fbpx

Kategoria: Wegetariańskie

Ciasto jogurtowe z miodem i majonezem! Wilgotne i pyszne :)

Ciasto jogurtowe z miodem i majonezem: – 1 jajko– 50 g majonezu ( u mnie majonez kętrzyński)– 40 g jogurtu gęstego- może być zwykły albo roślinny– 30 g masła/oleju– 40 g mąki kokosowej– 20 g budyniu waniliowego– 30 g miodu + słodzik (u mnie erytrytol i stewia)– 1 łyżeczka proszku do pieczenia– aromat/ekstrakt waniliowy– szczypta […]

Ciasteczka Maślane BEZ CUKRU- wersja low carb

Ciasteczka maślane bez cukru:– 1 szkl. mąki migdałowej– 1/3 szkl. mąki kokosowej– 1 jajko + 1 żółtko– 70 g masła– 50 g serka kremowego/twardej części mleczka kokosowego– słodzik- u mnie stewia i tagatoza w płynie*– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia– aromat waniliowy– szczypta soli– trochę czekolady bez cukru Zanim przystąpicie do zrobienia tych ciasteczek maślanych […]

Cytrynowe ciasto z kokosową kruszonką

Babkowo-cytrynowi miłośnicy ciast…to coś dla Was 😀 Aaaa..zapomniałabym dodać, że to ciasto zasmakuje też fanom kruszonki oraz wilgotnych wypieków! To ciasto jest wyjątkowe- proste, szybkie, a oferuje w zamian bardzo dużo 😉 Za wilgotność odpowiada połączenie masła, oleju oraz kefiru. Cytrynowość to oczywiście sok oraz skóra z cytryny. Kruszonka to kolejny wspaniały element- dodatek wiórków […]

Kluski kładzione w wersji LOW CARB

Kluski bez mąki pszennej, bardziej białkowe i z małą ilości węglowodanów, czyli low carb… Kuchnia to dla mnie przede wszystkim testowanie nowych przepisów, a także diet. Ostatnio eksperymentuję z przepisami niskowęglowodanowymi, czyli low carb. W dużej mierze inspirowane są dietą ketogeniczną. Czasem moja ambicja podpowiada mi, żeby spróbować stworzyć zgodne z tą dietą wersje potraw opartych […]

Ciastka owsiane – banoffee (wegańskie)

Istnieją w świecie takie połączenia, które są idealne! Nic nie pasuje do masła orzechowego lepiej niż banan- moje zdanie 😀 Z kolei banan to bardzo częsty dodatek do owsianki… Dlatego też powstały owsiane ciasteczka a la banoffee! Nie są to ciasteczka typowo dietetyczne, bo: A) masło orzechowe ma sporo kalorii B) użyty cukier trzcinowy jest […]

Paleo- Ciastka “low carb” z czekoladą

Ciastka noworoczne, poświąteczne, zdrowe… w wydaniu paleo!Użyłam głównie produktów roślinnych, naturalnych, mało przetworzonych, czyli zgodnie z zasadami paleo. Jedynym produktem pochodzenia zwięrzecego jest jajko, które jest mega odżywcze! W diecie paleo do wypieków bardzo często używa się cukru kokosowego. Jest to zdrowsza opcja, niż cukier biały….ale jednak cukier, dlatego według mnie ciastek  nie można bezkarnie […]

Bezglutenowe ciasto na pierogi

Jeśli chodzi o pierogi, to nie ma u mnie kompromisu- ciasto musi być idealne! Nie zjem rozgotowanych pierogów, wolę nawet jak ciasto wyjdzie twardsze, niż “ciapowate”:D Gdy pokusiłam się na zrobienie bezlglutenowego ciasta na pierogi, to przyznam, że za pierwszym razem nie wyszło 😛 Drugi przepis był całkiem przystępny, ale dość pracochłonny ze względu na […]

Pasztet z kapusty i słonecznika- wege rozpusta.

Wyjątkowy pasztet w wydaniu wegeteriańskim albo nawet wegańskim – bez masełka musi być wtedy 😉 Smak typowo polski, bo mamy majeranek i koperek- mniam 🙂  Do tego uwielbiana przeze mnie kapusta. Składnikiem, który niesamowicie podbija smak pasztetu jest prażony słonecznik. Boska nuta!  W połączeniu z fasolą całość tworzy idealny dodatek do kanapek. Taki pasztet zasmakuje […]

Kopytka wegańskie z czarnuszką (bez glutenu)

Uwielbiam kopytka- zwłaszcza te podsmażane. Do tego oczywiście cebulka. Jednak gdy zmieniłam nawyki żywieniowe, to po kopytka sięgam rzadko. Po pewnym czasie pierwsze zjedzone kopytka trochę zawiodły smakowo, więc następnym razem postanowiłam je podkręcić smakowo dodając czarnuszki.  To był dobry krok! Do kopytek użyłam mąki bezglutenowej i oszczędziłam też jajko. Tym samym poniższy przepis jest na […]

Tarta limonkowa z nerkowców – wegańska, low carb

Ostatnio jest trochę szumu wokół nabiału i jego negatywnym wpływie na Nasz organizm. W jakimś stopniu te przekonania do mnie trafiają, ale wiem, że na pewno nie wykluczę nabiału w 100%. Niemniej jednak, staram się go ograniczyć- zarówno na co dzień, jak i w ciastach. Dlatego często eksperymentuję z sernikami bez sera 😀 Od razu […]

Back To Top