Wegański ryż na mleku- waniliowy deser :)
Wegański ryż na mleku, czyli smak dzieciństwa w zdrowszej wersji 😉Owoce, owoce i jeszcze raz owoce,Wanilia też jest niczego sobie,A ryż na mleku chyba zawsze się sprawdza,No i po wegańsku, bo na mleku roślinnym. Ryż na mleku o smaku waniliowym,to jedna z moich ulubionych przekąsek. Wersja tradycyjna zazwyczaj jest słodzona cukrem, u mnie oczywiście bez, a dodatkowo bez nabiału. Ja najbardziej lubię napój migdałowy, ale możecie użyć każdego. Niemniej jednak warto sięgnąć po wersję bardziej kremową. Wegański ryż na mleku musi nasiąknąć czymś bardziej treściwym, dlatego uważam, że napój ryżowy, czy owsiany jest zbyt delikatny i łagodny 🙂 Wegański ryż na mleku (wersja wegańska)– 1 porcja ( bez owoców ok. 250kcal) – 40 g ryżu – polecam jaśminowy albo paraboiled– 150…
Scones pełnoziarniste – słodka przekąska bez cukru
Pyszne, miękkie w środku, słodkie mimo braku cukru, delikatnie maślane, z jogurtową i cytrynową nutą. Scones zrobiłam w postaci bułek idealnych na deser z dodatkiem sera, budyniu, owoców, kakao czy nawet lodów. Do tego są one pełnowartościowe, pożywne i zdecydowanie mniej kaloryczne. Idealne również jako przekąska do szkoły dla dzieciaków… Polecam gorąco, tym bardziej, że są proste i szybkie w przygotowaniu. Scones: 9 sporych sztuk inspiracja: Tutaj i Tu – 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej – 1/2 szklanki mąki orkiszowej – 1/2 szklanki mąki owsianej – 50 g masła – 1/2 szklanki jogurtu naturalnego – 1/2 szklanki mleka – 1 jajko – 2 łyżki miodu – 1/3 szklanki ksylitolu ( można użyć np. stewii) – 1 łyżka proszku do pieczenia –…
Waniliowo – szarlotkowa jaglanka
Rzadko dzielę się przepisami na śniadanie. Są trzy główne powody: – zazwyczaj jem to samo – śniadanie lubię skonsumować raz dwa, bez robienia sesji zdjęciowej – nie zawsze moje śniadanie wygląda zachęcająco Tym razem nastąpiła mała zmiana. Śniadanie gorące, więc można poświęcić chwilę na zrobienie zdjęć. Coś nowego…. i przede wszystkim….. bardzo smacznego i pożywnego Przepis ten sprawdzi się też idealnie w postaci deseru z gałką pysznych lodów. Waniliowa jaglanka z jabłkiem: – 40 g płatków jaglanych – 125 ml mleka – 1 jabłko ( ok. 150 g) – 1 łyżeczka budyniu waniliowego ( u mnie jakieś 6 gramów) – trochę jogurtu waniliowego albo innego dla smaku – słodzidło: u mnie stewia w płynie. Płatki jaglane zalać wrzątkiem na noc: woda powinna…
Bagietka domowa – przepis jak z francuskiej piekarni na 10.
Napisałam, że bagietka domowa, ale jak z francuskiej piekarni, bo ta wersja jest rewelacyjna i przypomina wypiek z dobrej piekarni 🙂 W pewnym stopniu uzależniająca – nie można przestać jej jeść! Po prostu z każdym kęsem ma się ochotę na kolejny. Przepis zgodnie z recepturą Hamelmana, który akurat przy tym wyrobie napisał: “Najprostsze pieczywo zawsze najtrudniej uzyskać” – idealnie to trafia do tych bagietek. Przepis jest etapowy i czasochłonny. Można by sobie pomyśleć nad celem żmudnego wyrabiania prostej bagietki składającej się z kilku składników, ale uwierzcie mi, że efekt jest powalający! Jeśli szukacie bagietek z chrupiącą, ale nie twardą skórką oraz delikatnego i miękkiego środka- to ten przepis jest dla Was 🙂 Bagietka domowa- przepis z…
Chleb rustykalny – Jeffrey Hamelman
Przepyszny chleb. Co prawda na białej mące pszennej, ale z domieszką razowej żytniej i pszennej. Dzięki temu dodatkowi chleb jest bardziej szary, ale ma też bardziej konkretny smak. Skórka jest chrupiąca, miąższ delikatny i miękki. Dla osób unikających białego pieczywa chleb ten można potraktować jako nowe doznania smakowe w ramach małego odstępstwa od diety 😉 A dla pozostałych polecam z całego serca! Receptura według Jeffrey’a Hamelmana ( książka “Chleb”), czyli od razu wiadomo, że wypiek będzie udany 🙂 Zaczyn: W oryginale do zaczynu dodana jest sól, ale nie dodałam jej, ponieważ sól ponoć zabija drożdże, więc wolałam nie ryzykować. – 450 g mąki pszennej chlebowej ( typ 750, ale 650 też się sprawdzi) – 270 g wody – 1/8 łyżeczki suszonych drożdży*…
Chelsea buns według Paula Hollywood’a
Chelsea buns, czyli kolejne zawijaski drożdżowe. Tym razem z bakaliami, więc idealnie pasują do nadchodzącego okresu świątecznego. Jak można wyczytać z nazwy, bułeczki pochodzą z Chelsea, a użyty przeze mnie przepis jest autorstwa Paula Hollywood’a, którego niektórzy mogą znać z Brytyjskiego Turnieju Wypieków, w którym jest on jurorem. Bułeczki są przepyszne, trochę inne niż te już zaprezentowane. Większość jest cała pulchna i miękka, tutaj warstwa wierzchnia i boki są bardziej chrupiące, za to środek soczysty i miękki. Moim zdaniem udane połączenie struktur i do tego słodycz bakalii. Polecam ! 🙂 PRZEPIS: źródło: Chelsea buns Ciasto – 500 g mąki pszennej ( u mnie z dodatkiem orkiszowej i trochę siemienia lnianego, które musiałam przemycić ) – 1 łyżeczka soli – 7 g drożdży…
Scones z masą pralinową
Scones to angielskie bułeczki mogące przybrać różną postać. Podawane na śniadanie albo jako deser. Często występują w towarzystwie dżemu , bitej śmietany i serka. U mnie wersja bardziej jesienna: orzechowo-karmelowy krem na bazie serka z dodatkiem miodu i czekolady. Danie idealne na pocieszenie , gdy za oknem szaro i buro 🙂 SCONES: inspiracja: tutaj – 3 szklanki mąki pszennej – 1/3 szklanki cukru drobnego – 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 130 g masła – 1 jajko – 2/3 szklanki śmietany gęstej 18% – 1/3 szklanki maślanki – szczypta soli – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Mąkę przesiać. Dodać sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Dodać zimne masło. Wymieszać ,aż powstanie coś na…
Nocny chleb żytni z siemieniem lnianym.
Polecam ten chleb osobom, które lubią mokre i ciężkie bochenki. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego zaangażowania. Chlebem można się zajadać się już rano na śniadanie, ponieważ wyrasta w nocy, gdy my śpimy. Po przebudzeniu wystarczy nastawić piekarnik i włożyć chleb. Taki wypiek jest idealny na weekendowe spokojne śniadanie! Przepis: keksówka o dł. ok. 25 cm, wysoka inspiracja: Chleb pszenno-żytni , Moja książka kucharska – 400 g mąki żytniej chlebowej 720 – 150 g mąki żytniej typ 2000 – 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej – 150 g zakwasu żytniego – 1 łyżka soli – 1/3 szklanki siemienia lnianego – 450 ml letniej wody Mąkę przesiać. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać bardzo dobrze ciasto. Najlepiej za pomocą miksera. Można również użyć drewnianej…
Mega drożdżówki z serem!
Czas na po-weekendowe pieczenie! Wyśmienite i duuuże drożdżówki wypełnione po brzegi masą serową. Delikatne i mięciutkie , wilgotne od sera z waniliową nutą … idealne do szkoły i pracy :):) Próbować, próbować, bo szkoda nie skosztować 😀 PRZEPIS: 10 bułeczek Źródło: “Domowy wypiek chleba” Małgorzata Puzio – 500 g mąki pszennej – 2 jajka – 150 ml mleka – 100 ml słodkiej śmietany 12% albo 18% – 80 g masła – 25 g świeżych drożdży – 80 g cukru – 1/2 łyżeczki soli – 500 g sera twarogowego – 4 łyżki miękkiego masła – 2 żółtka – 1 opakowanie cukru waniliowego – 100 g cukru pudru Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 50 g mąki. Wymieszać i odstawić…
Drożdżówki z jabłkami i owsianą kruszonką
Bardzo klasycznie i po polsku … domowe ciasto drożdżowe i wszechobecne jabłka. Do tego nieodzowna kruszonka , tym razem z dodatkiem płatków owsianych. Jabłka wzbogacone rodzynkami , a całość udekorowana lukrem …. czyli tradycyjnie z małym przekąsem 🙂 CIASTO: Sprawdzony przepis ze starej książki kucharskiej. 12 bułeczek – 500 g mąki pszennej – 30 g drożdży świeżych – 80 g cukru ( dałam 60 i było w sam raz) – 100 g masła – 1 jajko – 2 żółtka – 250 ml mleka – szczypta soli Do drożdży wsypać łyżeczkę cukru i mieszać do rozpuszczenia. Wlać 1/2 szklanki letniego mleka. Wsypać 3 płaskie łyżki mąki. Zamieszać i odstawić na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Mąkę przesiać i dodać sól. Masło rozpuścić…