Ciasta z owocami,  Drożdżowe

Drożdżówki z serem i pomarańczową nutką!

Hej Wam! W dniu dzisiejszym dzielę się przepisem na domowe drożdżówki z serem, sokiem i skórką pomarańczową… do tego nieodzowny lukier i odrobina soku malinowego 😉 Brzmi dobrze, a w smaku jest jeszcze lepsze!  Dziś trochę w pośpiechu, dlatego też ograniczam się do przepisu, a swoje wyznania zostawię na kiedy indziej 😀
Na majówkę, te drożdżówki sprawdzę się idealnie! 🙂


Składniki:
– 1/2 szklanki maślanki
– 3 łyżki + 1 łyżeczka masła – po odmierzeniu, roztopić
– 1 jajko + 1 żółtko
– 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
– 1/3 szklanki cukru
– szczypta soli
– 10 g świeżych drożdży plus 1/3 szklanki mleka
Na początek rozczyn: drożdże rozrobić z 1 łyżeczką cukru, zalać letnim mlekiem i dodać 1 łyżeczkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia – ok.20 minut. Mój patent: zapalam największy palnik na “gazówce”, czekam ok. 10 sekund, wyłączam . Wtedy na ogrzany palnik wkładam miskę z rozczynem. Działa!
Mąkę wymieszać z solą. Dodać rozczyn i resztę składników, oprócz masła. Na koniec, jak ciasto będzie już elastyczne, dodajemy roztopione masło. Jeśli będzie zbyt kleiste po dodaniu tłuszczu, dodajcie więcej mąki. 
Ciasto następnie wyrabiać ręcznie ok.10 minut. 
Odstawić do wyrośnięcia na 1.5-2 godziny. 
Masa serowa:
– 130 g twarogu, najlepiej tłustego
– 1 żółtko
– 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego, takie do kawy, w kartoniku. Jeśli nie mamy, można użyć śmietankę 12%, 18%, a nawet 30% 🙂
– skórka z 2/3 pomarańczy
– sok z 1/2 pomarańczy
– 4 łyżeczki cukru plus odrobina stewii. Jeśli nie mamy , dodajemy więcej cukru. 
Twaróg zmiksować. Dodać najpierw cukier i stewię. Sprawdzić słodkość. Jeśli nie używamy stewii, to analogicznie dodajemy więcej cukru – jakieś 2 łyżeczki cukru. Należy jednak sprawdzić samemu , jak bardzo słodki ser chcemy uzyskać. 
Następnie dodajemy sok i skórkę z pomarańczy. Żółtko zamieszać widelcem i dodać do masy serowej. Na koniec dodajemy mleko zagęszczone. Tutaj proszę kontrolować gęstość, konsystencja powinna być zbliżona do serka homogenizowanego. Jeśli w trakcie dodawania mleka, taką już uzyskamy , resztę mleka zostawiamy nieużytą 🙂 
Czas na przygotowanie drożdżówek. 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto podzielić na 8 części. Z każdej formować kulkę, którą następnie spłaszczyć. Lekko zawinąć boki, aby powstał niski murek – wtedy będzie można dodać więcej sera. 
Teraz dodajemy masę serową i wyrównujemy. 
Boki drożdżówek smarujemy żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka – wyleciało mi z głowy jak piekłam swoje, ale tutaj przypominam. 
Pieczemy 30-35 minut. Jeśli zaczną się za bardzo spiekać u dołu, zmienić opiekanie na samą górę. Ja zawsze tak muszę robić: wszystko co jest mniejsze od placka, szybciej się rumieni w dolnej warstwie 🙂
Lekko przestudzone ozdabiamy lukrem, a dla chętnych dodatkowo sokiem malinowym, truskawkowym, wiśniowym i tym podobne 🙂
Dziś na tyle! 
Życzę smacznego, smacznego i jeszcze raz smacznego 😀


Instagram
Pin Share

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *