Ciasta z owocami,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Wegetariańskie

Jabłka z cynamonem w cieście filo!

Po raz kolejny filo! Dużo pracy i czasu poświęciłam na jego własnoręczne zrobienie. Mrozić nie chciałam, czas przechowywania w lodówce już dobiegał końca. Trzeba było je wykorzystać! Przy okazji zdecydowałam się na udział w akcji na durszlak.pl, a ten przepis pasuje idealnie 😉

Jeszcze przed spaniem…. jabłka z cynamonem, rodzynkami i migdałami w cieście filo , udekorowane zdrowym sokiem z owoców. Po przestudzeniu smakują jak… ciastka serwowane przez Mcdonalds – a nawet lepiej! Są zdrowe, smaczne, owocowe, z niewielką ilością tłuszczu i cukru! Same plusy 🙂


Składniki: ( na 3 porcje)
– 6 płatów ciasta filo
– 750 g jabłek – całych, przed obieraniem
– 2 łyżki rodzynek
– 2 łyżki zmielonych migdałów
– 3 łyżeczki cukru brązowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta imbiru i gałki muszkatołowej. 
– olej/oliwa do ciasta filo
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. 
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka i gotować. Podlać wodą. Dodać cukier, migdały i przyprawy. Jabłka powinny być miękkie z delikatnym sosem.
Przygotować ciasto filo – ułożyć je pionowo.
Na każde ciastko przypadają 2 arkusze. Pierwszy arkusz posmarować delikatnie oliwą – pędzelkiem, ułożyć ok. 2-3 łyżek jabłek na górze ciasta. Zawinąć do siebie. Ułożyć tę roladkę na drugim arkuszu również posmarowanym oliwą. Zawinąć i ułożyć na blaszce wysmarowanej papierem do pieczenia. 
Tak samo postępować z pozostałymi dwoma ciastkami. Wierzch jeszcze raz posmarować troszeczkę oliwą – koniecznie pędzelkiem. 
Ja używałam domowego ciasta filo, które nie miało równych wymiarów. Wasze ciastka na pewno będą bardziej estetyczne 😀
Jabłka w cieście pieczemy do zrumienienia, u mnie było to 25 minut. 
Na koniec skropić delikatnie sokiem owocowym. Podawać na ciepło, jak i na zimno! 
Smacznego 🙂
P.S. Przepis bierze udział w akcji ” Naturalna słodycz” 😉




3 komentarze

    • just_megik

      Śliczne dzięki 😀 Ciasto jest bardzo kruche, taka odchudzona wersja ciasta francuskiego 😉 Można je kupić w dobrych sklepach albo delikatesach np. Alma, ale ponoć jest drogie. Składniki nie są wyszukane, ale cena bierze się pewnie stąd,że jest ciężkie do wałkowania. W smaku jak dla mnie jest lepsze już na zimno 😉 Pozdrawiam serdecznie!

  • KLFoodblog

    przyznam się nieskromnie, że lubię te ciacha mcdonaldowe i dlatego chętnie bym też spróbował twojej odchudzonej wersji, muszą być pyszne. pozdrówki

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *