fbpx
Slow Life Project
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
Slow Life Project Slow Life Project

Świadome żywienie | Zdrowie | Rozwój i równowaga

  • ciasto rafaello,
    Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  FIT Słodkie,  Low carb,  Torty

    Ciasto Rafaello bez glutenu i cukru

    03.02.17 /8 komentarzy

    Kuchnia to wyzwanie i odkrywanie nowych smaków. Czasem ograniczenia okazują się być niezłym stymulatorem kreatywności. Każdy chce jeść smacznie i być usatysfakcjonowanym... tym większa radość, gdy udaje się wyczarować pyszne danie dla alergików i to takie nieodstające za bardzo od tradycyjnych wypieków. Tym razem wyzwaniem okazało się ciasto Rafaello, które oczywiście musiało zostać zmodyfikowane i stać się zdrowe nie tracąc na smaku ;)

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Serniczki wegańskie z malinami – kremowe

    08.10.18

    Sernik budyniowy – dietetyczna wersja!

    17.11.15

    Lody owocowe – bez maszynki :)

    15.07.17
  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Inne ciasta,  Torty

    Tort marchewkowy z kajmakiem, kremem i bakaliami.

    21.12.16 /1 Comment

    Korzenne ciasta najlepiej smakują w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Nie odbierajmy sobie tej przyjemności i przygotujmy ciasto, które w pełni wykorzystuje produkty tego właśnie czasu :) Tort marchewkowy w sezonie zimowym to chyba jeden z lepszych tortów, jakie możecie zrobić! Nie tylko na urodziny, ale także na Święta- w końcu niech będzie po królewsku ;) Orzechy, kajmak, bakalie, cynamon - w tym torcie marchewkowym przewijają się te smaki. Gwarantuję, że ich połączenie to strzał w dziesiątkę :)

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Kakaowiec z pianką truskawkowo-kokosową (bez glutenu i nabiału)

    12.06.18

    Tort cytrynowy – inspiracja Marthą Stewart

    16.06.17

    Ciasto Bogacz- czysta rozpusta

    07.10.17
  • Ciasta z kremem,  Tarty/ Ciasta kruche,  Torty

    Kostka ” Tęczowa fantazja”

    19.09.15 /6 komentarzy

    Nie wiem jak to się stało, że ten przepis jeszcze nie trafił na bloga,,., Ciasto robiłam w okresie majowym, ale do teraz pamiętam jego smak… to chyba znak 😀 Przepis jest moim pomysłem, kombinacją tego co bardzo lubię. Po kolei: na spodzie mamy czekoladowo-orzechowy spód z sucharków, następnie dżem wiśniowy, krem waniliowy, kruche ciasto, ponownie przepyszny krem, a wierzch zdobią fale bezowe chrupiące z wierzchu, delikatne w środku. Jak dla mnie wypiek idealny. Pełnia smaku! Ciasto jest wyraziste, a smaki świetnie się dopasowują. Słodko, ale bardzo przyjemnie, bez uczucia przesłodzenia, lecz z satysfakcją podniebienia. Spód sucharkowy: ( forma 20×30) – 220 g sucharków – 200 g czekolady z orzechami – 50 g masła orzechowego – zmielone na płyn orzechowy laskowe albo ziemne…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Tarta cytrynowa (bezglutenowa)

    06.03.16

    Ciasto “Kokosowa Krówka”

    28.01.18

    Brownie z kremem budyniowym i polewą cytrynową.

    05.02.14
  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Torty

    Tort “Okruch” – letnia rozkosz

    21.07.15 /2 komentarze

    Tort jest moją małą wariacją. Nazwa ze względu na pokruszony kruchy blat. Smak jest delikatny, mleczny i maślany. Orzeźwiające owoce i chrupkość ciasta kruchego połączona z lekkością biszkopta. Torcik idealny na lato. Najlepiej podawać delikatnie schłodzony. Rozpływa się w ustach. Można by jeść i jeść – polecam 🙂 Biszkopt: – 3 jajka – 100 g cukru – 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej- najlepiej tortowa – 1 łyżka mąki ziemniaczanej – szczypta soli Białka ubijać na sztywno z dodatkiem soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować na wysokich obrotach. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca wbić pojedynczo żółtka. Miksować teraz na niskich obrotach. Na koniec przesiewać bezpośrednio do ciasta mąkę – delikatnie mieszać za pomocą trzepaczki/ łopatki. Spód tortownicy o średnicy 25 centymetrów wyłożyć…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Wegański Tort Toffifee

    15.07.20

    Ciasto kruche i miodowe z dżemem, masą budyniową i bakaliami.

    22.08.13

    Tort brownie & blondie z orzeszkami, kremem karmelowym i czekoladowym.

    28.09.13
  • Ciasta z kremem,  Czekolada,  Torty

    Tort Oreo

    08.07.15 /1 Comment

    W okresie letnim skupiam się przede wszystkim na wypiekach z owocami – drożdżowe mogę jeść co weekend, biszkopt, kruche ciasto z owocami z kremem też są wyśmienite, ale tym razem zapragnęłam czegoś czekoladowego. Nie jestem jednak fanką smaku czekoladowo-czekoladowego, potrzebuję tej nuty przełamania, stąd przepyszny mleczny krem- jeden z lepszych, jakie jadłam! Ciasto czekoladowe jest wilgotne, ale nie tak ciężkie jak brownie- ma bardziej klejącą strukturę, a środek ciasta jest bardziej wilgotny od boków – dodaje to różnorodności w strukturze! Użyłam do tego ciastek Oreo, które nadały chrupkości… polecam 🙂   Ciasto: tortownica o śr. 25 cm – 250 g mąki pszennej* – 3 łyżki kakao – 100 g czekolady gorzkiej – 100 g czekolady mlecznej – 1 szklanka cukru – 2…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Deser Mahana – przepis autorski :)

    28.10.18

    Wegański Tort Toffifee

    15.07.20

    Tarta z owocami pieczona z kremem jogurtowym i kruszonką.

    24.07.14
  • Czekolada,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Low carb,  Torty

    Torcik czekoladowo-kokosowy – wersja dietetyczna

    08.06.15 /5 komentarzy

    Tak, idę trochę za modą i testuję swoją inwencją twórczą w zakresie dietetycznych dań i słodkości. Nie jest to wyłącznie kwestia kalorii, ale raczej wartości odżywczych…. W cieście nie znajdziecie nabiału, glutenu ani cukru, ale przy jajkach i dodatku tłuszczu zostałam 😉 Pomimo tych wykluczeń, torcik był przepyszny, trochę jak kokosowy sernik z kruchym czekoladowym ciastem – tylko, że bez sera. Do tortu można użyć również sezonowych owoców, truskawki idealnie by się tu sprawdziły! Kruche ciasto: tortownica o średnicy 25 cm – 60 g masła klarowanego ( można użyć innego tłuszczu) – 40 g oleju rzepakowego – 60 g daktyli – 1 łyżeczka miodu – 30 g zmielonych migdałów – 100 g mąki jaglanej – 100 g mąki ryżowej – 30 g…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    fit brownies z wisniami

    Fit brownie dyniowe z serem i owocami!

    10.10.19
    ciastka wegańskie

    Ciasteczka wegańskie- mega proste (bez cukru)

    14.08.18

    Ciastka paleo z czekoladą (bez nabiału)

    31.12.18
  • Ciasta z kremem,  Tarty/ Ciasta kruche,  Torty

    Kostka Magnata

    04.06.15 /No Comments

      Przekładaniec inspirowany wypiekami Pierre’a Herme – wybrane techniki, wybrane smaki, wybrane struktury, wybrane warstwy – całość stworzona według mojego pomysłu. Ciasto jest bardzo urozmaicone i świetnie nadaje na wszelkiego rodzaju okazje… zniknie w bardzo szybkim tempie. Składa się z 5 różnych warstw, które razem tworzą wyjątkowy wypiek – blat orzechowy, krem waniliowy, chrupiąca pralina, ciasto francuskie i krem czekoladowy. Czy to nie brzmi dobrze? Pieczenie najlepiej podzielić na 2 dni- czynności nie są pracochłonne, ale raczej czasochłonne. Przy czym stopień trudności nie jest wygórowany, a efekt powalający 🙂 Dacquoise: forma 20 cm  x 30 cm. -80 g zmielonych migdałów i orzechów laskowych – 3 białka – 100 g cukru drobnego – 1 łyżeczka mąki pszennej – szczypta soli Migdały i orzechy…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Ciasteczkowe babeczki z serem karmelowym.

    10.06.13

    Tort “Marcinek”

    22.08.14

    Sernik gotowany z orzechami i płatkami w karmelu

    06.01.18
  • Ciasta z kremem,  Torty

    Ciasto “Kinder Country” – mój smak

    11.05.15 /8 komentarzy

            Kinder Country to jeden z moich ulubionych batoników. Wersji wypiekowej nigdzie nie mogłam znaleźć, ale na tym nie poprzestałam. Pomyślałam, pozbierałam, obmyśliłam i wzięłam się za pieczenie.  Ciasto “Kinder Country” ma bardziej czekoladowy smak od batonika, ponieważ jest dość sporo czekoladowego biszkoptu, a w oryginale smak czekoladowy jest mniej intensywny. Sam biszkopt jest bardzo wilgotny i miękki – receptura też trochę inna. Dzięki temu ciasto utrzymuje długo świeżość. Krem bardzo mleczny i przełamujący czekoladową nutę.  Polecam na specjalne okazje – placek jest wysoki i pełen smaku 🙂 Ciasto czekoladowe: 2 formy, wymiary 38 cm x 23 cminspiracja: Add a pinch Składniki na 1 porcję. Czynność powtórzyć i upiec drugi blat. – 1 i 2/3 szklanki mąki orkiszowej– 1…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Tartaletka owocowa “Słoneczko”- wegańska,FIT

    12.09.18

    Ciasto “Biała trufla” – ideał!

    30.03.15

    Torcik “Afirmacja lata”

    09.07.13
  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Torty

    Sans Rival – ciasto na wagę złota

    21.03.15 /26 komentarzy

    -9 białek– 1 i 1/4 szkl. drobnego cukru– 1 i 1/2 szklanki nerkowców/migdałów– 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej– szczypta soli Do białek wsypać sól. Zacząć miksować na średnich obrotach. Gdy zaczną się pienić i zrobią białe, zwiększyć obroty na najwyższe. Do sztywnych białek wsypywać partiami cukier. Masa musi być błyszcząca i gęsta. Na koniec wsypać orzechy i mąkę ziemniaczaną – całość delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 równe części – w zależności od wielkości piekarnika. Mogą być krążki  albo tak jak u mnie prostokąt. Ja upiekłam 2 duże prostokąty, które przekroiłam na pół** Masę wyłożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 50 minut – funkcja termoobiegu. Blaty powinny być wysuszone i lekko zrumienione. Wyłączyć piekarnik, uchylić…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Najlepsze ciasto fasolowe!

    03.05.16

    Bezglutenowe pizzerki – pysznie i zdrowo!

    13.01.15

    Kluski bananowe z mąką kokosową na mleku migdałowym

    20.10.17
  • Ciasta z kremem,  Tarty/ Ciasta kruche,  Torty

    Napoleon cake – król wśród ciast

    16.02.15 /4 komentarze

    Zapewne znowu się powtórzę, ale podkreślę, że wanilia to jeden z moich ulubionych smaków. Oczywiście uwielbiam też karmel , kruche maślane ciasta i ciasteczka – szczególnie w połączeniu z serem i owocami. Często piekę z uwzględnieniem swoich preferencji – są tacy, którzy lubią wypiekać, ale zajadać się już mniej. U mnie działa to w dwie strony – pieczenie i jedzenie! 🙂 Polecam zrobić to cudowne ciasto. Każdy słyszał nazwy Napoleonka i Kremówka … Jednak u mnie jest to wersja męska – opierałam się na przepisie zagranicznym , w którym rządził król Napoleon – tak też zostawiłam 😀 Po drugie dodałam polewę cytrynową i uważam też ruch za bardzo trafiony – rewelacyjna, idealnie się komponuje. Napoleon  na podstawie TEGO przepisu. U mnie mniejsza…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Mini tarty bezglutenowe z gruszkami i budyniem

    29.12.17

    Tort bezglutenowy z gruszkami (paleo, fit, bez cukru)

    14.11.19

    Wegańska tarta karmelowa (niskie IG)!

    30.03.19
1234

O mnie

Jestem Meg, a dokładniej Megik!
Kulinaria to ważny element  mojej strony, bo jedzenie jest naprostszym umilaczem dnia 🙂 Oprócz tego inne rozmaitości- trochę zdrowia, trochę ajurwedy, trochę ruchu i trochę postów z całkiem innej bajki! Chcę Wam pokazać, jak znaleźć równowagę w życiu! Świadome żywienie, ale także świadome życie i wybory!
Edukuję się w zakresie dietetyki, a także w ziołolecznictwie. Dzielę się swoim doświadczeniem i wiedzą!
Więcej znajdziesz w górnych zakładkach!


Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/platne/serwer28756/public_html/justmegik.com/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 44

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Archiwa

Kategorie

Popularne Posty

  • Sernik podwójnie serowy- kremowa rozpusta
  • Sans Rival – ciasto na wagę złota
  • moringa tea Moringa – to drzewo leczy chyba wszystko!
  • Sernik nowojorski Marthy Stewart- boski!
  • Rogaliki drożdżowe – pulchne i miękkie
  • Kruche ciasto migdałowe z owocami- low carb
  • Karpatka odchudzona wersja :)
  • keto brownie Keto Brownie z masą serową- mega fit wypiek
  • Czym zastąpić cukier, czyli zdrowe wypieki pod lupą
  • Medovik ciasto miodowe z kremem kajmakowym.

Tagi

bez cukru |bez glutenu |brownie |brownies |ciasta z kremem |ciasteczka |ciastka |ciastka bez cukru |ciasto bez cukru |ciasto czekoladowe |ciasto drożdżowe |ciasto przekładane |ciasto wegańskie |ciasto z kremem |ciasto z owocami |Deser |dieta |Dietetyczne |fit ciasto |fit desery |fit słodkości |fit słodycze |fit słone |jak schudnąć |Kruche ciasto |low carb |metabolizm |Na śniadanie |naleśniki |obiad |odchudzanie |płatki owsiane |Produkty |proste ciasta |proste ciasto ucierane |Przekładańce |sernik |Serniki |Ulubieńcy |wegańskie |wegańskie ciasto |wegańskie słodkości |wegetariański obiad |wegetariańskie |Wypieki na drożdżach |zakupy |zdrowe wypieki |zdrowie |zioła |ziołolecznictwo

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Informacje

  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności
Przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Archiwa

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Baza przepisów kulinarnych
rondel
  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności