Ciasteczkowe babeczki z serem karmelowym.
Szybki, sprawny i dość efektowny deser. Warto go zrobić, ponieważ jest łatwy, bardzo smaczny i świetnie pasuje z sezonowymi owocami. Tak naprawdę są to ciasteczka czekoladowe, ser biały z masą karmelową i truskawki. 3 elementy , świetna całość!
Składniki: ( inspiracja: mojewypieki.com)
– 1.5 szklanki mąki ( dodatkowo 2 łyżki – jeśli ciasto będzie za luźne)
– 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 0.5 szklanki maślanki lub kefiru
– 80 g masła
– 1/3 szklanki kakao
– 80 g cukru drobnego
– 3 łyżki miodu
– ekstrakt waniliowy
– 1/2 szklanki groszków czekoladowych
– 1/3 szklanki posiekanych orzechów albo migdałów
Masło roztopić z cukrem i miodem. Maślankę wymieszać z ekstraktem, dodać do lekko przestudzonego masła.
Mąkę wymieszać z sodą oczyczczoną i kakao. Dodawać do mokrych składników- cały czas mieszając. Ciasto musi być gęste, przy nakładaniu nie powinno za bardzo się rozpłaszczać, jedynie minimalnie. Jeśli będzie zbyt płynne, dodać dodatkową mąkę.
Na koniec wmieszać czekoladę i orzechy/migdały.
Blaszkę wysmarować tłuszczem. Nakładać niecałą łyżkę, trochę więcej niż pół i delikatnie rozpłaszczyć. Należy zachować odstępy,ponieważ ciastka urosną.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec ciasteczka przez 10-12 minut.
Masa serowa:
– 150 g sera naturalnego smietankowego, u mnie Turek
– 150 g twarogu białego półtłustego albo tłustego – u mnie mleczarnia Śrem.
– 4 łyżki masy kajmakowej – można samemu zrobić wyliczoną ilość kajmaku albo kupić mleko w tubce karmelowe – też się świetnie sprawdzi -np. z Gostynia.
– 2 łyżeczki cukru z wanilią.
Zamieszać i zmiksować blenderem.
Ciasteczka lekko przestudzić. Układać ciastko, masę serową i truskawki drobno pokrojone, na to drugie ciasto , trochę masy i truskawka. Obok oczywiście można ułożyć więcej truskawek albo innych owoców.
2 komentarze
cook and look
Wyglądaja bardzo fajnie, pycha!
Spiżarnia smaków
Chętnie zjadłabym takie ciasteczko 🙂