FIT Słodkie,  Śniadanie

Owsianka waniliowa – zapiekana.

Kolejny pomysł na owsiankę. Jest to bardzo proste.. Każdy może tworzyć swoje wersje, wystarczy dodawać nowe dodatki: sery, owoce, bakalie, mleka roślinne, czekoladę, karmel itd. Inspiracją do tej owsianki był ten blog .

 Tym razem zrobiłam w kokilce. Jest całkiem inna. Jest gotowa do spożycia bez dodatków. Mokra ale zbita, waniliowa i gorąca. Na wierzchu polana na świeżo miodem. Sezon owocowy też należy wykorzystać, więc dokroiłam truskawki. Ten typ owsianki jest dla mnie tym jednym z lepszych 🙂





Składniki: 1 porcja

– 3 łyżki płatków owsianych
– 2/3 szklanki mleka
– 1 łyżeczka budyniu waniliowego + mleko do rozmieszania
– 1/2 małego jabłka
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1/2 łyżeczki cukru brązowego.

Płatki zalać 1/3 szklanki mleka, dodać aromat i zacząć gotować. W tym czasie zetrzeć na tarce jabłko, budyń rozmieszać z mlekiem – u mnie to niecała 1/4 szklanki. Jak płatki znacznie napęczniają , a mleko lekko zgęstnieje, dodać najpierw budyń. Mieszać i chwilę gotować –  musi przypominać konsystencję budyniu, ale żeby owsianka nie była zbyt sucha. Na koniec dodać starte jabłko i dobrze wymieszać.

Kokilkę wysmarować delikatnie masłem. Nałożyć owsiankę, posypać wierzch cukrem brązowym.

Zapiekać przez 25- 30 minut w 180 stopniach C – aż góra zrobi się chrupiąca. Polać wierzch miodem. 

Owsianka jest przepyszna. Aromatyczna, chrupiący wierzch, wilgotny środek. O taką właśnie mi chodziło.


Koniecznie do wypróbowania!
Smacznego 🙂

                                                                   

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *