Proste, sypane ciasto z owocami. (fit,bez glutenu,jajek)
Proste, sypane ciasto z owocami dla osób, które lubią szybkie rozwiązania i nie chcą spędzać długich godzin w kuchni. Wszyscy znają chyba szarlotkę sypaną- osobiście bardzo lubię. Jednak, lubię czasem urozmaicić wypieki. Proste ciasto sypane z różnymi owocami. Najlepsze jest to, że w tym cieście ogranicza Was tylko wyobraźnia. Możecie dorzucić to, na co macie ochotę :) Ciasto jest niezwykle proste i przy tym smaczne. Zainspirowana szybkością tego wypieku postanowiłam zrobić nie szarlotkę, lecz sypane ciasto z owocami, rodzynkami, dżemem. Polewa czekoladowa i lukier cytrynowy z ksylitolu. Gwarantuję eksplozję smaku! Duża rozmaitość bez wyrzutów sumienia ;)
Brownie orzechowe z kremem wiśniowym(wegańskie)
Nie będę się rozpisywać, bo szkoda czasu na pisanie, trzeba zabrać się za czytanie przepisu, a następnie od razu do kuchni albo do sklepu kupić brakujące składniki- bo warto! :D To brownie orzechowe z kremem wiśniowym zachwyci każdego! Brownie jest bardzo wilgotne, po prostu pyszne, słodkie dzięki daktylom i erytrolowi! Krem orzechowy- nie zorientujecie się, że jest na bazie kaszy jaglanej. Do przygotowania użyłam nowego masła od Primaviki- według mojego podniebienia, ta wersja jest naprawdę udana, a kawałki orzechów to idealny chrupiący element :)
Dżem truskawkowy bez cukru na agarze
Co prawda główny sezon truskawkowy na nami, ale nadal w sklepach można dostać późne polskie truskawki. Ja nie ukrywam, że truskawki zajadałam głównie w całości, ale dobry dżem truskawkowy bez cukru to zbawienie, gdy sezon się kończy. Polecam wszystkim domowe przetwory, bo są o niebo lepsze! To jak jakby schować w słoiczku esencję lata! Dżem truskawkowy jest bardzo prosty, więc nie ma wymówek ;)
Kapusta pieczona po azjatycku- nowy smak!
Często podkreślam, że uwielbiam kapustę- zwłaszcza białą oraz kiszoną. Kapusta pieczona to już kolejny poziom wtajemniczenia :D Żeby moje zamiłowanie do kapusty trwało jak najdłużej, potrzebna jest kreatywność. Surówka z kapusty jest smaczna, ale też trochę nudna i niezbyt złożona w smaku.
PRIMAVIKA dała radę! Pyszne nowości :)
Firma PRIMAVIKA jest znana wielu osobom, zwłaszcza tym na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej. Osobiście miałam kilka swoich sprawdzonych produktów z tej firmy, po które sięgałam systematycznie, jak na przykład pasta tahini - pycha! Jestem fanką wszelkiego rodzaju past i pasztetów do kanapek. A w kwestii słodkich kremów- masło orzechowe rządzi!
Brownie bez glutenu i cukru – maślane i pomarańczowe
Brownie to niby jedno z prostszych ciast. W moim przypadku jednak musiałam próbować i próbować, żeby zrobić wersję taką, jaką zawsze chciałam otrzymać...Jeśli Wy też macie podobne wymagania, to gorąco polecam ten przepis. Brownie jest wilgotne, miękkie, delikatne, ale nie zbite, ono po prostu samo się rozpływa.
Chleb bezglutenowy-> gryczano-ziemniaczany
Chleb jest cudownym produktem- mam na myśli prawdziwy na dobrej jakości mące i zakwasie o ile to możliwe! Za tym wypiekiem kryje się wiele emocji i historii. Chleb towarzyszy nam od zawsze i przypisuje mu się wiele znaczenia w kulturze.... I przyznam, że mnie to nie dziwi, bo w wypiekaniu chleba jest coś magicznego, majestatycznego. Wiem jednak, że wraz z większym przetwarzaniem produktów wzrasta nietolerancja na gluten, a zwłaszcza na pszenicę. Dlatego postanowiłam zrobić chleb bezglutenowy, który smakuje jak prawdziwy razowiec!
Meksykańskie kotlety z soczewicy
Wegetariańskie kotlety to świetna obiadowa propozycja. W ten sposób można zrobić wartościowy obiad wegetariański, w którym na pewno nie zabraknie białka. Jednym z lepszych rozwiązań pod względem wartości odżywczych są kotlety z soczewicy. Oprócz tego kotlety te są wegańskie, więc odpowiednie już dla każdego! Meksykańskie przyprawy w połączeniu z czerwoną soczewicą i innymi smacznymi dodatkami tworzą cudowne kotlety, które można jeść z ziemniakami albo zrobić z nich burgera wegańskiego/wegetariańskiego.
Lody owocowe – bez maszynki :)
Świetnie orzeźwiające lody owocowe o smaku owoców leśnych z główną nutą malin. Nie jest to czysty sorbet, wolę lody z elementem kremowości, dodatkowego smaku, niż mrożone lody wodne o smaku owocowym. Słodzone syropem klonowym dla wydobycia smaku z owoców oraz erytrytolem. Lody są lekko cytrynowe oraz kokosowe. Kremowe dzięki mleczku kokosowemu. A dzięki temu lody te są też wegańskie! Nie potrzeba śmietanki, wystarczy mleczko kokosowe, które ma świetną konsystencję, idealną wręcz do zrobienia zdrowych lodów 🙂Moim zdaniem te lody owocowe to po prostu kwintesencja lata! Polecam dorzucić granolę, orzeszki, wiórki kokosowe- coś chrupiącego i zdrowy, owocowy deser gotowy! Lody owocowe z kokosową nutą: – 300 g owoców leśnych (można użyć mrożonej mieszanki)– 1 dojrzała nektarynka– 20 g syropu klonowego +…
Lody nugatowe bez cukru- wegańskie i zdrowe
Lody nugatowe bez cukru na bazie mleczka kokosowego. Smakuje bardzo podobnie do kremu czekoladowo-orzechowego a la nutella 🙂 Uwielbiam eksperymentować w kuchni tworząc zdrowe alternatywy dla tradycyjnych przepisów. Staram się uzyskać efekt jak najbardziej naturalny i zbliżony do pierwotnego smaku. Z lodami kwestia jest trochę uciążliwa, bo jednak nie da się odwzorować śmietankowego smaku używając roślinnych produktów. Niemniej jednak, można uzyskać smakowite wariacje lodów. Nie są to typowe waniliowe lody na bazie tłustej i pysznej śmietanki kremówki, ale z pomocą idzie mleczko kokosowe, które jest równie kremowe i ma wspaniałą konsystencję. Te lody to coś dla miłośników kakao i orzechów, czyli nugatowa rozpusta. W 100% wegańska, zdrowa i niskowęglowodanowa. Smaczna przekąska do sięgnięcia o każdej porze dnia!Gorąco polecam 🙂 Wegańskie lody nugatowe: –…