• proste ciasto ucierane
    Ciasta z owocami,  Bez glutenu,  Dietetycznie,  FIT Słodkie,  Wegetariańskie

    Ciasto jogurtowe z miodem i majonezem! Wilgotne i pyszne :)

    Ciasto jogurtowe z miodem i majonezem: – 1 jajko– 50 g majonezu ( u mnie majonez kętrzyński)– 40 g jogurtu gęstego- może być zwykły albo roślinny– 30 g masła/oleju– 40 g mąki kokosowej– 20 g budyniu waniliowego– 30 g miodu + słodzik (u mnie erytrytol i stewia)– 1 łyżeczka proszku do pieczenia– aromat/ekstrakt waniliowy– szczypta soli Masło należy rozpuścić. Jogurt i majonez muszą być w temp. pokojowej. Zmiksować razem. Ja użyłam w swoim przepisie majonez kętrzyński– ufam tego produktowi i moim zdaniem jeden z lepszych smakowo majonezów. Do jajek dodać miód oraz słodzik- u mnie dodatkowo 30 g erytrytolu i 5 tabletek stewii. Zmiksować, aż jajka lekko się napuszą. Oczywiście nie musi to…

  • kruche ciastka bez cukru, maślane ciastka bez cukru
    FIT Słodkie,  Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Low carb,  Wegetariańskie

    Ciasteczka Maślane BEZ CUKRU- wersja low carb

    Ciasteczka maślane bez cukru:– 1 szkl. mąki migdałowej– 1/3 szkl. mąki kokosowej– 1 jajko + 1 żółtko– 70 g masła– 50 g serka kremowego/twardej części mleczka kokosowego– słodzik- u mnie stewia i tagatoza w płynie*– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia– aromat waniliowy– szczypta soli– trochę czekolady bez cukru Zanim przystąpicie do zrobienia tych ciasteczek maślanych bez cukru jedna uwaga… Jeśli zależy Wam na ciastkach paleo, to serek zastąpcie po prostu twardą/ gęstą częścią mleczka kokosowego i tyle 🙂 Mąkę migdałową oraz kokosową przesiać. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz erytrytolem albo innym słodzikiem. Dodać miękkie masło, serek kremowy, jajko oraz żółtko i aromat waniliowy. Na koniec czekoladę. Ciasto powinno być plastyczne, ale…

  • Ciasta z owocami,  Inne ciasta,  Wegetariańskie

    Cytrynowe ciasto z kokosową kruszonką

    Babkowo-cytrynowi miłośnicy ciast…to coś dla Was 😀 Cytrynowe ciasto wzbogacone kokosową kruszonką! To ciasto zasmakuje fanom kruszonki oraz wilgotnych wypieków! To ciasto jest wyjątkowe- proste, szybkie, a oferuje w zamian bardzo dużo 😉 Za wilgotność odpowiada połączenie masła, oleju oraz kefiru. Cytrynowość to oczywiście sok oraz skóra z cytryny. Kruszonka to kolejny wspaniały element- dodatek wiórków kokosowych czyni z kruszonki królową posypek 😀 Kolejna super wiadomość- to cytrynowe ciasto ma zredukowaną ilość cukru- bazę stanowi erytrol, ale nie pozbawiajcie ciasta całkowicie cukru trzcinowego i miodu, bo to kolejny nieodzowny podkreślacz smaku 😉 2 jajka 1/2 szkl. erytrolu 1/3 szkl. cukru trzcinowego 2 łyżki syropu klonowego/miodu/ syropu błonnikowego 40 g rozpuszczonego masła + 20…

  • keto kluski
    FIT Słone,  Bez glutenu,  Low carb,  Obiad/Kolacja,  Słone,  Wegetariańskie

    Kluski kładzione w wersji LOW CARB

    Trafiło więc na kluski w wersji low carb- nie chciałam używać sera i robić kopytek leniwych, bo moja cera nie przepada po prostu za nabiałem 🙁 Postawiłam więc na kluski rzucane znane też jako kładzione.Nie obejdzie się bez białek- to one w głównej mierze sprawiają, że kluski się nie rozpadają.Możecie też spróbować z całym jajkiem- ja jednak miałam w lodówce zalegające białka, stąd tylko one w przepisie. Niemniej jednak wydaje mi się, że na całym jajku wyjdą nawet lepsze 😀 Efekt końcowy klusek jak najbardziej zadawalający- są trochę bardziej miękkie, zwłaszcza po wyciągnięciu z wody, ale gdy je ostudzicie, a później podsmażycie, to naprawdę wszystko gra- konsystencja i smak 😀 50 gramów białka…

  • FIT Słodkie,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Wegańskie ciastka owsiane typu Banoffee

    – 1 szkl. płatków owsianych- u mnie górskie– 1 i 1/3 szkl. mąki owsianej-10 g mielonego siemienia lnianego + 20 ml wody– 1/2 szkl masła orzechowego- może być każde, świetne będzie np.z migdałów– 50 g musu jabłkowego (takiego dla dzieci)– 1 banan– 1/3 szkl. cukru trzcinowego– 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu*– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej– 1/2 łyżeczki pr.do pieczenia– sczypta soli Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić na 5 minut.Masło orzechowe oraz cukier trzcinowy zmiksować przez 2-3 minuty, aż składniki się dobrze połączą. Dodać siemię lniane, rozgniecionego banana oraz erytrytol. Całość dobrze zmiksować. Na koniec dodajemy płatki, mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Polecam schłodzić ciasto przez 1h w lodówce- chłodzenie świetnie wpływa…

  • Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Czekolada,  Dietetycznie,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegetariańskie

    Ciastka paleo z czekoladą (bez nabiału)

    – 1 szkl. mąki migdałowej (warto użyć mąki migdałowej odtłuszczonej)– 1/3 szkl.mąki kokosowej– 100 g oleju kokosowego (można użyć masła)– 50 g masła migdałowego/orzechowego– 50 g cukru kokosowego– 100 g erytrolu/ksylitolu– 1 jajko +1 białko– 1 łyżeczka sody oczyszczonej– szczypta soli– 100-150 g czekolady (ilość wg uznania)- u mnie bez cukru W misce wymieszć ze sobą mąkę migdałową, kokosową, sodę oczyszczoną oraz sól. Masło/olej rozpuścić i schłodzić, aż zrobi się letnie. Dosypać cukier i zmiksować, aż składniki dobrze się połączą- ok. 2 minut. Następnie wbić jajko i ponownie zmiksować. Dodać masło migdałowe oraz suche składniki. Zmiksować. Masa powinna być dość zwarta, ale lekko klejąca. Coś pomiędzy ciastek kruchym, a ucieranym. Na koniec dosypać…

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Słone,  Wegetariańskie

    Bezglutenowe ciasto na pierogi- proste i szybkie!

    – 150 g mąki ryżowej– 100 g skrobi z tapioki– 50 g mąki owsianej– 20 g siemienia lnianego– 220-250 ml gorącej wody– 1 łyżka oleju/roztopionego masła– 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej- opcjonalnie– sól + dodałam do ciasta ziarenka czarnuszki 🙂 Jeśli masz gumę ksantanową, to użyj jej- ciasto będzie bardziej elastyczne 🙂 Ale nie jest to składnik obowiązkowy. Prościej się chyba nie da….. Każdą mąkę przesiej. Wymieszaj najpierw z siemieniem, solą, i masłem. Jeśli tak jak, chcesz dodać czarnuszkę czy inne zioła, przyprawy, to wrzuć je już teraz.  Dolej najpierw 220 ml wody i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli jest za suche, dolej wodę.  Pamiętaj jednak, że wodę najlepiej dodać zanim ciasto uformuje się w…

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Low carb,  Obiad/Kolacja,  Słone,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Pasztet z kapusty i słonecznika- wege rozpusta.

    inspiracja STĄD – 300 g kapusty kiszonej– 200 g kapusty białej– 1 puszka fasoli białej– 1/2 szkl. ziaren słonecznika– 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej– 1/3 szkl. mąki z pestek dyni*– 2 cebule zywkłe– 1 cebula czerwona– 100 g pieczarek– 3 ząbki czosnku– 2 łyżki majeranku– 2 łyżki koperku– 3 łyżki mielonego lnu (u mnie złocisty)– 1 łyżeczka papryki wędzonej– sól, pieprz– olej/masło + liście kapusty Białą kapustę pokroić w paski. Wyłożyć na blachę z  papierem do pieczenia. Polać delikatnie olejem i posolić. Wymieszać. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze 10-15 minut, aż kapusta się zrumieni. Ostudzić Słonecznik podprażyć i ostudzić.…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  FIT Słodkie,  Low carb,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Tarta limonkowa z nerkowców – wegańska, low carb

      Spód:– 150 g migdałów blanszowanych– 70 g słonecznika– 20 g mąki kokosowej– 60 g daktyli suszonych– 60 g rodzynek– 30 g oleju kokosowego nierafinowanego– 20 g płatków owsianych Wszystkie składniki zblendować razem na kleistą ale zwartą masę.Wyłożyć spód i boki tortownicy/formy na tartę o śr.22 cm – boki na wysokość 2cm. Krem limonkowy:– 250 g nerkowców– 70 g oleju kokosowego– 1 kiwi– sok z 2 limonek– skórka z 1.5 limonki*– 1 awokado– 100 g ugotowanej kaszy jaglanej– 130 g erytrolu– 30 g syropu z brązowego ryżu**– 100 ml mleka roślinnego + 4g agaru– 20 g mąki kokosowej Nerkowce najlepiej żeby były namoczone przez przynajmniej 16h w zimnej wodzie. Można też wstawić do…

  • Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  FIT Słodkie,  Wegetariańskie

    FIT Ciastka kokosowe – typu rafaello

        10-12 sztuk(w zależności od wielkości) – 100g białek– 50g syropu klonowego/miodu (można zastąpić jogurtem ze słodzikiem)– 1/3 szkl.erytrolu/ksylitolu– 20g budyniu waniliowego w proszku– 60 g migdałów – u mnie Vivio– 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej– 30 g wiórków kokosowych– 30 g mąki kokosowej– 30 g mąki migdałowej– zmielonych na mąkę migdałów– 2 łyżki mleczka kokosowego- gęstej części Białka delikatnie roztrzepać z ksylitolem- powinny się delikatnie spienić tylko.Migdały zmielić na pastę razem z syropem klonowym.W misce wymieszać mąkę migdałową, mąkę kokosową, wiórki kokosowe, budyń i sodę oczyszczoną. Dodać pastę migdałową i mleczko kokosowe. Wymieszać. Na koniec dodać lekko spienione białka.Wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto na ciasta powinno zgęstnieć.Ciasto nakładałam łyżką i…