fbpx

Kategoria: Słodkie

Baton proteinowy z czekoladą. (paleo, raw,wegański)

SPÓD – BATON PROTEINOWY (bez cukru, paleo) -120 g mąki migdałowej-30 g mąki kokosowej-30 g odżywki białkowej*-35 g mielonego lnu (u mnie złocisty)-80g masła migdałowego/orzechowego (u mnie z nieprażonych migdałów)-40g oleju kokosowego/masła -50g erytrytolu w pudrze-30 g jogurtu kokosowego/naturalnego gęstego-10g syropu klonowego (możesz zastąpić mlekiem albo jogurtem)-aromat waniliowy + dżem truskawkowy albo inny wg uznania+ […]

Ciasteczka Maślane BEZ CUKRU- wersja low carb

Ciasteczka maślane bez cukru:– 1 szkl. mąki migdałowej– 1/3 szkl. mąki kokosowej– 1 jajko + 1 żółtko– 70 g masła– 50 g serka kremowego/twardej części mleczka kokosowego– słodzik- u mnie stewia i tagatoza w płynie*– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia– aromat waniliowy– szczypta soli– trochę czekolady bez cukru Zanim przystąpicie do zrobienia tych ciasteczek maślanych […]

FIT KNOPPERS- odżywcza i zdrowa przekąska

FIT KNOPPERS PRZEPIS: Masa orzechowo-czekoladowa:– 50 g masła z orzechów laskowych– 300 g serka naturalnego homogenizowanego albo zmielonego twarogu– 60 g erytrytolu w pudrze- słodycz dostosujcie do siebie 🙂– 30 g kakao- intensywność zależy od Was– 20 g odżywki białkowej/mleka w proszku/serwatki– 20 g mąki kokosowej/ orzechowej (polecam do ciemnej użyć mąki z orzechów laskowych– […]

Ciastka owsiane – banoffee (wegańskie)

Istnieją w świecie takie połączenia, które są idealne! Nic nie pasuje do masła orzechowego lepiej niż banan- moje zdanie 😀 Z kolei banan to bardzo częsty dodatek do owsianki… Dlatego też powstały owsiane ciasteczka a la banoffee! Nie są to ciasteczka typowo dietetyczne, bo: A) masło orzechowe ma sporo kalorii B) użyty cukier trzcinowy jest […]

Paleo- Ciastka “low carb” z czekoladą

Ciastka noworoczne, poświąteczne, zdrowe… w wydaniu paleo!Użyłam głównie produktów roślinnych, naturalnych, mało przetworzonych, czyli zgodnie z zasadami paleo. Jedynym produktem pochodzenia zwięrzecego jest jajko, które jest mega odżywcze! W diecie paleo do wypieków bardzo często używa się cukru kokosowego. Jest to zdrowsza opcja, niż cukier biały….ale jednak cukier, dlatego według mnie ciastek  nie można bezkarnie […]

FIT – Pierniki bezglutenowe

Czas na świąteczny klimat 😀 Za oknem ciężko o zimę, więc trzeba przywołać Święta w inny sposób- mogą to być piosenki, gotowanie, śpiewanie albo to co lubię najbardziej, czyli pieczenie pierników i ciastek słuchając świątecznych piosenek 😉 Pomyślałam, że w Boże Narodzenie będzie czas na objadanie się tradycyjnymi smakołykami, więc teraz można poeksperymentować ze zdrowszymi wariacjami. […]

Deser “Mahana” – przepis autorski :)

Jeśli tak jak ja, lubicie nie tylko jeść słodycze, ale też je robić, to ten przepis jest dla Was :DNie ukrywam, że jest z tym trochę pracy, ale bardzo przyjemnej 🙂 Efekt końcowy jest nie tylko baaaardzo smaczny, ale również cieszący oko!  Byłam bardzo zadowolona z efektu końcowego. Smak bardzo zrównoważony, delikatny i lekko owocowy. Całość […]

Tartaletka “Słoneczko”- wegańska, bez białego cukru, FIT

Jednymi z moich ulubionych owoców są brzoskwinie i nektarynki- mogę jeść bez opamiętania!!! Do tego bardzo pasują mi do ciast- zwłaszcza do tart i ciast ucieranych z kruszonką- pycha 🙂 Ostatnio trochę eksperymentuję z wypiekami typu low carb – w tym też wegańskich…. Ten przepis nie jest to czystym “low carb”, bo są tutaj owoce […]

Najprostsze ciasteczka wegańskie- bez cukru

Raz, dwa, trzy i ciastka są w piekarniku 😀 Bardzo szybko i sprawnie… Składniki też wszystkim znane i łatwo dostępne 🙂 Mieszamy wszystko i mamy przepyszne ciasteczka 🙂 Odżywcze, słodkie, kruche po bokach i z zewnątrz, delikatnie miękkie w środku! Pycha 🙂 Wegańskie ciasteczka z czekoladą (bez cukru): – 1/2 szkl. mąki owsianej – 1/2 […]

Ciastka migdałowo-kokosowe (low carb)

Idealne ciacha o każdej porze dnia. Duża dawka zdrowia :)Migdały i kokos to dobre źródło tłuszczu. Cieciorka to bogactwo białka i mikroelementów. Do tego trochę czekolady dającej poczucie relaksu 😀 Te ciacha możecie zjeść nawet wieczorem, bo nie ma w nich tradycyjnej mąki. Dzięki temu jedząc to ciacho, unikniecie dużego wyrzutu insuliny. A wartości odżywcze z […]

Back To Top