Owsianka waniliowa – zapiekana.
Kolejny pomysł na owsiankę. Jest to bardzo proste.. Każdy może tworzyć swoje wersje, wystarczy dodawać nowe dodatki: sery, owoce, bakalie, mleka roślinne, czekoladę, karmel itd. Inspiracją do tej owsianki był ten blog .
Tym razem zrobiłam w kokilce. Jest całkiem inna. Jest gotowa do spożycia bez dodatków. Mokra ale zbita, waniliowa i gorąca. Na wierzchu polana na świeżo miodem. Sezon owocowy też należy wykorzystać, więc dokroiłam truskawki. Ten typ owsianki jest dla mnie tym jednym z lepszych 🙂
Składniki: 1 porcja
– 3 łyżki płatków owsianych
– 2/3 szklanki mleka
– 1 łyżeczka budyniu waniliowego + mleko do rozmieszania
– 1/2 małego jabłka
– 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1/2 łyżeczki cukru brązowego.
Płatki zalać 1/3 szklanki mleka, dodać aromat i zacząć gotować. W tym czasie zetrzeć na tarce jabłko, budyń rozmieszać z mlekiem – u mnie to niecała 1/4 szklanki. Jak płatki znacznie napęczniają , a mleko lekko zgęstnieje, dodać najpierw budyń. Mieszać i chwilę gotować – musi przypominać konsystencję budyniu, ale żeby owsianka nie była zbyt sucha. Na koniec dodać starte jabłko i dobrze wymieszać.
Kokilkę wysmarować delikatnie masłem. Nałożyć owsiankę, posypać wierzch cukrem brązowym.
Zapiekać przez 25- 30 minut w 180 stopniach C – aż góra zrobi się chrupiąca. Polać wierzch miodem.
Owsianka jest przepyszna. Aromatyczna, chrupiący wierzch, wilgotny środek. O taką właśnie mi chodziło.
Koniecznie do wypróbowania!
Smacznego 🙂
4 komentarze
teenager ;)
te platki są ekstra -uwielbiam !
just_megik
Dzięki 😉
kuchcikOla
i tak apetycznie przypieczona na wierzchu, uwielbiam! 🙂
Lovelykate
Mmm ten przypieczony wierzch jest niesamowity 😉