fbpx

Kategoria: Tarty/ Ciasta kruche

Maślane ciasto z brzoskwiniami- poezja! (opcja wegańska)

Maślane ciasto z brzoskwiniami, które rozpływa się w ustach. Spód oraz wierzch to połączenie kruchego ciasta z lekko miękką konsystencją na wzór blondies. Bardzo maślane i delikatne. Do tego cudowne brzoskwinie. Całość ze zmniejszoną ilością cukru. Podana jest też opcja wegańska oraz bezglutenowa. Cały wypiek jest szybki i mega smaczny. Ciasto z brzoskwiniami bez nabiału oraz jajek, za to bez utraty smaku! Po więcej zapraszam do wpisu! Tam wszystkie porady i wskazówki.

Kruche ciasto migdałowe z owocami- low carb

Kruche ciasto jest jednym z moich ulubionych! Albo ogólnie ciasta z dodatkiem chrupiącego, maślanego elementu 🙂 Cieszę się, że kruche ciasto jest też takie przyjemne do modyfikacji, bo zrobienie jego wersji niskowęglowodanowej i paleo nie jest zbyt trudne 🙂 Krajanka na bazie migdałowego spodu jest cudowna! Użyłam też jabłka i pomarańcze a do tego trochę […]

Wegańska tarta karmelowa (niskie IG)!

Wegańska tarta karmelowa na bazie tofu, która smakuje cudownie! W końcu się udało 😀 Miałam juz kilka podejść do masy z tofu, ale dopiero tę uznaję za wartą podzielenia się 🙂 Zaniedbałam ostatnio dodawanie przepisów, a mam naprawdę sporo bardzo dobrych receptur! Ostatnio eksperymentuję i eksperymentuję-nie zawsze wychodzi, ale jest to świetna lekcja, bo za […]

Szarlotka z kratką. Z tartymi jabłkami! Najlepsza :)

Szarlotka z kratką szybko zniknie ze stołu! Swój ideał zawdzięcza “nie-perfekcyjności”, zwłaszcza kratki, która przed pieczeniem wyglądała naprawdę przeciętnie! Ale po upieczeniu stwierdziłam, że dodała całemu wypiekowi duuużo uroku 🙂 To zarówno zasługa tego rustykalnego charakteru kratki oraz świecącym kryształkom cukru! Dlatego też prawdopodobnie tak mnie ona urzekła 🙂 SZARLOTKA Z KRATKĄ Kruchy spód:– 250 […]

Ciasto z gruszkami i kremem- “Gruszki na wierzbie”

Czy są wśród Was miłośnicy soczystych gruszek? Mam wrażenie, że owoc ten jest niedoceniany, a przecież tak cudowny! Mięciutki miąższ o słodko-orzeźwiającym smaku…. To owoc bardzo uniwersalny, bo pasuje praktycznie do wszystkiego 🙂 Żeby wydobyć jeszcze więcej smaku z gruszki, zapiekłam ją razem z kruchym ciastem- karmelizacja świetnie podbija smak. Czekolada, wanilia,śmietanka i maślane ciasto […]

Tartaletka “Słoneczko”- wegańska, bez białego cukru, FIT

Jednymi z moich ulubionych owoców są brzoskwinie i nektarynki- mogę jeść bez opamiętania!!! Do tego bardzo pasują mi do ciast- zwłaszcza do tart i ciast ucieranych z kruszonką- pycha 🙂 Ostatnio trochę eksperymentuję z wypiekami typu low carb – w tym też wegańskich…. Ten przepis nie jest to czystym “low carb”, bo są tutaj owoce […]

Włoski sernik z brzoskwiniami (bez glutenu, bez cukru)

Z jednej strony uwielbiam oglądać przepisy na typowo amerykańskie ciasta- pełne czekolady, karmelu, kremów i innych dodatków.  Z drugiej jednak ciągnie mnie w stronę klasyki, do prostych, ale pełnych klasy smaków. Takie są właśnie moim zdaniem włoskie wypieki. Bazują na kilku składnikach, ale bardzo dobrych jakościowo 🙂 Czuć w nich tradycyjne domowe pieczenie- maślaność, kremowość […]

MILLE FEUILLE przepis francuski w mojej wersji ;)

Kto z nas nie kocha francuskich wypieków?  Przepis na Mille Feuille to cudowna francuska klasyka, która podbija świat 😀 W związku z tym, coaz więcej osób próbuje to ciasto odtworzyć w wersji domowej. Nic dziwnego, gdyż Mille Feuille jest kwintesencją bogatego smaku. Dlatego też najwięksi cukiernicy jak na przykład Pierre Herme mają swoją wersję, którą […]

Tarta limonkowa z nerkowców – wegańska, low carb

Ostatnio jest trochę szumu wokół nabiału i jego negatywnym wpływie na Nasz organizm. W jakimś stopniu te przekonania do mnie trafiają, ale wiem, że na pewno nie wykluczę nabiału w 100%. Niemniej jednak, staram się go ograniczyć- zarówno na co dzień, jak i w ciastach. Dlatego często eksperymentuję z sernikami bez sera 😀 Od razu […]

Mleczny sernik – przepyszny

Większość serników, jakie znam były ciężkie, kremowe, treściwe- tak jak przystało na polskie wersje sernika 😀 Kiedyś w internecie trafiłam na dodatek mleka do sernika, dzięki czemu masa jest bardziej puszysta. Przy czym, ta puszystość musiała się u mnie wiązać z wilgotnością i delikatnością 🙂 Drugim nowym składnikiem stał się więc olej zamiast masła. Jak […]

Back To Top