fbpx
Slow Life Project
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
Slow Life Project Slow Life Project

Świadome żywienie | Zdrowie | Rozwój i równowaga

  • FIT Słodkie,  Bez glutenu,  Desery,  Śniadanie,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Wegański ryż na mleku- waniliowy deser :)

    27.06.15 /4 komentarze

    Wegański ryż na mleku, czyli smak dzieciństwa w zdrowszej wersji 😉Owoce, owoce i jeszcze raz owoce,Wanilia też jest niczego sobie,A ryż na mleku chyba zawsze się sprawdza,No i po wegańsku, bo na mleku roślinnym. Ryż na mleku o smaku waniliowym,to jedna z moich ulubionych przekąsek. Wersja tradycyjna zazwyczaj jest słodzona cukrem, u mnie oczywiście bez, a dodatkowo bez nabiału. Ja najbardziej lubię napój migdałowy, ale możecie użyć każdego. Niemniej jednak warto sięgnąć po wersję bardziej kremową. Wegański ryż na mleku musi nasiąknąć czymś bardziej treściwym, dlatego uważam, że napój ryżowy, czy owsiany jest zbyt delikatny i łagodny 🙂     Wegański ryż na mleku (wersja wegańska)– 1 porcja ( bez owoców ok. 250kcal) – 40 g ryżu – polecam jaśminowy albo paraboiled– 150…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Ciastka gryczane z masłem orzechowym i jabłkiem

    23.06.17

    Scones pełnoziarniste – słodka przekąska bez cukru

    27.05.15

    Kakaowo- orzechowy naleśnik biszkoptowy.

    29.11.13
  • Ciastka, bułeczki, rogaliki,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Śniadanie

    Scones pełnoziarniste – słodka przekąska bez cukru

    27.05.15 /2 komentarze

    Pyszne, miękkie w środku, słodkie mimo braku cukru, delikatnie maślane, z jogurtową i cytrynową nutą. Scones zrobiłam w postaci bułek idealnych na deser z dodatkiem sera, budyniu, owoców, kakao czy nawet lodów. Do tego są one pełnowartościowe, pożywne i zdecydowanie mniej kaloryczne. Idealne również jako przekąska do szkoły dla dzieciaków… Polecam gorąco, tym bardziej, że są proste i szybkie w przygotowaniu. Scones: 9 sporych sztuk inspiracja:   Tutaj  i  Tu – 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej – 1/2 szklanki mąki orkiszowej – 1/2 szklanki mąki owsianej – 50 g masła – 1/2 szklanki jogurtu naturalnego – 1/2 szklanki mleka – 1 jajko – 2 łyżki miodu – 1/3 szklanki ksylitolu ( można użyć np. stewii) – 1 łyżka proszku do pieczenia –…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Jabłka z cynamonem w cieście filo!

    03.05.13

    Norymberskie pierniczki.

    09.12.13

    Drożdżówki z jabłkami i owsianą kruszonką

    25.08.14
  • Desery,  FIT Słodkie,  Śniadanie

    Waniliowo – szarlotkowa jaglanka

    12.05.15 /3 komentarze

    Rzadko dzielę się przepisami na śniadanie. Są trzy główne powody: – zazwyczaj jem to samo – śniadanie lubię skonsumować raz dwa, bez robienia sesji zdjęciowej – nie zawsze moje śniadanie wygląda zachęcająco Tym razem nastąpiła mała zmiana. Śniadanie gorące, więc można poświęcić chwilę na zrobienie zdjęć. Coś nowego…. i przede wszystkim….. bardzo smacznego i pożywnego Przepis ten sprawdzi się też idealnie w postaci deseru z gałką pysznych lodów. Waniliowa jaglanka z jabłkiem: – 40 g płatków jaglanych – 125 ml mleka – 1 jabłko ( ok. 150 g) – 1 łyżeczka budyniu waniliowego ( u mnie jakieś 6 gramów) – trochę jogurtu waniliowego albo innego dla smaku – słodzidło: u mnie stewia w płynie. Płatki jaglane zalać wrzątkiem na noc: woda powinna…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Pieczona owsianka serowo-miodowa.

    02.07.13

    Jaglanka brownie z mango i morwą! Bomba witamin

    17.02.17
    pancakes bezglutenowe,

    Pancakes bezglutenowe z mąką kasztanową- na słodko!

    26.05.17
  • Pieczywo,  Śniadanie

    Bagietka domowa – przepis jak z francuskiej piekarni na 10.

    01.04.15 /4 komentarze

            Napisałam, że bagietka domowa, ale jak z francuskiej piekarni, bo ta wersja jest rewelacyjna i przypomina wypiek z dobrej piekarni 🙂 W pewnym stopniu uzależniająca – nie można przestać jej jeść! Po prostu z każdym kęsem ma się ochotę na kolejny.  Przepis zgodnie z recepturą Hamelmana, który akurat przy tym wyrobie napisał: “Najprostsze pieczywo zawsze najtrudniej uzyskać” – idealnie to trafia do tych bagietek. Przepis jest etapowy i czasochłonny. Można by sobie pomyśleć nad celem żmudnego wyrabiania prostej bagietki składającej się z kilku składników, ale uwierzcie mi, że efekt jest powalający! Jeśli szukacie bagietek z chrupiącą, ale nie twardą skórką oraz delikatnego i miękkiego środka- to ten przepis jest dla Was 🙂     Bagietka domowa- przepis z…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Drożdżówki z budyniem i truskawkami.

    14.07.15

    Chleb Focaccia – Gordon Ramsay

    24.03.13

    Chleb pszenny z otrębami na zakwasie.

    17.07.13
  • Pieczywo,  Śniadanie

    Chleb rustykalny – Jeffrey Hamelman

    09.03.15 /1 Comment

    Przepyszny chleb. Co prawda na białej mące pszennej, ale z domieszką razowej żytniej i pszennej. Dzięki temu dodatkowi chleb jest bardziej szary, ale ma też bardziej konkretny smak. Skórka jest chrupiąca, miąższ delikatny i miękki. Dla osób unikających białego pieczywa chleb ten można potraktować jako nowe doznania smakowe w ramach małego odstępstwa od diety 😉 A dla pozostałych polecam z całego serca! Receptura według Jeffrey’a Hamelmana ( książka “Chleb”), czyli od razu wiadomo, że wypiek będzie udany 🙂 Zaczyn:  W oryginale do zaczynu dodana jest sól, ale nie dodałam jej, ponieważ sól ponoć zabija drożdże, więc wolałam nie ryzykować. – 450 g mąki pszennej chlebowej ( typ 750, ale 650 też się sprawdzi) – 270 g wody – 1/8 łyżeczki suszonych drożdży*…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Proste bułki razowe na zakwasie.

    03.09.13

    Chleb pszenny z siemieniem lnianym.

    21.07.13

    Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym!

    13.04.13
  • Ciasta z owocami,  Drożdżowe,  Śniadanie

    Chelsea buns według Paula Hollywood’a

    24.11.14 /2 komentarze

    Chelsea buns, czyli kolejne zawijaski drożdżowe. Tym razem z bakaliami, więc idealnie pasują do nadchodzącego okresu świątecznego. Jak można wyczytać z nazwy, bułeczki pochodzą z Chelsea, a użyty przeze mnie przepis jest autorstwa Paula Hollywood’a, którego niektórzy mogą znać z Brytyjskiego Turnieju Wypieków, w którym jest on jurorem. Bułeczki są przepyszne, trochę inne niż te już zaprezentowane. Większość jest cała pulchna i miękka, tutaj warstwa wierzchnia i boki są bardziej chrupiące, za to środek soczysty i miękki. Moim zdaniem udane połączenie struktur i do tego słodycz bakalii. Polecam ! 🙂 PRZEPIS: źródło: Chelsea buns Ciasto – 500 g mąki pszennej ( u mnie z dodatkiem orkiszowej i trochę siemienia lnianego, które musiałam przemycić ) – 1 łyżeczka soli – 7 g drożdży…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Kruchy placek z mąką orkiszową, budyniem i jabłkami.

    02.07.13

    Ciasto prosto z Raju (bez glutenu i nabiału) ;)

    18.05.17

    Ciasto dyniowe z pianką jogurtową i galaretką.

    11.09.14
  • Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Inne ciasta,  Śniadanie

    Scones z masą pralinową

    11.11.14 /4 komentarze

    Scones to angielskie bułeczki mogące przybrać różną postać. Podawane na śniadanie albo jako deser. Często występują w towarzystwie dżemu , bitej śmietany i serka. U mnie wersja bardziej jesienna: orzechowo-karmelowy krem na bazie serka z dodatkiem miodu i czekolady. Danie idealne na pocieszenie , gdy za oknem szaro i buro 🙂   SCONES: inspiracja: tutaj – 3 szklanki mąki pszennej – 1/3 szklanki cukru drobnego – 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 130 g masła – 1 jajko – 2/3 szklanki śmietany gęstej 18% – 1/3 szklanki maślanki – szczypta soli – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Mąkę przesiać. Dodać sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Dodać zimne masło. Wymieszać ,aż powstanie coś na…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    migdałowy baton proteinowy, baton proteinowy paleo

    Baton proteinowy z czekoladą. (paleo, raw,wegański)

    30.10.19

    Toffee sponge pudding ( biszkoptowy pudding toffi)

    22.08.13

    Drożdżówki z jabłkami i owsianą kruszonką

    25.08.14
  • Pieczywo,  Śniadanie

    Nocny chleb żytni z siemieniem lnianym.

    28.10.14 /No Comments

    Polecam ten chleb osobom, które lubią mokre i ciężkie bochenki. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego zaangażowania. Chlebem można się zajadać się już rano na śniadanie, ponieważ wyrasta w nocy, gdy my śpimy. Po przebudzeniu wystarczy nastawić piekarnik i włożyć chleb. Taki wypiek jest idealny na weekendowe spokojne śniadanie! Przepis: keksówka o dł. ok. 25 cm, wysoka inspiracja: Chleb pszenno-żytni , Moja książka kucharska – 400 g mąki żytniej chlebowej 720 – 150 g mąki żytniej typ 2000 – 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej – 150 g zakwasu żytniego – 1 łyżka soli – 1/3 szklanki siemienia lnianego – 450 ml letniej wody Mąkę przesiać. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać bardzo dobrze ciasto. Najlepiej za pomocą miksera. Można również użyć drewnianej…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Sticky buns – nowy wymiar drożdżowego ciasta!

    24.03.15

    Chleb bezglutenowy-> gryczano-ziemniaczany

    27.07.17

    Chleb orkiszowy na zakwasie pszennym!

    13.04.13
  • Drożdżowe,  Pieczywo,  Śniadanie

    Mega drożdżówki z serem!

    06.10.14 /5 komentarzy

    Czas na po-weekendowe pieczenie! Wyśmienite i duuuże drożdżówki wypełnione po brzegi masą serową. Delikatne i mięciutkie , wilgotne od sera z waniliową nutą … idealne do szkoły i pracy :):) Próbować, próbować, bo szkoda nie skosztować 😀 PRZEPIS: 10 bułeczek Źródło: “Domowy wypiek chleba” Małgorzata Puzio – 500 g mąki pszennej – 2 jajka – 150 ml mleka – 100 ml słodkiej śmietany 12% albo 18% – 80 g masła – 25 g świeżych drożdży – 80 g cukru – 1/2 łyżeczki soli – 500 g sera twarogowego – 4 łyżki miękkiego masła – 2 żółtka – 1 opakowanie cukru waniliowego – 100 g cukru pudru Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 50 g mąki. Wymieszać i odstawić…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Rogaliki drożdżowe – pulchne i miękkie

    15.08.14

    Rogaliki drożdżowe z truskawkami (bez cukru)

    23.07.17

    Cronuts przepis na wyjątkowe i inne pączki!

    24.02.14
  • Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Drożdżowe,  Śniadanie

    Drożdżówki z jabłkami i owsianą kruszonką

    25.08.14 /2 komentarze

    Bardzo klasycznie i po polsku … domowe ciasto drożdżowe i wszechobecne jabłka. Do tego nieodzowna kruszonka , tym razem z dodatkiem płatków owsianych. Jabłka wzbogacone rodzynkami , a całość udekorowana lukrem …. czyli tradycyjnie z małym przekąsem 🙂 CIASTO: Sprawdzony przepis ze starej książki kucharskiej. 12 bułeczek – 500 g mąki pszennej – 30 g drożdży świeżych – 80 g cukru ( dałam 60 i było w sam raz) – 100 g masła – 1 jajko – 2 żółtka – 250 ml mleka – szczypta soli Do drożdży wsypać łyżeczkę cukru i mieszać do rozpuszczenia. Wlać 1/2 szklanki letniego mleka. Wsypać 3 płaskie łyżki mąki. Zamieszać i odstawić na 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Mąkę przesiać i dodać sól. Masło rozpuścić…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    FIT KNOPPERS- odżywcza i zdrowa przekąska

    15.06.19

    Norymberskie pierniczki.

    09.12.13

    Ciastka gryczane z masłem orzechowym i jabłkiem

    23.06.17
12345

O mnie

Jestem Meg, a dokładniej Megik!
Kulinaria to ważny element  mojej strony, bo jedzenie jest naprostszym umilaczem dnia 🙂 Oprócz tego inne rozmaitości- trochę zdrowia, trochę ajurwedy, trochę ruchu i trochę postów z całkiem innej bajki! Chcę Wam pokazać, jak znaleźć równowagę w życiu! Świadome żywienie, ale także świadome życie i wybory!
Edukuję się w zakresie dietetyki, a także w ziołolecznictwie. Dzielę się swoim doświadczeniem i wiedzą!
Więcej znajdziesz w górnych zakładkach!


Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/platne/serwer28756/public_html/justmegik.com/wp-content/plugins/facebook-pagelike-widget/fb_class.php on line 44

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Archiwa

Kategorie

Popularne Posty

  • moringa tea Moringa – to drzewo leczy chyba wszystko!
  • Sans Rival – ciasto na wagę złota
  • Sernik podwójnie serowy- kremowa rozpusta
  • Kruche ciasto migdałowe z owocami- low carb
  • Sernik nowojorski Marthy Stewart- boski!
  • keto brownie Keto Brownie z masą serową- mega fit wypiek
  • Karpatka odchudzona wersja :)
  • Bułeczki twarogowe low carb
  • Czym zastąpić cukier, czyli zdrowe wypieki pod lupą
  • mąka low carb Dieta low carb- jakich mąk można używać

Tagi

bez cukru |bez glutenu |brownie |brownies |ciasta z kremem |ciasteczka |ciastka |ciastka bez cukru |ciasto bez cukru |ciasto czekoladowe |ciasto drożdżowe |ciasto przekładane |ciasto wegańskie |ciasto z kremem |ciasto z owocami |Deser |dieta |Dietetyczne |fit ciasto |fit desery |fit słodkości |fit słodycze |fit słone |jak schudnąć |Kruche ciasto |low carb |metabolizm |Na śniadanie |najlepszy sernik |naleśniki |obiad |odchudzanie |płatki owsiane |Produkty |proste ciasta |Przekładańce |rogaliki |sernik |Ulubieńcy |wegańskie |wegańskie ciasto |wegańskie słodkości |wegetariański obiad |wegetariańskie |Wypieki na drożdżach |zakupy |zdrowe wypieki |zdrowie |zioła |ziołolecznictwo

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Informacje

  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności
Przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Archiwa

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Baza przepisów kulinarnych
rondel
  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności