• Bez glutenu,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegańskie

    Pancakes migdałowo-kokosowe (vegan)

      – 5 g siemienia lnianego- u mnie złociste– 5 g mąki z ciecierzycy– 70 ml wrzątku Zalać wrzątkiem, odstawić na 5-10 minut – 10g mąki ryżowej – 30 mąki migdałowej (uzyłam odtłuszczonej)*– 10 g mąki kokosowej– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej– 200 ml mleka roślinnego + ewentualnie 50 ml wody**– szczypa soli– 1 łyżka ksylitolu– 1 łyżeczka octu jabłkowego albo soku z cytryny– 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej- dosłownie na czubek łyżeczki– odrobina oleju Do kleiku z siemienia dodać pozostałe składniki wraz z odrobina oleju – kilka kropel. Dobrze wymieszać, najlepiej zmiksować i odstawić na 20 minut. Myślę, że nie stanowi problemu odłożenie ciasta na noc do lodówki. Rano wystarczy spr. konsystencję, gdy będzie za gęsta,…

  • Bez glutenu,  Desery,  Drożdżowe,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegetariańskie

    Racuszki bezglutenowe na drożdżach

    W sezonie jesienno-zimowym mam szczególną ochotę na typowo domowe dania i desery. Placuszki, kluski, rozgrzewające zupy, ziemniaki, jajecznica, czy naleśniki to pyszne comfort food 😉 Racuszki należą do jednych z najpyszniejszych smaków dzieciństwa, idąc jednak z duchem czasu zrobiłam racuszki bezglutenowe, ale na drożdżach, dzięki którym racuszki nadal smakują, jak te z dzieciństwa 🙂

  • Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegetariańskie

    Naleśniki bezglutenowe – dla jednej osoby

        Ciasto naleśnikowe bezglutenowe:3 sztuki – 30 g mąki ryżowej– 10 g mąki ziemniaczanej/budyniu w proszku– 10 g gryczanej białej– 1 jajko– 150 ml mleka (u mnie roślinne)– szczpta soli– 1/2 łyżeczki miodu/syropu klonowego– 1/2 łyżeczki oleju– masło klarowanego do smażenia Jajko roztrzepać z mlekiem,olejem, solą i miodem/syropem.Każdą mąkę przesiać. Dosypać do mokrych składników. Zmiksować albo dobrze wymieszać, żeby masa nie miała grudek.Odstawić na 15 minut- mąki wchłoną trochę płynów i nie będą tak opadać na dno miski. Patelnię posmarować odrobiną masła klarowanego i dobrze rozgrzać.Naleśniki smażyć najpierw na średnim ogniu, a następnie zmniejszyć na mały na chwilę.Delikatnie przewracać 🙂 Podanie: Moje naleśniki bezglutenowe miały różne wersje smakowe:1) pasta kokosowa czyli mąka…

  • Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Śniadanie,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Jaglanka a la Nutella

    Co prawda, śniadanie trochę zaległe, bo z początku października, ale to nie znaczy, że “przeterminowane” 😉  Z dostaniem truskawek może być trudniej, ale nadal można je dostać. Gorzej jednak z nektarynkami, ale śmiało sprawdzą się gruszki, śliwki czy pomarańcze 🙂 Do tej wersji jaglanki pasuje wiele owoców, więc śmiało można ją robić niezależnie od sezonu. Zresztą jej smak idealnie nadaje się jako “umilacz” w jesienne dni. Rozgrzewa i wywołuje uśmiech na twarzy dzięki czekoladzie oraz orzechom laskowym.  To taka zdrowsza wersja popularnego kremu czekoladowo-orzechowego, tylko, że pełna wartości odżywczych,a nie pustych kalorii 🙂 Jaglanka czekoladowo-orzechowa: 1 porcja – 40 g płatków jaglanych – 1/2 szkl. wody – 2/3 szkl. mleka roślinnego – 15 g…

  • Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Śniadanie,  Wegetariańskie

    Kluski bananowo-kokosowe na mleku migdałowym

    Śniadanie u mnie zazwyczaj jest na słodko- owsianki, jaglanki, ryż na mleku, kleiki, to są moje ulubione propozycje. Do tego różne owoce- nigdy jeden 😀 No i dodatki- kakao, masło orzechowe, dżem, migdały itd. Uwielbiam 😉 Tymczasem, pokusiłam się jednak na coś nowego- śniadaniowe propozycje też na blogu muszą się pojawiać. Kluski gotowane na mleku bardzo mnie zaciekawiły. Zrobiłam jednak swoją wersję, kokosowo-bananową. Efekt? Bardzo smaczny! Kluseczki nie rozpadały się, miały delikatny posmak kokosa i banana.  Konsystencję bardziej zwartą zawdzięczają mące z ryżu kleistego. Mąkę tę wykorzystuje się właśnie do robienia różnych kulek, czy kluseczek. Do dań na słodko pasuje idealnie. Gdzie można ją dostać? Ja swoją mam ze sklepu Słodko Kwaśny. Oryginalna…

  • Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Śniadanie,  Wegańskie

    Kokosowo-budyniowa owsianka (wegańska)

    Coś dla miłośników kremowych deserów. Dla tych, którzy lubią owsiankę w wersji mlecznej, gęstej, ale nie suchej. Jest to zarówno wspaniałe śniadanie, ale też deser, bo taka owsianka jest dość słodka i pełna smaku. Naprawdę pyszności! Gorąco polecam każdemu 🙂 Owsianka kokosowo-budyniowa: 1 porcja – 30 g płatków owsianych (u mnie bezglutenowe) – 10 g mąki kokosowej – 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego (5 g u mnie) – 150 ml mleka ( u mnie migdałowe o smaku waniliowym) – 150 ml wody + kilka łyżek do budyniu – 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/ksylitolu Płatki owsiane wymieszać z mąką kokosową i słodzidłem. Przesypać do garnka, zalać wodą i mlekiem. Wymieszać. Gotować na małym ogniu przez kilka…

  • Śniadanie,  Wegańskie

    Dżem truskawkowy bez cukru na agarze

    – 1 kg truskawek– 1/2 szkl. erytrolu– stewia***– 3 łyżki syropu daktylowego– sok i skórka z 1 cytryny– 1 łyżeczka ekstraktu albo pasty waniliowej– 1 łyżka agaru + 50 ml wody Truskawki drobno pokroić. Umieścić na patelni i gotować, aż truskawki puszczą sok, który zacznie wrzeć.  Z cytryny zetrzeć skórkę i podwójnie sparzyć. Wycisnąć również sok.  Do truskawek dodać erytrol, stewię, syrop daktylowy. Gotować przez 15 minut na małym ogniu.Następnie truskawki rozdusić- użyłam do tego ręcznego tłuczka do ziemniaków 😉 Chciałam żeby były wyczuwalne małe kawałki truskawek. Dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodać sok z cytryny, skórkę oraz agar wymieszany z 50 ml wody. Dżem truskawkowy bez cukru gotować przez…

  • Bez glutenu,  Obiad/Kolacja,  Pieczywo,  Śniadanie,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Chleb gryczano-ziemniaczany (bez glutenu)

    Chleb jest cudowny! Za tym wypiekiem kryje się wiele emocji i historii. Towarzyszy nam od zawsze i przypisuje mu się wiele znaczenia w kulturze…. I przyznam, że mnie to nie dziwi, bo w wypiekaniu chleba jest coś magicznego, majestatycznego. Tylko kilka składników i wydawałoby się, że dzięki temu sprawa jest prosta. Nic bardziej mylnego, bo podchodząc do pieczenia chleba trzeba mieć odpowiednie nastawienie i nastrój – przede wszystkim brak negatywnych myśli 😉 Obecnie jednak pszenica nie ma nic wspólnego z jej pierwotną odmianą. Dlatego też nie używam jej w kuchni. Zastępuję ją mąką orkiszową, która pod względem właściwości piekarniczych nie różni się od mąki pszennej. Mimo to, próbuję też innych chlebowych wariacji. W…

  • Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie

    Placki kokosowo-kasztanowe na słodko!

    Nie ukrywam, że przepadam za słodkimi śniadaniami. Z drugiej jednak strony owsianki, jaglanki i inne rodzaje zbożowych miseczek sycą mnie na krócej. Białko trawi się dłużej i według ostatnich badań taka forma śniadań jest bardziej odżywcza. Te placuszki łączą te dwa elementy- są słodkie, ale przy tym bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Użycie mąki  kokosowej sprawia, że te mini pankejki są raczej niskowęglowodanowe. Smażą się idealnie, nie rozwarstawiają się, są delikatnie puszyste. A smak? Są naprawdę pyszne! Smakują lekko kokosowo, lekko waniliowo dzięki ekstraktowi. Chyba nie ma osoby, której by nie zasmakowały! 🙂 Placki kokosowo-kasztanowe 8 małych sztuk ( 250 kcal) – 1 jajko – 1 białko – 60 g mleka kokosowego* –…

  • Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegetariańskie

    Jogurtowe placuszki biszkoptowe

    Niezwykle delikatne, puszyste placuszki w wersji jednoosbowej 🙂 Jutro Wielki Piątek, wiele osób praktykuje wtedy zasadę ścisłego postu, niemniej jednak pożywne śniadanie jest Nam wszystkim potrzebne. Te placuski Was nasycą, ale nie “zapchają”, ich lekkość przejdzie w Wasze ciała 🙂 Jogurtowe placki biszkoptowe: – 1 jajko – żółtko i białko oddzielić – 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (3 łyżki) – 1 łyżka ksylitolu – 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) – 1/3 szkl. zmielonych płatków owsianych ( w wersji bez glutenu muszą mieć certyfikat) – 1 płaska łyżka mąki* – szczypta soli – 1/3 łyżeczki pr.do pieczeni – 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej – trochę soku z cytryny- 1 łyżeczka Białka ubić na sztywno z sokiem…