Ciasto jogurtowe z miodem i majonezem! Wilgotne i pyszne :)
Ciasto jogurtowe z miodem i majonezem: – 1 jajko– 50 g majonezu ( u mnie majonez kętrzyński)– 40 g jogurtu gęstego- może być zwykły albo roślinny– 30 g masła/oleju– 40 g mąki kokosowej– 20 g budyniu waniliowego– 30 g miodu + słodzik (u mnie erytrytol i stewia)– 1 łyżeczka proszku do pieczenia– aromat/ekstrakt waniliowy– szczypta soli Masło należy rozpuścić. Jogurt i majonez muszą być w temp. pokojowej. Zmiksować razem. Ja użyłam w swoim przepisie majonez kętrzyński– ufam tego produktowi i moim zdaniem jeden z lepszych smakowo majonezów. Do jajek dodać miód oraz słodzik- u mnie dodatkowo 30 g erytrytolu i 5 tabletek stewii. Zmiksować, aż jajka lekko się napuszą. Oczywiście nie musi to być gęsta, jasna masa, chodzi tylko o rozmiksowanie tych…
Ciasteczka Maślane BEZ CUKRU- wersja low carb
Ciasteczka maślane bez cukru:– 1 szkl. mąki migdałowej– 1/3 szkl. mąki kokosowej– 1 jajko + 1 żółtko– 70 g masła– 50 g serka kremowego/twardej części mleczka kokosowego– słodzik- u mnie stewia i tagatoza w płynie*– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia– aromat waniliowy– szczypta soli– trochę czekolady bez cukru Zanim przystąpicie do zrobienia tych ciasteczek maślanych bez cukru jedna uwaga… Jeśli zależy Wam na ciastkach paleo, to serek zastąpcie po prostu twardą/ gęstą częścią mleczka kokosowego i tyle 🙂 Mąkę migdałową oraz kokosową przesiać. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz erytrytolem albo innym słodzikiem. Dodać miękkie masło, serek kremowy, jajko oraz żółtko i aromat waniliowy. Na koniec czekoladę. Ciasto powinno być plastyczne, ale nie kleić się. Wstawić do lodówki na 30 minut.…
Cytrynowe ciasto z kokosową kruszonką
Babkowo-cytrynowi miłośnicy ciast…to coś dla Was 😀 Cytrynowe ciasto wzbogacone kokosową kruszonką! To ciasto zasmakuje fanom kruszonki oraz wilgotnych wypieków! To ciasto jest wyjątkowe- proste, szybkie, a oferuje w zamian bardzo dużo 😉 Za wilgotność odpowiada połączenie masła, oleju oraz kefiru. Cytrynowość to oczywiście sok oraz skóra z cytryny. Kruszonka to kolejny wspaniały element- dodatek wiórków kokosowych czyni z kruszonki królową posypek 😀 Kolejna super wiadomość- to cytrynowe ciasto ma zredukowaną ilość cukru- bazę stanowi erytrol, ale nie pozbawiajcie ciasta całkowicie cukru trzcinowego i miodu, bo to kolejny nieodzowny podkreślacz smaku 😉 2 jajka 1/2 szkl. erytrolu 1/3 szkl. cukru trzcinowego 2 łyżki syropu klonowego/miodu/ syropu błonnikowego 40 g rozpuszczonego masła + 20 ml oleju 2/3 szkl. mąki orkiszowej 1/3 szkl. mąki…
Kluski kładzione w wersji LOW CARB
Trafiło więc na kluski w wersji low carb- nie chciałam używać sera i robić kopytek leniwych, bo moja cera nie przepada po prostu za nabiałem 🙁 Postawiłam więc na kluski rzucane znane też jako kładzione.Nie obejdzie się bez białek- to one w głównej mierze sprawiają, że kluski się nie rozpadają.Możecie też spróbować z całym jajkiem- ja jednak miałam w lodówce zalegające białka, stąd tylko one w przepisie. Niemniej jednak wydaje mi się, że na całym jajku wyjdą nawet lepsze 😀 Efekt końcowy klusek jak najbardziej zadawalający- są trochę bardziej miękkie, zwłaszcza po wyciągnięciu z wody, ale gdy je ostudzicie, a później podsmażycie, to naprawdę wszystko gra- konsystencja i smak 😀 50 gramów białka 25 g gramów mąki łubinowej 10 g mąki kokosowej/…
Wegańskie ciastka owsiane typu Banoffee
Wegańskie ciastka owsiane powstały z potrzeby, po prostu! Szukałam na ciastka bez jajek, a do tego chciałam takie z płatkami owsianymi, bo dość długo już zalegały w szafce...No i po trzecie, dlatego, że ciastka owsiane są po prostu jednymi z moich ulubionych :D Istnieją w świecie takie połączenia, które są idealne! Nic nie pasuje do masła orzechowego lepiej niż banan- moje zdanie :D
Ciastka paleo z czekoladą (bez nabiału)
– 1 szkl. mąki migdałowej (warto użyć mąki migdałowej odtłuszczonej)– 1/3 szkl.mąki kokosowej– 100 g oleju kokosowego (można użyć masła)– 50 g masła migdałowego/orzechowego– 50 g cukru kokosowego– 100 g erytrolu/ksylitolu– 1 jajko +1 białko– 1 łyżeczka sody oczyszczonej– szczypta soli– 100-150 g czekolady (ilość wg uznania)- u mnie bez cukru W misce wymieszć ze sobą mąkę migdałową, kokosową, sodę oczyszczoną oraz sól. Masło/olej rozpuścić i schłodzić, aż zrobi się letnie. Dosypać cukier i zmiksować, aż składniki dobrze się połączą- ok. 2 minut. Następnie wbić jajko i ponownie zmiksować. Dodać masło migdałowe oraz suche składniki. Zmiksować. Masa powinna być dość zwarta, ale lekko klejąca. Coś pomiędzy ciastek kruchym, a ucieranym. Na koniec dosypać posiekaną czekoladę . Ciasto zawinąć w folię i schłodzić…
Bezglutenowe ciasto na pierogi- proste i szybkie!
– 150 g mąki ryżowej– 100 g skrobi z tapioki– 50 g mąki owsianej– 20 g siemienia lnianego– 220-250 ml gorącej wody– 1 łyżka oleju/roztopionego masła– 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej- opcjonalnie– sól + dodałam do ciasta ziarenka czarnuszki 🙂 Jeśli masz gumę ksantanową, to użyj jej- ciasto będzie bardziej elastyczne 🙂 Ale nie jest to składnik obowiązkowy. Prościej się chyba nie da….. Każdą mąkę przesiej. Wymieszaj najpierw z siemieniem, solą, i masłem. Jeśli tak jak, chcesz dodać czarnuszkę czy inne zioła, przyprawy, to wrzuć je już teraz. Dolej najpierw 220 ml wody i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest za suche, dolej wodę. Pamiętaj jednak, że wodę najlepiej dodać zanim ciasto uformuje się w całość. Wtedy jest już bardzo ciężko. Ciasto należy wyrabiać…
Pasztet z kapusty i słonecznika- wege rozpusta.
inspiracja STĄD – 300 g kapusty kiszonej– 200 g kapusty białej– 1 puszka fasoli białej– 1/2 szkl. ziaren słonecznika– 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej– 1/3 szkl. mąki z pestek dyni*– 2 cebule zywkłe– 1 cebula czerwona– 100 g pieczarek– 3 ząbki czosnku– 2 łyżki majeranku– 2 łyżki koperku– 3 łyżki mielonego lnu (u mnie złocisty)– 1 łyżeczka papryki wędzonej– sól, pieprz– olej/masło + liście kapusty Białą kapustę pokroić w paski. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Polać delikatnie olejem i posolić. Wymieszać. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze 10-15 minut, aż kapusta się zrumieni. Ostudzić Słonecznik podprażyć i ostudzić. Zmielić na grubą mąkę. Cebulkę zeszklić razem z pieczarkami.…
- Bez glutenu, Ciasta z kremem, FIT Słodkie, Low carb, Tarty/ Ciasta kruche, Wegańskie, Wegetariańskie
Tarta limonkowa z nerkowców – wegańska, low carb
Spód:– 150 g migdałów blanszowanych– 70 g słonecznika– 20 g mąki kokosowej– 60 g daktyli suszonych– 60 g rodzynek– 30 g oleju kokosowego nierafinowanego– 20 g płatków owsianych Wszystkie składniki zblendować razem na kleistą ale zwartą masę.Wyłożyć spód i boki tortownicy/formy na tartę o śr.22 cm – boki na wysokość 2cm. Krem limonkowy:– 250 g nerkowców– 70 g oleju kokosowego– 1 kiwi– sok z 2 limonek– skórka z 1.5 limonki*– 1 awokado– 100 g ugotowanej kaszy jaglanej– 130 g erytrolu– 30 g syropu z brązowego ryżu**– 100 ml mleka roślinnego + 4g agaru– 20 g mąki kokosowej Nerkowce najlepiej żeby były namoczone przez przynajmniej 16h w zimnej wodzie. Można też wstawić do wody i gotować na małym ogniu przez 5 minut.…
FIT Ciastka kokosowe – typu rafaello
Połączenie kokosa z migdałem jest strzałem w dziesiątkę- inaczej słynne Rafaello nie podbiłoby rynku :D Co prawda lepiej, żeby te kuleczki nie gościły codziennie w Naszej diecie, bo jak wiadomo tradycyjne słodycze zdrowiu i sylwetce nie służą ;) Co innego jeśli chodzi o te fit ciastka kokosowe, bo one akurat mogą być elementem zdrowej diety :D Kokos i migdał to bardzo odżywcze produkty i do tego bardzo smaczne! Zachowajmy jednak umiar, bo są one jednak dość kaloryczne :) Kokos i migdały to źródło zdrowych tłuszczów, a dodatkowo migdały działają kojąco na nerwy, więc taka przekąska uspokoi Nas i doda energii :)