fbpx

Kategoria: Wegańskie

Proteinowe Nachosy- fit przekąska na Andrzejki

Spotkania ze znajomymi, to zawsze okazja do zjedzenia czegoś smacznego, ale przy tym też często niezdrowego 😀 W większości przypadków takie imprezy, to pizza, chipsy, paluszki, czy nachosy. Ale wcale tak nie musi być! 🙂
Moim zdaniem na spotkania ze znajomymi warto zrobić lżejsze i zdrowsze przekąski, które dodadzą energii, ale nie obciążą żołądka. Wtedy chętniej będziemy chcieli tańczyć, grać, integrować się ze wszystkimi…. Więcej zabawy po prostu

Baton proteinowy z czekoladą. (paleo, raw,wegański)

SPÓD – BATON PROTEINOWY (bez cukru, paleo) -120 g mąki migdałowej-30 g mąki kokosowej-30 g odżywki białkowej*-35 g mielonego lnu (u mnie złocisty)-80g masła migdałowego/orzechowego (u mnie z nieprażonych migdałów)-40g oleju kokosowego/masła -50g erytrytolu w pudrze-30 g jogurtu kokosowego/naturalnego gęstego-10g syropu klonowego (możesz zastąpić mlekiem albo jogurtem)-aromat waniliowy + dżem truskawkowy albo inny wg uznania+ […]

Maślane ciasto z brzoskwiniami- poezja! (opcja wegańska)

Maślane ciasto z brzoskwiniami, które rozpływa się w ustach. Spód oraz wierzch to połączenie kruchego ciasta z lekko miękką konsystencją na wzór blondies. Bardzo maślane i delikatne. Do tego cudowne brzoskwinie. Całość ze zmniejszoną ilością cukru. Podana jest też opcja wegańska oraz bezglutenowa. Cały wypiek jest szybki i mega smaczny. Ciasto z brzoskwiniami bez nabiału oraz jajek, za to bez utraty smaku! Po więcej zapraszam do wpisu! Tam wszystkie porady i wskazówki.

Dieta wegańska może być niezdrowa?

Dieta wegańska jest niedoborowa? Niestety w większości przydatków tak 🙁 Ponieważ nie jest możliwe dostarczenie kompletu witamin, mikroelementów, związków organicznych nie sięgając po suplementy…. Dieta wegańska ma swoje plusy, ponieważ promuje jedzenie nieprzetworzonego jedzenia- sięgania po warzywa, owoce, ziarna, pestki itd. Dlatego też często gotuję wegańsko- takie jedzenie jest lekkostrawne i wprowadza dużo różnorodności do […]

Kulki proteinowe w 3 smakach! Mało cukrów

Składniki: 100 g orzechów laskowych dodatkowo 30 g orzechów laskowych- a la granola, tzw. krokant, grubo mielona mąka orzechowa 20 g odżywki białkowej orzechowo-czekoladowej albo czekoladowej* 20 g mąki kokosowej 1 łyżka kakao – dla wzmocnienia czekoladowości 2 daktyle- dla kleistości** odrobina aromatu rumowego albo prawdziwego rumu 😉 słodzidło Orzechy najlepiej najpierw namoczyć przez noc […]

Wegańska tarta karmelowa (niskie IG)!

Wegańska tarta karmelowa na bazie tofu, która smakuje cudownie! W końcu się udało 😀 Miałam juz kilka podejść do masy z tofu, ale dopiero tę uznaję za wartą podzielenia się 🙂 Zaniedbałam ostatnio dodawanie przepisów, a mam naprawdę sporo bardzo dobrych receptur! Ostatnio eksperymentuję i eksperymentuję-nie zawsze wychodzi, ale jest to świetna lekcja, bo za […]

Wegański FIT makaron- białko i tłuszcz na miejscu

Jeśli ktoś myśli, że potrawy wegańskie mogą być tylko high carb, czyli bazować na węglowodanach i z białkiem może być różnie, to troszkę się myli 😉 Makaron z zielonego groszku i ogólnie z innych strączkowych warzyw to idealny produkt na diecie wegańskiej, bo zawiera więcej białka. Warzywa to akurat element każdej diety i powinniśmy po […]

Ciastka owsiane – banoffee (wegańskie)

Istnieją w świecie takie połączenia, które są idealne! Nic nie pasuje do masła orzechowego lepiej niż banan- moje zdanie 😀 Z kolei banan to bardzo częsty dodatek do owsianki… Dlatego też powstały owsiane ciasteczka a la banoffee! Nie są to ciasteczka typowo dietetyczne, bo: A) masło orzechowe ma sporo kalorii B) użyty cukier trzcinowy jest […]

“Złoto Afryki”- czoko-migdał-płatki

Jak tu nie uwielbiać czekolady i orzechów? To połączenie potrawi uszczęśliwić i wcale nie musi to być złudne poczucie, po którym “zdroworozsądkowość” przywołuje w Nas wyrzuty sumienia… Nie wiem czy wiecie, ale orzechy włoskie mają bardzo pozytywny wpływ na cały Nasz organizm. Nie tylko świetnie wzmacniają pracę mózgu, ale także dają prawdziwe poczucie szczęścia… orzechy […]

Pasztet z kapusty i słonecznika- wege rozpusta.

Wyjątkowy pasztet w wydaniu wegeteriańskim albo nawet wegańskim – bez masełka musi być wtedy 😉 Smak typowo polski, bo mamy majeranek i koperek- mniam 🙂  Do tego uwielbiana przeze mnie kapusta. Składnikiem, który niesamowicie podbija smak pasztetu jest prażony słonecznik. Boska nuta!  W połączeniu z fasolą całość tworzy idealny dodatek do kanapek. Taki pasztet zasmakuje […]

Back To Top