fbpx
Slow Life Project
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
Slow Life Project Slow Life Project

Świadome żywienie | Zdrowie | Rozwój i równowaga

  • Ciasta z kremem,  Czekolada,  Torty

    Tort “Bounty” z bezą

    09.02.15 /1 Comment

    Coś dla wielbicieli czekolady i kokosa, coś na wzór batonika “Bounty”, ale urozmaicone o kruchy spód z bezą , czyli po prostu kokosowy raj! Ubóstwiam nie tylko krem kokosowy, ale ciasto czekoladowe wilgotne z chrupiącymi kawałkami, intensywne w smaku, wilgotne i dość zwarte, bo to nie biszkopt, lecz prawdziwy konkret. Kruchy blat z bezą:  – 150 g mąki** – 2 żółtka – 30 g cukru pudru – 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/4 łyżeczki soli – 70 g masła ** użyłam mąki i skrobi kukurydzianej, orkiszowej białej , trochę ryżowej i pszennej. Można użyć samej pszennej. Wszystkie rodzaje mąk ( jeśli używacie kilku) wymieszać ze sobą i przesiać. Dodać sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Następnie zimne i pokrojone na…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Napoleon cake – król wśród ciast

    16.02.15

    Ciasto dyniowe z pianką jogurtową i galaretką.

    11.09.14

    Brownie orzechowe z kremem wiśniowym(wegańskie)

    28.08.17
  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Inne ciasta,  Torty

    Tort Esterhazy – pychota!

    15.01.15 /8 komentarzy

    Nie pamiętam, jak się natknęłam na ten przepis. Zapisane w zakładkach strony bardzo do mnie przemawiały. Chciałam wypróbować smak tortu, a że akurat okazja się zbliżała, to postanowiłam upiec na urodziny brata. Co prawda tort został zrobiony we wrześniu, ale dopiero teraz doczekał się wpisu… Tort rozpływa się w ustach. Smaki są idealnie zgrane, receptura jest wyśmienita. Blaty migdałowe i krem budyniowy – niby banalne, ale połączenie tych elementów nadało całości inny wymiar! Tort jest elegancki i urzeka zarówno prostotą, jak i smakiem. Potrzeba trochę czasu, aby go zrobić, ale przyjemność jest niesamowita! Blaty migdałowe: moje źródła: Palachinka blog , Coolinarika   Przepisy lekko zmodyfikowałam. Przede wszystkim krem, który jest mniej maślany, a bardziej budyniowy – taka konsystencja odpowiada mi bardziej. – 9…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Jogurtowe placuszki biszkoptowe- fit

    13.04.17

    Kostka Mars karmelowo-czekoladowa (vegan)

    15.02.18
    batoniki bounty

    Wegańskie batoniki Bounty

    13.02.17
  • Ciasta z kremem,  Inne ciasta,  Torty

    Tort Kinder Bueno- boski!

    03.12.14 /13 komentarzy

    -5 jajek– 1/2 szkl. cukru + 1/3 szkl. erytrolu (można użyć samego cukru)– 2/3 szkl. mąki pszennej albo orkiszowej (ja używam orkiszowej jasnej)– 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej– szczypta soli– 1 łyżeczka soku z cytryny Do białek o temperaturze pokojowej dodać sól i cytrynę. Ubić na prawie sztywną masę. Partiami wsypywać cukier. Masa powinna być lśniąca i sztywna – jak na bezę. Dodawać po jednym żółtku i miksować na małych obrotach. Mikser już nie będzie dalej potrzebny. Dodając mąkę do biszkoptu najlepiej robić to za pomocą trzepaczki delikatnie mieszając. Dzięki temu nie rozbijamy struktury białej i zachowujemy tę cudowną napowietrzaną masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pszenną. Przesiewać bezpośrednio do masy i mieszać za pomocą trzepaczki jak najbardziej napowietrzając masę. Należy robić okrężne…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Czekoladowe z kremem mlecznym i malinami (bez glutenu)

    16.09.17

    Tort marchewkowy z kajmakiem, kremem i bakaliami.

    21.12.16

    Ciasteczkowe babeczki z serem karmelowym.

    10.06.13
  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Inne ciasta,  Torty

    Ciasto dyniowe z pianką jogurtową i galaretką.

    11.09.14 /3 komentarze

    Mogę powiedzieć, że jesienne smaki zawitały już w mojej kuchni. Z jednej strony “niestety”, bo lato już zmierza w inną stronę, ale pocieszam się tym, że jesień ma też swój urok. Na przykład w postaci tego ciasta 😉 Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na ciasto dyniowe z dodatkiem serka smakowego, zwieńczone pianką jogurtową i nektarynkami w galaretce. Jeszcze owocowo, ale już z jesiennym akcentem 🙂 Polecam, bo jest pyszne i lekkie! Ciasto dyniowe: – 1/2 szklanki puree z dyni – 1/2 szklanki cukru – 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej – 1/3 szklanki maślanki – 1/3 szklanki serka Almette gruszka z jabłkiem – 2 łyżki budyniu waniliowego – proszek – 2 jajka – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/2 łyżeczki proszku do…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Sernikowa kostka “Czoko-orzech”

    15.08.15

    Torcik orzechowy z masą kajmakową.

    10.07.13

    Kakaowiec z pianką truskawkowo-kokosową (bez glutenu i nabiału)

    12.06.18
  • Ciasta z kremem,  Czekolada,  Torty

    Niemieckie ciasto czekoladowe.

    03.09.14 /8 komentarzy

        Niebo w gębie … Dla mnie rewelacyjny wypiek.  Tradycyjna ( przynajmniej mam taką nadzieję) receptura na znane ‘Niemieckie Ciasto Czekoladowe – German Chocolate Cake, którego korzenie pochodzą z USA , a określenie niemieckie odnosi się do nazwy czekolady 🙂 Bardzo lubię próbować przepisów na światowe słodycze… ciast ,które należy przetestować ze względu na pochodzenie i tradycję.  Tak też było w tym przypadku.  Ciasto jest cięższe od biszkoptu, ale lżejsze od brownie. Miękkie, wilgotne, ale dość ciężkie. Przełożone przepysznym kremem z mleka skondensowanego, wiórków kokosowych i orzechów pekan.  Ubóstwiam!   Ciasto czekoladowe: Moja wersja opiera się na tych recepturach: pierwsza,  druga Forma prostokątna 30×21 cm ( mierzone od spodu) – 2 szklanki mąki – 4 jajka – 1 szklanka maślanki – 170…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Przepyszny… Tort dacquoise!

    07.05.13

    Tort Esterhazy – pychota!

    15.01.15

    Ciasto “Biała trufla” – ideał!

    30.03.15
  • Ciasta z kremem,  Torty

    Tort “Marcinek”

    22.08.14 /3 komentarze

    Co tu dużo mówić …. Znakomite ciasto , a nawet torcik. Prostota , a zarazem pełnia smaku. Nie ukrywam, że ciasto jest pracochłonne, ale dość łatwe w wykonaniu. Wystarczy dobra organizacja, dłuuuższa chwila wolnego czasu, pozytywne nastawienie i znakomity efekt murowany 😉 Torcik ten składa się z wielu kruchych placków, które po przełożeniu kremem śmietankowym zmiękną. Zwieńczeniem u mnie jest polewa czekoladowa, ale równie dobrze wystarczy warstwa kremu , a dla dekoracji trochę startej czekolady. Chociaż moim zdaniem dodatek w postaci czekolady świetnie się komponuje:) Przepis zaczerpnięty STĄD, u mnie proporcje dopasowane do tortownicy 25 cm! CIASTO:  – 650 g mąki pszennej – 1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka cukru waniliowego albo ekstraktu – 170 g masła – 1/2 szklanki gęstej…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Wegańskie ciasto bananowe zpianką truskawkową- FIT

    05.07.17

    Ciasto bananowe z praliną i kremem karmelowym.

    25.10.14

    “Boskie podniebienie” , czyli ciacho najwyższej rangi

    17.12.14
  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Tarty/ Ciasta kruche,  Torty

    “Patriotka”, to przyszło mi na myśl.

    29.04.14 /No Comments

    Przepis na ten placek otrzymała moja mama od koleżanki. Na kartce napisane ” Ciasto z bezą”… tylko, że tutaj znajduje się zdecydowanie więcej składników, które nadają całości charakteru. Nie wiem jaką nazwę to ciasto nosi oficjalnie, nie znam jego pochodzenia, czy historii…. zdecydowałam się na nazwę “Patriotka” – tak po prostu, pierwsza myśl. Teraz o samym ciachu – dla mnie bomba! W każdym kęsie można wyczuć świetnie dobrane składniki, czyli: pyszne ciasto półkruche z bezą i orzeszkami SOLONYMI , do tego galaretka i pianka śmietankowa. Polecam z całego serca, bo na pewno zasmakuje każdemu, a do tego jest efektowne i bardzo estetyczne. Beza z orzechami: – 6 białek w temp. pokojowej ( w oryginale, ale można dać 8 ) – 250 g…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Sans Rival – ciasto na wagę złota

    21.03.15

    Kostka ” Tęczowa fantazja”

    19.09.15

    Tofurnik waniliowy z daktylami

    05.02.17
  • Ciasta z kremem,  Czekolada,  Torty

    Tort brownie & blondie z orzeszkami, kremem karmelowym i czekoladowym.

    28.09.13 /1 Comment

    To był festiwal czekolady – naprawdę! Smak tortu był niesamowity. Z czego dokładnie się składał? Z dwóch warstw brownie, a pośrodku blondie z białą czekoladą, przekładany kremem karmelowym i orzechami ziemnymi. Udekorowany kremem czekoladowym – na bazie czekolady. Dla prawdziwych “ubóstwiaczy” czekolady i karmelu – już dziś żałuję, że go nie ma – od razu bym zjadła. Tort jest sycący, wbrew pozorom karmel nie jest mega słodki , a blondie – jest rewelacyjne, mokre, waniliowe, słodkie i ciągnące. Tort  był podany od razu po przełożeniu – zdjęcie wyżej przedstawia ostatni kawałek w dniu następnym. Przyznam, że wtedy smaki jeszcze bardziej eksplodowały, bo idealnie się połączyły , a krem bardziej stężał. Na poniższym zdjęciu będzie też kawałek przekrojony szybko po przygotowaniu go –…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Kostka Mars karmelowo-czekoladowa (vegan)

    15.02.18

    Wegański orzechowiec z pianką karmelową!

    28.06.17
    tarta karmelowo-kokosowa

    Tarta Karmelowa Princessa (wegańska)

    30.11.17
  • Ciasta z kremem,  Czekolada,  Torty

    Torcik orzechowy z masą kajmakową.

    10.07.13 /4 komentarze

      Być może torty powinnam zostawić na inną porę, teraz królują inne smaku. Mimo to postawiłam na tort biszkoptowy z kremem orzechowo-budyniowym, dżemem porzeczkowym, wierzchem karmelowym , czereśniami i winogronami. Akcent owocowy jest, dżem przełamuje słodycz, a orzechy nadają wyrazistości. Wydaje się mega słodko, ale tak nie jest. Gdyby nie ta masa karmelowa tort byłby mało słodki, a tak jest w sam raz! 🙂 Biszkopt: tortownica o średnicy 24cm ( przepis na podstawie tego z mojewypieki.com, ale dopasowany do moich upodobań) – 5 jajek – 3/4 szklanki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/2 szklanki cukru – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Tofurnik waniliowy z daktylami

    05.02.17

    Mini tarty bezglutenowe z gruszkami i budyniem

    29.12.17

    Medovik ciasto miodowe z kremem kajmakowym.

    13.05.15
  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Torty

    Torcik “Afirmacja lata”

    09.07.13 /2 komentarze

    Lato pełną parą. Dlaczego nazwa “Afirmacja lata”? Bo torcik łączy wszystko co w lecie nas cieszy: pełen asortyment świeżych owoców, efekt chłodzący i orzeźwiający, lekka konsystencja. Pyszny torcik, obfity w to co płynie z natury. Idealny na letnie upały: do zjedzenia, nie do przechowywania. Jeśli chodzi o drugie to tutaj lepiej sprawdzają się zimowe klimaty: lodówka! Biszkopt : tortownica o średnicy 26cm. – 4 jajka – 1/2 szklanki cukru – 1/2 szklanki+ 2 łyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – szczypta soli Białka ubić z solą. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Na koniec również stopniowo żółtka – można mieszać mikserem.. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną. Mąkę dodawać do masy. Najlepiej mieszać trzepaczką delikatnie , okrężnymi ruchami. Ewentualnie na niskich…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Kostka Mars karmelowo-czekoladowa (vegan)

    15.02.18

    Sans Rival – ciasto na wagę złota

    21.03.15

    Tartaletka owocowa “Słoneczko”- wegańska,FIT

    12.09.18
1234

O mnie

Jestem Meg, a dokładniej Megik!
Kulinaria to ważny element  mojej strony, bo jedzenie jest naprostszym umilaczem dnia 🙂 Oprócz tego inne rozmaitości- trochę zdrowia, trochę ajurwedy, trochę ruchu i trochę postów z całkiem innej bajki! Chcę Wam pokazać, jak znaleźć równowagę w życiu! Świadome żywienie, ale także świadome życie i wybory!
Edukuję się w zakresie dietetyki, a także w ziołolecznictwie. Dzielę się swoim doświadczeniem i wiedzą!
Więcej znajdziesz w górnych zakładkach!


Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/platne/serwer28756/public_html/justmegik.com/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 44

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Archiwa

Kategorie

Popularne Posty

  • Kruche ciasto migdałowe z owocami- low carb
  • Sans Rival – ciasto na wagę złota
  • Karpatka odchudzona wersja :)
  • mąka low carb Dieta low carb- jakich mąk można używać
  • Czym zastąpić cukier, czyli zdrowe wypieki pod lupą
  • keto brownie Keto Brownie z masą serową- mega fit wypiek
  • wysoki cholesterol, dieta a zły cholesterol Wysoki cholesterol? Zacznij jeść więcej masła!
  • Medovik ciasto miodowe z kremem kajmakowym.
  • keto kluski Kluski kładzione w wersji LOW CARB
  • Bułeczki twarogowe low carb

Tagi

bez cukru |bez glutenu |brownie |brownies |ciasta z kremem |ciasteczka |ciastka |ciastka bez cukru |ciasto bez cukru |ciasto czekoladowe |ciasto drożdżowe |ciasto przekładane |ciasto wegańskie |ciasto z kremem |ciasto z owocami |Deser |dieta |Dietetyczne |fit ciasto |fit desery |fit słodkości |fit słodycze |fit słone |jak schudnąć |Kruche ciasto |low carb |metabolizm |Na śniadanie |naleśniki |obiad |odchudzanie |płatki owsiane |Produkty |proste ciasta |Przekładańce |rogaliki |sernik |Serniki |Ulubieńcy |wegańskie |wegańskie ciasto |wegańskie słodkości |wegetariański obiad |wegetariańskie |Wypieki na drożdżach |zakupy |zdrowe wypieki |zdrowie |zioła |ziołolecznictwo

Instagram

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.

Informacje

  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności
Przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Archiwa

Instagram

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Baza przepisów kulinarnych
rondel
  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności