Desery

Domowe lody waniliowe :)

Sezon lodowy ju偶 rozpocz臋ty. Sklepy oferuj膮 wiele smak贸w, rodzaj贸w, firm… ale sk艂ad lod贸w jest troch臋 niepokoj膮cy. Po co dawa膰 wiele dziwnych produkt贸w do tak prostego deseru, jakim s膮 lody. Wystarczy mleko, 艣mietana, cukier, mikser, aromat , a w niekt贸rych wersjach r贸wnie偶 偶贸艂tka. Za to w sklepach na prawie ka偶dym opakowaniu znalaz艂am ton臋 niepotrzebnych ulepszaczy , t艂uszcz utwardzony – bardzo niezdrowy, i oczywi艣cie r贸偶ne dziwne nazwy. 

Dlatego polecam robi膰 lody samemu. S膮 zdrowe, bardzo smaczne i proste – nawet dla tych, kt贸rzy nie maj膮 maszynki do lod贸w – w tym JA! 馃檪 

To jest naprawd臋 zdrowa wersja 馃檪 Ten post b臋dzie po艣wi臋cony lodom waniliowym bez 艣mietany , z ksylitolem , ubite za pomoc膮 miksera!

Sk艂adniki:

– 1 puszka mleka skondensowanego nies艂odzonego – u mnie 400g ( mo偶na zast膮pi膰 odt艂uszczonym, 4% t艂uszczu)
– 1/2 szklanki mleka normalnego, np. 0%, 2%
– 4 艂y偶ki ksylitolu
– 1 艂y偶ka cukru bia艂ego
– 3 艂y偶ki ekstraktu waniliowego
– ziarenka wanilii- opcjonalnie
– 4 偶贸艂tka

Dwa rodzaje mleka ubi膰 z cukrem, a偶 si臋 rozpu艣ci, doda膰 aromat waniliowy. 呕贸艂tka rozmiesza膰 za pomoc膮 widelca – doda膰 1/2 szklanki mleka do nich – bardzo dobrze zamiesza膰. Przelewa膰 do pozosta艂ej, wi臋kszej ilo艣ci mleka i szybko miksowa膰. Mas臋 przela膰 do garnka i gotowa膰 na ma艂ym ogniu – masa zmniejszy obj臋to艣膰, ale to jest naturalny proces. Gotowa膰 do艣膰 d艂ugo, aby mie膰 pewno艣膰, 偶e 偶贸艂tka nie s膮 surowe 馃榾 Jestem przewra偶liwiona na tym punkcie 馃槈 Jak masa zrobi si臋 naprawd臋 ciep艂a, b臋dzie parowa膰, to gotowa膰 jeszcze jakie艣 15 minut , nie zapominaj膮c o mieszaniu! Uwa偶a膰 r贸wnie偶, 偶eby masy nie doprowadzi膰 do wrzenia.

Garnek w艂o偶y膰 do miski z zimn膮 wod膮. Ubijamy mikserem – masa troch臋 si臋 spieni i te偶 szybciej ostygnie. Jak ju偶 b臋dzie letnia, wk艂adamy do zamra偶alnika. Po 1h wyci膮gamy, ubijamy mikserem, do艣膰 d艂ugo – nawet 15-20 minut . Masa powinna powi臋kszy膰 swoj膮 obj臋to艣膰. Zn贸w w艂o偶y膰 do zamra偶alnika, teraz na ok. 2h. Zn贸w zmiksowa膰 mas臋 – kolejne 15 minut. Na tym zako艅czymy miksowanie. Odk艂adamy lody do zamra偶alnika i czekamy, a偶 nabior膮 odpowiedniej konsystencji.

Podczas miksowania po lekkim zmro偶eniu masy mo偶na doda膰 np. troch臋 bakalii, orzechy albo inne dodatki.

Ja zrobi艂am tradycyjn膮 wersj臋 lod贸w waniliowych, takie lubi臋 najbardziej 馃檪 A te sklepowe mog膮 si臋 schowa膰 馃榾
Ca艂o艣膰 lod贸w ma jakie艣 1000 kalorii, wi臋c to nie jest zatrwa偶aj膮ca liczba, tym bardziej,偶e troch臋 porcji b臋dzie.

Smacznego!


2 komentarze

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *