Czekolada,  FIT Słodkie,  Torty

Torcik czekoladowy bez czekolady.


Zrobiłam torcik czekoladowy, który wpadł w tygodniu, tak bez okazji… A to dlatego, że jest to mega proste ciasto do zrobienia na szybko, gdy ochota na czekoladę sięga zenitu 😀

Do tego to wspaniałe uczucie braku wyrzutów sumienia…to uczucie , gdy rozkoszuję się jedzeniem” to uczucie, kiedy wiem,że to jest zdrowe’ to uczucie zadowolenia, kiedy zamierzony wypiek się udaje… tyle emocji wokół jednego ciasta, ale wszystko jest uzasadnione.

Pyszne , wilgotne, czekoladowe ciasto: bez czekolady, z niewielką ilością tłuszczu, na mące pełnoziarnistej… to jest naprawdę czekoladowy raj. Torcik wydaje się być bardzo ciężki, ale jest tak pyszny,że ciężko jest poprzestać na jednym kawałku. Wypróbujecie, to sami się dowiecie 😉


Torcik czekoladowy w zdrowym wydaniu – bez białego cukru i bez czekolady

Inspiracja: http://www.cookrepublic.com


Składniki:
(u mnie tortownica 24cm, ale polecam użyć mniejszej, żeby torcik był wyższy)


-1 szkl. maślanki*
– 1 szkl. mąki – u mnie 1/3 szkl.orkiszowej jasnej, 1/3 szkl. orkiszowej ciemnej, 1/3 szkl. mąki owsianej
– 40 g migdałów zmielonych na mąkę.
– 1/2 szkl. erytrytolu
– 100 g daktyli+ 1/2 szkl. wody
– 3 jajka
– 50 g oleju kokosowego/rzepakowego
– 5 łyżek kakao
– 2/3 łyżeczki pr.do pieczenia
– 40 g orzechów laskowych- podprażonych i posiekanych
– aromat waniliowy
– szczypta soli


Wymieszać ze sobą wszystkie rodzaje mąki – jeśli używamy kilku. Dodać kakao, proszek do pieczenia i sól.
Daktyle zalać wrzątkiem i podgotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ściągnąć z palnika. Chłodne daktyle zblendować na mus.

Jajka ubić z erytrytolem i aromatem waniliowym. Dodać mus daktylowy, maślankę oraz olej. Zmiksować tylko do połączenia składników.

Do miski z mąkami i zmielonymi migdałami dosypać kakao i dodać także orzechy laskowe. Wymieszać. Następnie wlać mokre składniki. Energicznie wymieszać do połączenia wszystkiego, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto na torcik czekoladowy nie musi być długo miksowane, chodzi tylko o połączenie składników.

Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować delikatnie tłuszczem. Wylać masę. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i czekać ,aż ostygnie. Wyjąć z tortownicy jak będzie zimne, a jeśli już nie możemy się doczekać – to po prostu letnie 😀

Udekorować cukrem pudrem – u mnie jest to cukier brązowy. Można również użyć jakiegoś serka.  Ułożyć na wierzchu świeże owoce. 


*w wersji bez nabiału trzeba użyć mleka roślinnego (2/3 szklanki) do którego należy dodać sok z połówki z cytryny. Odstawić na 15 minut.



 
wilgotne ciasto czekoladowe bez cukru, fit ciasto czekoladowe, torcik czekoladowy z owocami,


ciasto czekoladowe bez nabiału, tort czekoladowy, fit ciasto czekoladowe,
 


najprostsze ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe bez czekolady, kakaowe ciasto, wilgotny murzynek bez czekolady, murzynek a la brownies,
 
torcik czekoladowy, zdrowe ciasto czekoladowe, zdrowe brownies, brownies z daktylami,

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *