Tarta orzechowa z czekoladą- bez glutenu
Kto nie lubi słodkich tart? Tarta z owocami, tarta z kremem waniliowym, tarta z serem, tarta orzechowa... Pomysłów jest dużo, ja tym razem chciałam przyrządzić tartę orzechowo-czekoladową, trochę na wzór cukierków Reese's, ale wyszła jednak tarta z nadzieniem laskowym, przypominająca w smaku trochę Nutellę.
Rogaliki drożdżowe z truskawkami (bez cukru)
Moje ukochane rogaliki drożdżowe! Uwielbiam te małe kąski pod każdą postacią- z czekoladą, z karmelem, z budyniem, z serem.... i w końcu z owocami! Taki naturalny świeżo zrobiony mus z truskawek świetnie się nadaje do rogalików, bo czuć w nim tę sezonowość! Te rogaliki są zrobione na bazie drożdży, wersja krucha, ale bez cukru, ze zdrowych mąk i z mniejszą ilością tłuszczu! Taki rogalik to zdrowa słodycz, po którą można sięgnąć nawet na diecie :)
Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabiału) ;)
Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale ja często komponuję smaki ciasta na własną rękę. Biorę pod uwagę preferencje domowników, jak i swoje. Przy tym też liczy się okazja… Na rodzinne spotkania najlepsze są przekładańce! Tym razem wymyśliłam dwa maślane kruche blaty, ciasto kakaowe, mus truskawkowy i krem kokosowy – wyszedł trochę szary, ale wrażenie też jest spotęgowane obecnością ciemnego ciasta. Jak przystało na rajskie ciasto, na wierzchu są oczywiście wiórki kokosowe. Ciasto jest trochę czasochłonne, ale proste, przepyszne i zbalansowane- na pewno nie jest to cukrowy zapychacz, lecz kombinacja prawdziwych smaków jak kakao, truskawki, kokos! Kruche ciasto bez glutenu: – 150 g mąki ryżowej– 100 g mąki kokosowej– 100 g skrobi ziemniaczanej– 100 g mąki owsianej bezglutenowej– 50 g skrobi kukurydzianej–…
Sernik gotowany z galaretką jeżynową
Coś ta wiosna psikus robi, tęsknota za wiosennymi smakami rośnie... Do tego budzą się też letnie wspomnienia i ochota na świeże, polskie owoce. Póki co pozostaje posiłkować się mrożonkami, ale dzięki nim można do kuchni wnieść trochę letniego słońca :) Jeżyny uwielbiam w połączeniu z serem, więc postawiłam na sernik gotowany z galaretką jeżynową! Do gotowanej masy serowej pasują mi bardzo blaty miodowe, które zresztą bardzo często stanowią bazę na sernik gotowany. Przepis na ten sernik gotowany z galaretką świetnie nadaje się jako przedsmak prawdziwych letnich smaków. Gotowana masa serowa jest delikatna, gładka i kremowa....skryta w miodowych blatach i uwieńczona musem jeżynowym.
Krajanka Mleczna z kleistym nadzieniem! (cheat meal)
Dość dawno nie było przepisu na "prawdziwe", tzn. normalne pełne cukru ciasto. Co prawda tutaj też mała prozdrowotna modyfikacja, ale całość w smaku to prawdziwy słodka rozpusta!!! Kocham krajanki i tarty! I waniliowo-mleczne nuty również. Ta krajanka mleczna przypomina trochę sernik a trochę mleko z tubki...jest słodko, baaardzo słodko, a to dlatego, że przepis jest amerykański. Tam przecież wszystko jest słodsze, większe i bardziej kaloryczne. Ta krajanka mleczna jest inspirowana przepisem na "Gooey Butter Cake", czyli ciągnące kleiste ciasto maślane. Bardzo słodkie, mleczne, maślane, ale przy tym też pyszne! Warto wypróbować, bo ten farsz jest naprawdę ciekawy.
Najlepsza szarlotka – bez glutenu i cukru ;)
Skąd ta nazwa? Dlaczego najlepsza szarlotka? Bo w tym cieście znajdziecie same super składniki, w tym produkty "superfood", ale w polskim wydaniu, bo jestem zdania, że trzeba sięgać po to, co regionalne i sezonowe :) Eksperymentalnie próbuję światowych nowości, ale i tak wolę tańsze produkty ;) Mimo, że nie mają tak silnego przebicia marketingowego w porównaniu do promowanej super żywności, pod względem składników odżywczych wcale nie odstają od tych drogich i reklamowanych!
Tartaletka wegańska z karmelizowanymi owocami.
Owoce są jednymi z moich ulubionych dodatków do ciast. Zawsze przywołują na myśl tradycyjne, domowe wypieki. Kruche,ucierane, drożdżowe, rogaliki, ciasteczka. Wszędzie występuje owocowy element. Nawet do ciast z kremem lubię "przemycić" jakiś owoc albo konfiturę czy powidła. Chciałam też zrobić coś nowego, więc powstała tartaletka wegańska. Jestem bardzo z tej wersji kruchego ciasta, które jednak w większości przepisów zawiera masełko ;) Ostatnio lubię eksperymentować z wegańskimi przepisami. Tym razem trafiło na półkruche ciasto z karmelizowaną gruszką i nektarynką :) Zapraszam po pyszny przepis - lekko odchudzony i zdrowszy bo bez białego cukru za to syropem ryżowym i mąką owsianą. Smaczna i zdrowa przekąska!
Tofurnik waniliowy z daktylami
Tofurnik waniliowy to oczywiście propozycja nie tylko dla wegan, gdyż smak jest wyborny! To ciasto dla wszystkich! Nie musicie martwić się o przyzwyczajenia konsumenckie osób, których chcielibyście poczęstować tym wypiekiem. Nie ma jajek, glutenu, nabiału i białego cukru, ale nadal mamy furę smaku :) Myślę, że każdy z chęcią spróbuje tego wypieku, a po kolejne kawałki sięgną Ci bardziej otwarci na nowe smaki.
Karpatka odchudzona wersja :)
Ciasto parzone znane jest na całym świecie, bardzo uniwersalne i ciekawe. Świetnie pasuje do słonych, jak i słodkich potraw. Chociaż nie ukrywam, że wolę słodkie wariacje z tym ciastem, może dlatego, że w moim domu zazwyczaj gościły ptysie albo karpatka. Ten smak zapamiętało moje podniebienie. Dziś wracam właśnie do tego ciasta. Zrobiłam wersję bardziej dietetyczną, bo to Karpatka odchudzona- bez dodatku białego cukru i z lżejszym kremem budyniowym ;)
Sernik a la krakowski na zbożowym spodzie (trochę zdrowia)
Sernik a la krakowski, bo z kratką. Posiada lekko pomarańczowy aromat i do tego jest na bazie zdrowego pełnoziarnistego ciasta. Klasyczna wersja serowa jest naszą ulubioną. Masa jest delikatna i wilgotna, ale również treściwa, jak przystoi na polski sernik :) Jest to trochę lżejsza wersja- masa serowa bez białego cukru, a spód bez dodatku przemysłowej pszenicy, a z porcją błonnika i witamin.