• Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Low carb,  Torty

    Tort bezglutenowy z gruszkami (paleo, fit, bez cukru)

    Tort z gruszkami, kremem waniliowym oraz warstwą nugatową. Część nugatowa jest zrobiona z masła orzechowego i kakao. Na wzór nutelli, ale w zdrowym wydaniu. Tort ma bardzo delikatny smak, wyważony z miodowym blatem. Do tego biszkopt bezglutenowy, którego nie trzeba nasączać. Nie jest tak wysoki, jak tradycyjny, ale świetnie się nadaje do tortu. Do tego krem waniliowy w wydaniu paleo- bez nabiału, bez białego cukru, z mniejszą ilością węglowodanów. Pyszny i zdrowy tort z gruszkami w wydaniu paleo, a nawet można powiedzieć, że bliski diecie ketogenicznej :)

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  Inne ciasta,  Torty

    Deser Mahana – przepis autorski :)

    Deser Mahana sprawił mi wiele radości! Nie tylko smakowej, ale także zadowolenia z wykonania! Jeśli tak jak ja, lubicie nie tylko jeść słodycze, ale też je robić, to ten przepis jest dla Was :D Nie ukrywam, że jest z tym trochę pracy, ale bardzo przyjemnej :) Efekt końcowy jest nie tylko baaaardzo smaczny, ale również cieszący oko!

  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Desery,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche,  Torty

    MILLE FEUILLE przepis francuski w mojej wersji ;)

    Mille Feuille przepis Ciasto półfrancuskie:-400 g mąki orkiszowej jasnej– 1 jajko– 150 ml mleka– 2 łyżki jogurtu– 4 łyżki cukru– 200 g schłodzonego masła– 20 g drożdży– 1 łyżka oleju– szczypta soli Mleko podgrzać. Drożdze rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać 100 ml mleka. Następnie dosypać 2 łyżki mąki., żeby zagęścić rozczyn, bo wtedy szybciej wyrasta, ma pożywkę 🙂Wymieszać i odstawić, aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiać resztę mąki. Dodać jogurt, pozostałe mleko, cukier i wbić jajko. Całość krótko zmiksować. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i olej. Ciasto należy wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne, gdyż wtedy uzyskamy najlepszą konsystencjęOdstawić do wyrośnięcia na 45 minut.  Rozwałkować. Na ciasto zetrzeć 100 g zimnego masła. Złożyć…

  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Torty,  Wegańskie

    Wegańskie ciasto “Migdałowo-cytrynowa Panna”

    Migdałowe ciasto cytrynowe: – 100 ml mleka migdałowego/kokosowego (z kartonika)– 50 g jogurtu roślinnego– 30 g oleju kokosowego– sok z 1/2 cytryny + skórka z połówki– 30 g mąki owsianej– 90 g mąki migdałowej– 50 ml wody z cieciorki + 30 g banana albo 1 jajko*– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej– 150 g erytrolu– szczypta soli Wegańskie ciasto zaczynamy od zrobienia kwaśnego mleka. Mleko migdałowe zagotować. Wlać sok z cytryny i odstawić.Skórkę z cytryny zalać wrzątkiem i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.Olej kokosowy rozpuścić. Mąkę migdałowę wymieszać z owsianą. Wrzucić do blendera. Dodać pokrojoną skórkę cytrynową i zmiksować- wtedy mąki przejdą aromatem cytryny. Przestudzone mleko wymieszać z jogurtem, olejem, rozgniecionym bananem albo żółtkiem. Do…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Torty

    Kakaowiec z pianką truskawkowo-kokosową (bez glutenu i nabiału)

    – 4 jajka– 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu (może być zwykły cukier)– 10 g cukru pudru (cukier pomaga w stabilizacji biszkoptu)– 1/2 szkl. mąki ryżowej– 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej– 3 łyżki kakao– 1 łyżka oleju– 1/4 łyżeczki pr. do pieczenia– szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo erytrol i ubijać, aż przestanie być wyczuwalny. Na koniec cukier i ponownie zmiksować. Żółtka roztrzepać widelcem i stopniowo wlewać do bezy. Delikatnie mieszać- najlepiej już trzepaczką nie mikserem. Następnie dodać olej.  Mąkę ryżową wymieszać z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i kakao. Dodawać łyżka po łyżce do masy jajecznej.  Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki zostawić bez papieru i bez smarowania. Wyłożyć…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  FIT Słodkie,  Torty,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Wegański tort Toffifee

    Ciasto czekoladowe:– 1 puszka fasoli czerwonej– 80 g daktyli suszonych + 100 ml wrzątku– 50 g czekolady gorzkiej– 1/3 szklanki naturalnego kakao– 1 banan– 50 ml oleju z orzechów włoskich (można użyć też rzepakowego,ryżowego czy z pestek winogron)– 1/2 szkl. ksylitolu/erytrolu– 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)– 70 g mąki ( użyłam ryżowej i kasztanowej)*– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej– 2 łyżki octu jabłkowego– szczpta soli Daktyle zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut.Do daktyli z wodą  dodać fasolę, syrop klonowy i banana-  zblendować na gładką masę. Mąkę wymieszać ze solą, sodą oczyszczoną, kakao, ksylitolem/erytrolem i budyniem. Do fasolowej masy dodać olej, ocet jabłkowy i mieszankę mączną z dodatkami. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dosypać…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Czekolada,  Torty

    Czekoladowe z kremem mlecznym i malinami (bez glutenu)

    – 1 puszka ciecierzycy– 1 jajko*– 50 g oleju z pestek winogron– 100 g daktyli– 50 ml syropu klonowego– 1 opakowanie budyniu waniliowego– 3 łyżki kakao– 1/2 szkl.mleka (u mnie migdałowe)– 2/3 szklanki mąki (u mnie ryżowa i migdałowa)– 50 g posiekanej gorzkiej czekolady– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia– szczypta soli Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Odcedzić. Wodę zostawić.Cieciorkę bez zalewy zblendować z daktylami i mlekiem zwykłym albo roślinnym.Mąki przesiać, wymieszać ze sobą. Dodać kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do masy z ciecierzycy dodać olej, jajko albo siemię lniane oraz mąkę. Zmiksować do połączenia składników. Na koniec dorzucić czekoladę i wymieszać. Ciasto przełożyć do…

  • Ciasta z kremem,  Czekolada,  Torty,  Wegańskie

    Wegański orzechowiec z pianką karmelową!

    Odkrywanie nowych smaków daje wiele radości i ekscytacji. Jeszcze więcej, gdy za daną potrawą nie kryje się szef kuchni, ale my sami. Gdy to nasze danie jest bardzo udaną smakowo kombinacją… Gdy z radością możesz poczęstować domowników, którzy nie będą kręcić nosem… Gdy podając ciasto wiesz, że to nie tylko puste kalorie, ale też wartości odżywcze…Gdy wiesz, że ciasto jet wegańskie, ale w smaku bardzo tradycyjne i domowe- idealne na specjalne okazje! Pysznie było, gwarantuję 😉 Ciasto orzechowe: inspiracja: MniuMniu – 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 1 szkl. mąki ryżowej – 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego – 150 g masła orzechowego – 1/3 szkl. syropu klonowego – 1/3 szkl. cukru kokosowego…

  • Ciasta z kremem,  Torty

    Tort cytrynowy – inspiracja Marthą Stewart

    Dawno na blogu nie było nowego przepisu, ale to nie znaczy, że brak receptur- jest dość sporo zaległych smakołyków. To z czasem u mnie krucho, ale w końcu wracam z pysznym torcikiem, który można również zrobić bez okazji, tak na weekend, w szczególności na ciepły, gdy orzeźwienie jest nam potrzebne 😉 Ciasto na blaty inspirowane przepisem Marthy Stewart- w przepisie znajdziecie maślankę, która czyni ciasto wilgotnym. Krem jest raczej mieszanką zbitką różnych przepisów oraz moją wizją 🙂 Karmelizowane płatki idealnie pasują do “cytrynowości” ciasta i dodają elementu chrupkości, który bardzo element we wszystkich tortach i ciastach z kremem. W okresie letnim wszelkiej maści owocowe ciasta są idealne! Cytryna to nieodzwony składnik chłodzących napojów,…

  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Czekolada,  Torty

    “Pomarańczowy Michałek”- pyszny przekładaniec

    Pyszne ciasto pomarańczowe a la biszkopt przełożone dwoma pysznymi kremami, w tym jednym na bazie cukierków Michałków. Połączenie pomarańczy, czekolady, sera jest przepyszne. Ciasto kruche w środku dodaje element chrupkości, który w każdym przekładańcu jest mile widziany. Jutro już piątek, więc ciasto idealnie się sprawdzi na weekendowe pieczenie! 🙂 Przekładaniec “Pomarańczowy Michałek”– przepis autorski Ciasto pomarańczowe: – 1 i 1/4 szkl. mąki orkiszowej jasnej* – 2 łyżki jogurtu naturalnego – 3 jajka – 1 opakowanie budyniu waniliowego – 1/2 szkl. soku z pomarańczy – 3 łyżki oleju – 1/3 szkl. cukru trzcinowego albo ksylitolu – 2/3 szkl. cukru pudru ** – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Jajka zmiksować z cukrem trzcinowym…