Pieczywo

Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym!

Uwielbiam to uczucie kiedy wyjmuję świeżo upieczony chleb, czekam aż trochę ostygnie, a następnie zabieram się za szybkie krojenie i wtedy widzę, że bochenek się udał! Ostatnio zrobiłam zakwas żytni i pszenny. Ten drugi mi został, więc wykorzystałam go właśnie do tego przepisu. Pieczywo jest świetne, miękki środek i chrupiąca, ale nietwarda skórka 🙂 Do tego ziarno orkiszu, które uwielbiam wykorzystywać właśnie do pieczenia chleba 🙂 Dodatek otrębów i siemienia lnianego uczynił z tego chleba bardzo wartościowy produkt! Przepis jest super, wypróbowałam i mogę zapewnić, że jest bardzo “posłuszny” 😀                                       

Produkcję chleba orkiszowego czas zacząć…



Składniki:
– 250 g mąki pszennej – najlepiej chlebowej, ale ja akurat nie miałam i użyłam typ 550
– 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 125 g zakwasu pszennego -np. TEGO
– ok. 200-220 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka drożdży instant
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżki otrębów
– 2 łyżki siemienia lnianego. 
Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże, otręby i siemię lniane- wymieszać.Następnie dodać zakwas. Powoli dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie kleić się za bardzo do rąk, tak aby móc później je wyrabiać ręcznie. Najlepiej do połączenia składników używać miksera, później wyłożyć ciasto na blat oprószony mąkę i wyrabiać ręcznie ok. 10-12 minut. Gluten z mąki musi zacząć łączyć składniki. Tak naprawdę, im dłużej wyrabiamy, tym lepiej – pamiętając jednak aby nie dodawać zbyt wielkiej ilości mąki. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. 
Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do koszyka albo do miski wyłożonej ręcznikiem oprószonym mąką. Przykrywamy folią spożywczą i na to również ręcznik. Wyrastanie powinno trwać          2h -2.5h. Ciasto musi podwoić swoją objętość. 
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C wraz z garnkiem żeliwnym i przykrywką. Nagrzewanie powinno trwać 30 minut. Jeśli piekarnik nagrzeje się wcześniej, odczekać jeszcze trochę , aby uzyskać te 30 minut. Wyjmujemy garnek – uważać, będzie gorący!. Wkładamy chleb i lekko nacinamy ( można również posmarować wodą), przykrywamy i pieczemy z pokrywką 25 minut. Zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze ok.15 minut. Chlebek ma się ładnie przyrumienić. 5 minut przed końcem pieczenia posmarować bochenek delikatnie wodą. 
Chleb studzić na kratce. Unikać gorącego, ale ciepły ma już baaardzo dużą siłę przekonywania 😉 
Bon appetit!

 

3 komentarze

    • just_megik

      Bardzo się cieszę, że smakuje! 🙂 Mój się kruszył jedynie jak kroiłam na ciepło … kruszenie się chleba może zależeć od mąki , orkiszową miałam typ 1850. Niektóre mąki szybciej siąkną wodę i wtedy trzeba dać jej troszkę więcej, ale także np. od samego piekarnika, czy od czasu wyrabiania – przyczyn może być kilka. U mnie nawet raz chleb upiecze się lepiej, a raz gorzej 🙂

  • Anonimowy

    Dzięki za wskazówki – nadal będę praktykować (już przygotowuję następny bo idzie jak "woda")

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *