchewki ( ok. 130 gram)
– 120 gram puree z jabłek*
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/3 łyżeczki imbiru
– 1/2 szklanki rodzynek
– 1/3 szklanki skórek owocowych
– 1/2 szklanki orzechów drobno posiekanych
– ekstrakt waniliowy , ewentualnie cukier wanilinowy
*jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i podgotować na patelni. Następnie zmiksować za pomocą blendera i gotowe.
Jajka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym/cukrem wanilinowym. Dodać olej, marchewkę i puree z jabłek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodać do masy.
Rodzynki i skórkę pomarańczową wymieszać z 1 łyżką mąki. Dodać do masy razem z orzechami. Wymieszać do połączenia składników.
Keksówkę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasto pieczemy przez 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dekorujemy lukrem i skórką pomarańczową.
Szybko, smacznie i efektownie. Oto chodzi 🙂
Smacznego!
One Comment
kuchcikOla
moje ulubione smaki 🙂 na ciasto z marchewką zawsze i wszędzie jestem chętna 🙂