Chleb z przepyszną skórką!
Niesamowity chleb ze wspaniałą skórkę… przypomina starodawny wypiek z tradycyjnej receptury. Zachwycający jest nie tylko smak, ale także wykonanie, a dokładniej jego łatwość. Bez zagniatania, jedynie nocne leżakowanie. Taki chleb można zjeść od razu , przy większej liczbie osób nie ma szans na przetrwanie 😉 Przepis ze strony kwestiasmaku.com , polecam obejrzeć filmik na youtube – wiele wyjaśnia. Zabieramy się za pieczenie…
Składniki:
– 400 g mąki -może być pszenna, orkiszowa, chlebowa.
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
– 200 g dodatków ( może być trochę mniej) , np. ser, otreby, pestki dyni, siemię lniane, cebula itd.
– 300 g chłodnej wody – zawsze daję więcej ,może moja mąka chłonie bardziej – wlewam jakieś 330g
Wykonanie:
Mąkę należy przesiać do miski i i wymieszać dobrze z solą. Następnie dodajemy cukier, 200g dodatków. W innej misce mieszamy wodę z drożdżami i dodać do reszty składników. Wszystko krótko (ok.30 sekund) zamieszać łyżką albo dłonią , aby powstało klejące, ale zbite ciasto- na filmie jest pokazane jaką powinno mieć konsystencję. Przykrywamy folią i odstawiamy na 14 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie oprószamy stół mąką i wyjmujemy ciasto, lekko formujemy ciasto w kulkę – najlepiej złożyć boki i lekko skleić. Żeby ciasto nie kleiło się do rąk, możemy je też oprószyć w mące. Układamy czysty ręcznik kuchenny, wsypujemy na niego mąkę i kładziemy chleb. Przykrywamy bokami ręcznika i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Na pół godziny przed końcem wyrastania, nagrzewamy piekarnik do 240-250 stopni C, kratkę ustawiamy w dolnej części, ale nie najniżej – jeden szczebel poniżej środka. Wkładamy od razu do piekarnika pusty garnek żeliwny wraz z przykrywką. Garnek musi się nagrzać zanim włożymy do niego chleb. Po 30 minutach, wyjmujemy go z piekarnika – trzeba uważać bo jest gorący! Wkładamy do niego chleb, ale odwracając go , tak aby do góry pojawiły się nam łączenia , tzn. ta strona , która była u dołu , teraz ma się znaleźć u góry. Przykrywamy i pieczemy 30 min. Po upływie tego czasu, pokrywkę zdejmujemy i pieczemy kolejne 15-30 minut – jeśli zbyt szybko skórka się zrumieni, należy przykryć folią aluminiową. Chleb ma być rumiany, ale nie przypalony. Chleb od razu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na parę minut. Następnie okrążamy nożem i delikatnie wyjmujemy. Ze względów zdrowotnych nie poleca się jeść ciepłego, ale nie sposób się oprzeć – tej zasady nie praktykuję, ale żeby nie nabawić się bólu brzucha unikam zimnych napojów 😉
Przepyszna wyżerka!
2 komentarze
Ania W
Piekę chleb dopiero od jakiegoś czasu- Twój wygląda
świetnie – wypróbuję przepis.
Pozdrawiam i zapraszam do siebie!
http://www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com
just_megik
Wielkie dzięki!:) moja chlebowa przygoda też nie jest zbyt długa, ale na pewno będzie się rozwijać 🙂 Pozdrówki!