
Chleb Focaccia – Gordon Ramsay
Świetny przepis Gordona Ramsaya na przepyszny chleb Focaccia. Zawsze wypiek ten spotykałam pod postacią płaskiego okrągłego chlebka – jak pizza. Za to ten przepis pozwoli cieszyć się nam Focaccią w postaci tradycyjnego chleba. Bardzo przepadam za tym smakiem i za samą recepturą również.
Składniki:
– 500 g mąki chlebowej ( użyłam trochę mąki pszennej typ 1100, stąd kolor chleba trochę bardziej ciemny/szary)
– 20 g semoliny- nie miałam , użyłam kaszy manny
– 1 łyżeczka soli
– 14 g drożdży suszonych
– 50 ml oleju
– 350 ml wody – temp.pokojowa
– tymianek, oliwki, papryka, pomidory – do wyboru
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z mąkę. Wodę z olejem. Do miski z mąką zacząć wlewać składniki płynne – dodać tyle, aby ciasto było lepkie , może się okazać, że zostanie wam wody albo będzie trzeba dodać trochę więcej. Zaczynamy wyrabiać ciasto – w misce, aby zrobiło się bardziej zbite, nie tak mocno klejące. Podsypać stół mąką i wyłożyć ciasto.Wyrabiać na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste , że niemożliwe okaże się wyrobienie – dodać więcej mąki. Odstawić do wyrośnięcia ,aż podwoi swoją objętość.
Formę ( keksówka, może być okrągła, mała blaszka – ważne żeby wielkością odpowiadała ) smarujemy olejem/oliwą podsypać spód solą – najlepiej gruboziarnistą. Ciasto włożyć, wyrównać i posypać tymiankiem,solą, ułożyć oliwki, paprykę albo pomidory – możemy użyć przypraw, które lubimy… ale zawsze zachowując tymianek – nadaje świetny aromat i smak. Tak przygotowany chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C – zależy jak mocno przypieka piekarnik. Mój jest dość “ostry” dlatego nastawiłam na 180. Czas pieczenia: 30-35 minut.
Życzę smacznego! 😉


2 komentarze
Anonimowy
wyszedł pyszny!!!!!!!!!!!!
Krystyna, bój się Boga!!
Muszę wypróbować przepis! 🙂