Placki jaglane z musem rabarbarowym!
Piękna pogoda, słodkie śniadanie, herbata i świeże powietrze , to jest to,czego cały czas mi brakowało. Posiłki w plenerze zawsze lepiej smakują, potwierdzić mogą to: grill i piknik. Trochę rozpusty było, ale już niedługo powrót do rzeczywistości i … nauka, okres “egzaminowy” już tuż tuż – a tak fajnie było móc beztrosko gotować, smażyć, piec , ach. Ale zawsze to co dobre szybko mija. Liczę na to,że sesja i egzamin licencjacki też szybko miną, chociaż do dobrych rzeczy nie należą!
Ale po co od rana zaprzątać sobie myśli, lepiej skupić na pysznym śniadaniu, a dziś oferuję bardzo zdrowe placki jaglane z musem rabarbarowym i według upodobań dodatkiem np. brązowego cukru,czy owocowego soku 😉
Składniki:
– 100 g kaszy jaglanej
– ok. 300 ml wody
– 200 g rabarbaru
– 1/2 szklanki mleka
– 3-4 łyżki mąki żytniej
– 1 łyżka otrębów
– 1 czubata łyżka miodu
– 1 łyżeczka cukru +stewia
– 1 jajko
– 1 łyżka zmiksowanych płatków owsianych
Kaszę opłukać w zimnej wodzie. Odcedzić. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości – 10-15 minut.
Rabarbar pokroić w kostkę i zaparzyć, zostawić na sitku. Ugotowaną kaszę lekko wystudzić. Wymieszać ją z mlekiem , mąką, otrębami, cukrem i stewią. Na koniec wbić jajko i dobrze wymieszać.
Rabarbar dobrze odsączyć od wody. Zmiksować blenderem, dodać miód i płatki owsiane. Jeśli będzie troszkę za rzadki , dodać np. trochę kaszki manny, otrębów albo więcej mąki owsianej.
Placki smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu albo beztłuszczowo. Podawać na ciepło z musem i innymi dodatkami – jeśli macie ochotę 🙂
One Comment
Olcik
no, no śniadaniowe pyszności:))