• Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Desery,  FIT Słodkie,  Wegańskie

    Ciasto banoffee z kokosem (wegańskie,zdrowe)

    Banany bardzo kojarzą mi się z kuchnią roślinną. Owoc wielofunkcyjny i przy tym przepyszny 😉 Świetnie się komponuje z wieloma elementami, jest niezwykle uniwersalne…A do tego jest świetnie do ciast, bardzo też mi smakuje z kokosem, dlatego powstało właśnie ciasto Banoffee z kokosem na spodzie blondie. Nigdy wcześniej nie robiłam budyniu bananowego, ale spróbowałam i stwierdzam, że to rewelacyjny krem do ciast 🙂

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Czekolada,  FIT Słodkie,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie

    Kostka Mars karmelowo-czekoladowa (vegan)

    Czy tak, jak ja uwielbiacie orzechy, czekoladę i karmel? Te trzy elementy razem tworzą coś wyjątkowego 😉 Coś lepszego niż baton Mars, to wspaniała kostka mars, która moim zdaniem smakuje bosko, a sam baton może się schować 😀 Od zawsze lubiłam karmelowy smak- w dzieciństwie kupowałam krówki Goplany na wagę. Były lekko twarde z zewnątrz i wilgotne w środku, ale nie jak mordoklejka- to jest moja ulubiona postać krówek 😀 Teraz nie sięgam już po kupne, bo nie znalazłam takich bez syropu glukozowo-fruktozowego 🙁

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  FIT Słodkie,  Torty,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Wegański tort Toffifee

    Ciasto czekoladowe:– 1 puszka fasoli czerwonej– 80 g daktyli suszonych + 100 ml wrzątku– 50 g czekolady gorzkiej– 1/3 szklanki naturalnego kakao– 1 banan– 50 ml oleju z orzechów włoskich (można użyć też rzepakowego,ryżowego czy z pestek winogron)– 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu– 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)– 70 g mąki ( użyłam ryżowej i kasztanowej)*– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej– 2 łyżki octu jabłkowego– szczpta soli Daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut.Do daktyli z wodą  dodać fasolę, syrop klonowy i banana-  zblendować na gładką masę. Mąkę wymieszać ze solą, sodą oczyszczoną, kakao, ksylitolem/erytrolem i budyniem. Do fasolowej masy dodać olej, ocet jabłkowy i mieszankę mączną z dodatkami. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dosypać…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie

    Mini tarty bezglutenowe z gruszkami i budyniem

    Może wielu z Was jest przesłodzona po Świętach, ale liczę na to, że są ze mną Ci, którym nigdy nie brak słodkiego akcentu :D Zwłaszcza Ci, którzy kochają maślane kruche ciasteczka, a do tego owoce i smak dzieciństwa, czyli budyń :D Czyli po prostu mini tarty bezglutenowe :D Kiedy kupiłam foremki do mini tart, to musiałam je szybko wykorzystać. To świetna opcja do robienia ciast testowych, gdy nie chcemy wykorzystywać od razu dużo składników albo gdy mamy ochotę na coś mniejszego.... te mini tarty bezglutenowe powstały właśnie ze względu na ochotę na coś skromniejszego ;)

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Pierogi ziemniaczane z pieca (bez glutenu)

    Jestem dużą fanką pierogów, ale nie za często je jem. Sklepowe to nie to samo, a na co dzień trochę brak czasu na ich lepienie. Są jednak chwile, kiedy jest czas i chęć na dłuższe gotowanie 😉 Takich pierogów jeszcze nie jadłam. Ciasto nie jest typowe, bo składa się w znacznej mierze z gotowanych ziemniaków. Inspirowałam się przepisem na tak zwane soczewiaki, czyli pierogi z  ciasta ziemniacznego nadziewane soczewicą. Zrobiłam jednak wersję lekko azjatycką, ponieważ z użyciem pasty miso. Ostatnie dodaję ją do swoich warzyw, bo potrzebowałam małej odmiany smakowej 😀 W moim wydaniu pierogi nie są smażone, lecz pieczone. Do tego farsz jest bardziej warzywny. Do soczewicy cały czas staram się przekonać, więc…

  • Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Śniadanie,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Jaglanka a la Nutella

    Co prawda, śniadanie trochę zaległe, bo z początku października, ale to nie znaczy, że “przeterminowane” 😉  Z dostaniem truskawek może być trudniej, ale nadal można je dostać. Gorzej jednak z nektarynkami, ale śmiało sprawdzą się gruszki, śliwki czy pomarańcze 🙂 Do tej wersji jaglanki pasuje wiele owoców, więc śmiało można ją robić niezależnie od sezonu. Zresztą jej smak idealnie nadaje się jako “umilacz” w jesienne dni. Rozgrzewa i wywołuje uśmiech na twarzy dzięki czekoladzie oraz orzechom laskowym.  To taka zdrowsza wersja popularnego kremu czekoladowo-orzechowego, tylko, że pełna wartości odżywczych,a nie pustych kalorii 🙂 Jaglanka czekoladowo-orzechowa: 1 porcja – 40 g płatków jaglanych – 1/2 szkl. wody – 2/3 szkl. mleka roślinnego – 15 g…

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Obiad/Kolacja,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Makaron z pastą miso- nowe odkrycie

    Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam makaron ryżowy- cienki i gruby. Jest w nim coś przyciągającego. Najlepiej oczywiście sprawdza się w daniach azjatyckich- po chińsku, po indyjsku, po japońsku. Nie jest to, aż tak istotne. Najważniejsze są przyprawy i dodatki. W tym tkwi sekret… Moim nowym odkryciem jest pasta miso. Są różne jej rodzaje, które decydują o intensywności smaku. Ja wybrałam tę najbardziej uniwersalną. Pasta miso jest produktem opartym fermentowanym ryżu oraz soi. Jej smak jest nie do podrobienia. Trzeba jednak uważać, żeby nie kupować tej barwionej karmelem i “doprawianej” glutaminianem sodu, bo wtedy nie wiadomo, jak ta pasta smakuje naprawdę. Swoją zakupiłam w sklepie Słodko Kwaśny. Ma krótki smak i jest…

  • Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Herbaciane galaretki- wegańskie i bez cukru

    Galaretki i żelki to całkiem przyjemna przekąska do herbaty, kawy czy na deser po obiedzie. Sklepowe gotowce oparte są na syropie glukozowo-fruktozowym. Ja niestety nie znalazłam żadnych bez tego dodatkiu. Jeśli Wy gdzieś upolowaliście takie, to dajcie znać! 😉 Z kolei tych w proszku bazę stanowi żelatyna wieprzowa. Jest też cukier, który jak wiadomo zdrowy nie jest. Najlepiej więc galaretki zrobić samemu. Moja wersja jest prawie bez kalorii, bo na bazie owocowych herbat Richmont, agarze oraz słodzone erytrolem. Kalorie pochodzą jedynie z polewy czekoladowej, posypki oraz z agaru, który w użytej ilości niewiele podkręca kalorykę. Galaretki prezentują się super, są też bardzo smaczne, a to głównie zasługa dobrej jakościowo herbaty. Nie musicie oczywiście…