Obiad/Kolacja,  Wegetariańskie

Spanakopita, czyli ciasto filo ze szpinakiem!

Grecki przysmak: Spanakopita: szpinak z fetą w cieście filo. Nazwa bardzo dziwna, obca, trochę skomplikowana… ale danie nie jest wyszukane. Co nie znaczy, że niesmaczne 🙂 W kuchni lubię proste rozwiązanie i uważam,że kiedyś w czasach, którym obce były różne ulepszacze, a dania były obifte w naturalne składniki, które dziś kosztują baardzo dużo i widnieją pod nazwą “eko” , wszystko smakowało lepiej! Ten przepis również składa się tylko z kilku składników, bez dodatków dziwnych przypraw, składników , których wymawianie sprawia zakłopotanie. Po prostu… proste i smaczne! 🙂

Składniki:
– ciasto filo – 10-12 arkuszy
– pęczek pietruszki
– ser feta – 100 g
– szpinak w liściach , użyłam mrożonego – 1 opakowanie, 450 g
– 2 ząbki czosnku
– jogurt naturalny – 150 g – gdy nie używamy fety ( chciałam zrobić lżejszą wersję , stąd bez fety). Jeśli z fetą, to jogurtu 80g
– 2 łyżki otrębów żytnich – opcjonalnie, dla wartości odżywczych
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Szpinak usmażyć, dodać połamaną fetę, pokrojony czosnek, otręby , przyprawy. Na koniec jogurt. Zamieszać i chwilę podsmażyć.
Przygotować naczynie żaroodporne – takiej wielkości jak moje – jest na zdjęciach. Wysmarować oliwą. Nałożyć pierwszy arkusz ciasta, pędzelkiem rozsmarować oliwę i tak jeszcze 4-5 arkuszy – według upodobania. Na ostatni arkusz posmarowany oliwą nakładamy cały szpinak. Przykrywamy 4 albo 5 arkuszami ciasta każdy smarując. Wystające boki trochę przycinamy albo wykładamy nimi wierzch. 
Ostatni arkusz smarujemy oliwą. 
Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni C. Wkładamy naczynie i zwiększamy temp. do 180 stopni C. Pieczemy , aż się zrumieni – u mnie ok.25 minut. 
Podajemy na ciepło , jak i na zimno! 
Smacznego 🙂

P.S. Mój wierzch jest bardzo pokruszony, ponieważ używałam domowego ciasta filo i na górę dałam połamane skrawki. Polecam jednak użyć ładnego arkuszu , równego, który przykryje cały wierzch.


3 komentarze

  • Anonimowy

    bedac w Grecji pomagałam w przygotowaniu tego ciasta .Kilka warstw ciasta ,przekładanych farszem .Farsz był przygotowany ze szpinaku ,marchewki, pietruszki zielonej ,dyni i liści mlecza ,sera feta i przypraw .Smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i zimno .Gospodyni była znana w okolicy z pieczenia tego ciasta na wesela lub inne imprezy.Smacznego !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *