Wegański Tort Toffifee
Jak pewnie dało się zauważyć, na moim blogu znajdują się przeróżne przepisy- tradycyjne, zdrowe, warzywne i inne. Tym razem wegańskie ;) Bardzo lubię eksperymentować i próbować nowych smaków. Przede wszystkim weganizować tradycyjne receptury, jak na przykład budyń, czy karmel. A wiadomo, że do tortu kremy są podstawą, więc i ten wypiek zweganizowałam! Udało się zrobić przepyszny, sycący wegański tort, które może konkurować z tradycyjnymi!
Proteinowe Nachosy- fit przekąska!
Spotkania ze znajomymi, to zawsze okazja do zjedzenia czegoś smacznego, ale przy tym też często niezdrowego ? W większości przypadków takie imprezy, to pizza, chipsy, paluszki, czy nachosy. Ale wcale tak nie musi być! ? Moim zdaniem na spotkania ze znajomymi warto zrobić lżejsze i zdrowsze przekąski, które dodadzą energii, ale nie obciążą żołądka. Wtedy chętniej będziemy chcieli tańczyć, grać, integrować się ze wszystkimi…. Więcej zabawy po prostu
Baton proteinowy z czekoladą. (paleo, raw,wegański)
Baton proteinowy na bazie mąki migdałowej i masła z orzechów- u mnie migdałowe. Super też się sprawdzi masło z nerkowców, jeśli nie jesteś fanem masła z orzechów ziemnych. Te batony są bardzo odżywcze- bez pieczenia, więc tłuszcze zawarte w mące migdałowej oraz maśle nie utleniają się. Jeśli szukasz prostej przekąski do pracy, czy szkoły, która Cię nasyci i można zjeść w każdym miejscu, to koniecznie spróbuj batona proteinowego, nie kupnego, tylko tego domowego :) Jaki dodatek jest najlepszy do batoników? Dla mnie baton proteinowy, taki bez pieczenia w domowej wersji, to oczywiście z czekoladą! A do tego jakiś owocowy element też się sprawdzi! Ja postawiłam na odrobinę dżemu truskawkowego domowej roboty :)
Maślane ciasto z brzoskwiniami- poezja! (opcja wegańska)
Maślane ciasto z brzoskwiniami, które rozpływa się w ustach. Spód oraz wierzch to połączenie kruchego ciasta z lekko miękką konsystencją na wzór blondies. Bardzo maślane i delikatne. Do tego cudowne brzoskwinie. Całość ze zmniejszoną ilością cukru. Podana jest też opcja wegańska oraz bezglutenowa. Cały wypiek jest szybki i mega smaczny. Ciasto z brzoskwiniami bez nabiału oraz jajek, za to bez utraty smaku! Po więcej zapraszam do wpisu! Tam wszystkie porady i wskazówki.
Dieta wegańska pod lupą! To ważne :)
Dieta wegańska jest niedoborowa? Niestety w większości przydatków tak :( Ponieważ nie jest możliwe dostarczenie kompletu witamin, mikroelementów, związków organicznych nie sięgając po suplementy.... Dieta wegańska ma swoje plusy, ponieważ promuje jedzenie nieprzetworzonego jedzenia- sięgania po warzywa, owoce, ziarna, pestki itd. Dlatego też często gotuję wegańsko- takie jedzenie jest lekkostrawne i wprowadza dużo różnorodności do diety. Dieta wegańska pomoże w odkryciu smaku warzyw i zakochaniu się w nich!
Kulki proteinowe w 3 smakach! Mało cukrów
Kulki proteinowe stały się dość popularne, ale zazwyczaj zawierają dość sporo cukru, nawet jeśli jest to cukier naturalny :) Pomyślałam, że warto zrobić kilka wariacji proteinowych kulek, które możecie wykorzystać w zależności od tego, co macie w kuchni. Gwarantuję, że każdy smak jest wyjątkowy! Przepisy na te kulki proteinowe mają niską podaż cukrów, użyłam dla wzbogacenia smaku małą ilość suszonych fig zamiast daktyli. Bardzo je lubię, bo mają bardziej owocową słodycz. Jedna tylko wersja kulek proteinowych jest bogatsza w węglowodany.
Wegańska tarta karmelowa (niskie IG)!
Aaaa, jeśli obawiasz się tofu, to mam dobrą wiadomość 😉 Tofu w Polsce, które jest dopuszczone na sklepowe półki jest produktem niemodyfikowanym genetycznie. Drugą dyskusyjną kwestią jest obecność roślinnych fitoestrogenów, które negatywnie wpływają na system hormonalny. Produkty odzwierzęce również zawierają estrogeny. Musielibyśmy spożywać naprawdę sporo soi, żeby odczuć negatywne skutki. Meżczyźni rzeczywiście mogą być bardziej podatni na negatywny wpływ estrogenów i tzw. feminizację, ale musiałby to być osobnik żywiący się w większości soją 😀Poza tym soja zawiera związki o nazwie izoflawony. Mają one bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka- pomagają zmniejszyć napięcie miesiączkowe, zapobiegają chorobom serca, pomocne w okresie menopauzy. Wykazują też zdolność usuwania wolnych rodników. Soja to także źródło pełnowartościowego białka oraz żelaza…. – 100 g mąki orzechowej/migdałowej– 100 g mąki ziemniaczanej–…
Wegański makaron z pysznym sosem i serową nutą!
Wegański makaron, który smakuje lepiej niż tradycyjne bolognese 😀 Znajdziecie tutaj fuzję smaków i naturalnych “wzmacniaczy”, jak sezam, czy pesto czerwone na bazie suszonych pomidorów! Jeśli ktoś myśli, że potrawy wegańskie mogą być tylko high carb, czyli bazować na węglowodanach i z białkiem może być różnie, to troszkę się myli 😉 Makaron z zielonego groszku i ogólnie z innych strączkowych warzyw to idealny produkt na diecie wegańskiej, bo zawiera więcej białka. Warzywa to akurat element każdej diety i powinniśmy po nie często sięgać. Błonnik, witaminy, sytość- to dają Nam warzywa. Wystarczy dodać też trochę tłuszczowych i białkowych elementów i wypasiony obiad gotowy 🙂 Taki makaron wegański z kremowym sosem jest przepyszny, idealnie pasuje na początek wiosny, bo jest odżywczy, ale nie obciążający…
Wegańskie ciastka owsiane typu Banoffee
Wegańskie ciastka owsiane powstały z potrzeby, po prostu! Szukałam na ciastka bez jajek, a do tego chciałam takie z płatkami owsianymi, bo dość długo już zalegały w szafce...No i po trzecie, dlatego, że ciastka owsiane są po prostu jednymi z moich ulubionych :D Istnieją w świecie takie połączenia, które są idealne! Nic nie pasuje do masła orzechowego lepiej niż banan- moje zdanie :D
Brownies orzechowe z chrupką, czyli “Złoto Afryki”
Brownies orzechowe z chrupiącą posypką, która przypomina złote kawałki. Moim zdaniem czekolada i orzech to duet idealny! To połączenie potrafi uszczęśliwić i wcale nie musi to być złudne poczucie, po którym "zdroworozsądkowość" przywołuje w Nas wyrzuty sumienia...Tym razem jest to ciasto z górnej zdrowotnej półki - wegańsko, czekoladowo, orzechowo, bardzo aromatycznie i chrupiąco dzięki złotym płatkom owsianym :) Stąd też ta nazwa- Złoto to karmelizowane płatki, a Afryka to czekoladowa baza :)