Pieczywo,  Śniadanie

Bułki mieszane z otrębami.

Jest wiele rzeczy, które potrafią umilić dzień. Czy to w kategorii jedzenia, rozrywki, relaksu, a nawet odnowy biologicznej 😀 Ale jednym z lepszych umilaczy jest taka ciepła, świeża, mięciutka bułeczka z rozpuszczającym się masłem, dżemem albo serkiem – obojętnie zresztą… ważne,że jest bułka i dzień od razu wydaje się być bardziej kolorowy! Uwielbiam właśnie zapach z piekarni: pieczywa, świeżych ciast , drożdżówek, wstąpić i dostać jeszcze coś ciepłego – wtedy czuję się, jakbym upolowała prawdziwą zdobycz! W swojej kuchni nie muszę się martwić, czy natrafię na ciepłą bułkę… Jeśli taką chcę, to ją robię 🙂

Bułeczki pszenno-pełnoziarniste z otrębami:
(inspiracja : Pracownia Wypieków)
– 300 g mąki pszennej , np. typ 650
– 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 3 łyżki otrębów pszennych
– 1.5 łyżeczki soli
– 3/4 łyżki miodu
– 300 ml wody letniej
– 25 g drożdży świeżych
– 1.5 łyżki masła miękkiego
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i dodać 3 łyżki letniej wody. Odstawić na 15-20 minut do podrośnięcia. Mąki przesiać, dodać otręby, sól i zamieszać. Teraz dołożyć rozczyn, masło, miód i letnią wodą. Zmiksować uchwytami do wyrabiania ciasta. Jak składniki się połączą, ciasto wyrabiać ręcznie przez ok. 5-7 minut. 
Odstawić w misce wysmarowanej olejem na 1.5 godziny. Z ciasta uformować 9-10 bułek, delikatnie naciąć i odstawić do podrośnięcia na ok. 40 minut. Posmarować jajkiem, wymieszanym z mlekiem, posypać siemieniem lnianym i płatkami owsianymi, można znów delikatnie posmarować, aby lepiej się trzymało. 
Piec w 180 stopniach C przez ok.15 minut, zwiększyć do 200 stopni i piec jeszcze ok. 5 minut.
Studzić na kratce 🙂
Prosto i bardzo smacznie!
Mam nadzieję,że przepis Wam przypadł do gustu 🙂


Instagram
Pin Share

2 komentarze

  • Anonimowy

    Bułki wyglądają super! Myślisz, że mogłabym użyć w całości mąki pszennej pełnoziarnistej? pozdrawiam!

    • Meg

      Myślę, że możesz zwiększyć proporcję mąki pełnoziarnistej, ale nie rezygnowałabym w ogóle z pszennej jasnej, polecam użyć 150 g jasnej, 350 g pełnoziarnistej. Konsystencja ciasta musi być taka jak w podstawowym przepisie, dlatego jeśli ciasto będzie się za mało kleić – wtedy dodaj trochę więcej wody 🙂 Pozdrawiam 🙂

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *