fbpx
Desery,  FIT Słodkie

Manna z nieba,czyli kaszka w postaci deseru!

                Niebo w gębie! Przepyszny deser z kaszką manną, sokiem malinowym i ciepłymi jabłkami. Smak podobny do „panna cotta”, ale szybszy i lżejszy. Idealny też dla tych, dbających o linię. Uwielbiam połączenie składników zimnych i ciepłych, miękkich i tych bardziej „twardych”, słodkich i lekko kwaśnych… a najlepsze jest to,że deser ten może łączyć te wszystkie elementy:)

Składniki na 2 porcje: 
– 1 szklanka mleka
– kaszka manna orkiszowa najlepiej- ilość zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać. Przy 2,5 łyżce  na szklankę wychodzi gęsta.
– 2 jabłka
– 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka erytrolu
– 1 łyżeczka masła – opcjonalnie
– sok malinowy , może też być dżem, konfitura, roztopiona czekolada, karmel…
– granola, musli – opcjonalnie
– cukier do kaszki- 1.5 łyżki albo stewia

Jeśli deser ma być jeszcze bardziej ekspresowy możemy użyć już gotowej kaszki , do kupienia w sklepie w dziale mlecznym. Jeśli sami przygotowujecie, to należy kierować się instrukcjami na opakowaniu, albo po prostu podgotować mleko z cukrem – ilość wedle upodobań ( używam 2 łyżek).

Jak się prawie zagotuje dodać kaszkę i mieszać. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu przez chwilę gotować cały czas mieszając. W przypadku dietetycznej postaci deseru można dodać stewię. 

Przelać do 2 foremek. Po przestygnięciu wyłożyć na talerzyk. Jabłka pokroić- nie obierać, wrzucić do garnka, dodać cynamon, cukier i masło. Dusić na ogniu, dodać trochę wody – jabłka mają być miękkie. Nie dawać dużo cukru, aby pozostały lekko kwaśne. Dalej już z górki… ułożyć jabłka, polać sosem malinowym … dodatkowo posypać granolą albo musli.

Deser jest bardzo łatwo, każdy składnik można zmieniać : dodać roztopioną czekoladę, karmel, miód, dżem o każdym smaku, orzechy, migdały, płatki, chrupki ryżowe, inne owoce – co macie pod ręką. Bazą ma być zimna kaszka, ciepły element- owoc,czy polewa i coś chrupiącego. 

Pamiętajmy o mieszaniu się smaku i tekstur: zimne z ciepłym, kwaśne i słodkie itd. Może znajdzie się nawet zwolennik połączenia słodyczy ze słoną nutką, np. solony karmel, pistacje, orzeszki ziemne, dodatek jakiegoś sera … Wystarczy ruszyć głową i eksperymentować. Niech nasza głowa powędruje tam, gdzie nasze kubki smakowe : w podniebne przestworza …
Wiele wspaniałych pomysłów rodzi się właśnie wtedy,gdy mamy „głowę w chmurach”!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *