• Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

    Sernik z ricottą i gruszkami (bezglutenowy)

    Kiedyś było ciężko o gruszki poza sezonem. Dziś na szczęście są dostępne cały rok. I do tego są naprawdę smaczne, ja uwielbiam gruszki! W połączeniu z kruchym ciastem i masą serową smakują wspaniale 🙂 Oprócz tego od niedawna mam wielką ochotę na serek ricotta, jest bardzo uniwersalny. Na weekend więc wymyśliłam sernik z ricottą oraz gruszkami. Poeksperymentowałam również ze spodem i zrobiłam wersję bez glutenu 🙂 To ciasto nie jest typowym sernikiem, bo owoce stanowią dość dużą część. To po prostu pyszne maślane kruche ciasto wypełnione delikatną masą serową i soczystymi gruszkami 😉

  • Ciasta z kremem,  Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

    Sernik gotowany z orzechami i płatkami w karmelu

    Ciasto orzechowe:– 70 g mąki z orzechów włoskich– 70 g mąki migdałowej– 30 g skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej– 20 g budyniu waniliowego (proszku)– 20 g cukru kokosowego-30 g ksylitolu/erytrytolu albo cukru– 60 g pasty/masła z orzechów włoskich– 50 g białka– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej– szczypta soli Pasta z orzechów włoskich, to po prostu zblendowane na masło orzechy włoskie- można zastąpić innym masłem, np. z nerkowców, czy migdałowe.  Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Zmiksować. Następnie zagnieść- powstanie jednolita trochę klejąca kula. Formę podłużną o wymiarach 29×11 cm wyłożyłam papierem do pieczenia- spód tylko. Wylepiłam ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie piec w 190 stopniach przez 12-12 minut- do zrumienienia. Tutaj filmik #beko pokazujący, jak można…

  • Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

    Sernik gotowany z galaretką jeżynową

    Coś ta wiosna psikus robi, tęsknota za wiosennymi smakami rośnie. Do tego budzą się też letnie wspomnienia i ochota na świeże, polskie owoce. Póki co pozostaje posiłkować się mrożonkami, ale dzięki nim można do kuchni wnieść trochę letniego słońca 🙂 Przepis na ten sernik świetnie nadaje się jako przedsmak prawdziwych letnich smaków. Masa serowa gotowana skryta w miodowych blatach i uwieńczona musem jeżynowym. Ten sernik nie wymaga długiego leżakowania, ponieważ letnia masa serowa wylana na miodowe blaty sprawia, że szybciej kruszeją. Ponadto można go przechowywać w lodówce, dzięki czemu sernik będzie przypominał tę wersję na zimno! Koniecznie do zrobienia, bo jest pyszny i pięknie wygląda 🙂 Ciasto kruche: – 2 jajka – 150…

  • Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  Czekolada,  Sernik

    Sernik wyjątkowy – z czekoladą i malinami

    To ciasto to połączenie dwóch pysznych składników – sera i czekolady. Do tego element malin idealnie komponujący się z intensywnością ciasta czekoladowe i delikatnością masy serowej. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywają się cudowne zapachy. Po wystudzeniu otrzymacie pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe a la brownie, ale nie aż tak ciężkie, przykryte aksamintną i kremową masą serową, no i oczywiście zwieńczone musem malinowym. Grzechem byłoby nie wypróbować 😉 Ciasto czekoladowe: – 100 g oleju kokosowego/masła – 50 g miodu – 3 jajka – 100 g mlecznejczekolady – 50 g gorzkiej czekolady – 100 g mąki (50 g owsianej, 50 g ryżowej) * – 100 g cukru – 30 g kakao -szczypta soli – garść orzechów…

  • Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

    Sernik a la krakowski (zbożowy spód)

    Sernik a la krakowski, bo z kratką. Posiada lekko pomarańczowy aromat i do tego jest na bazie zdrowego pełnoziarnistego ciasta. Klasyczna wersja serowa jest naszą ulubioną. Masa jest delikatna i wilgotna, ale również treściwa, jak przystoi na polski sernik 🙂 Gorąco zachęcam Wszystkich fanów serników. Jest proste w przygotowaniu, wystarczy tylko wykazać trochę chęci, poświęcić trochę czasu i sernik będzie udany! Ten sernik jest idealny na rodzinne okazje, zniknie bardzo szybko Jeśli chcecie sernik całkowicie bezcukrowy- do masy zamiast cukru użyjcie ksylitolu 🙂 Spód: forma ok. 25×32 – 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 50 g mąki orkiszowej jasnej – 50 g mąki owsianej – 50 g mąki teff – 50 g skrobi ziemniaczanej…

  • Sernik

    Sernik “Śmietankowa kraina”

    Pyszna wersja sernika z dodatkiem śmietany. Masa jest kremowa, puszysta i bardzo delikatna. W domu najbardziej przepadamy za masą tradycyjną bez dodatków smakowych, resztę elementów jak polewa, ciasto, musy czy pianki na wierzchu mogę modyfikować do woli. Czasem jednak lubię dodawać do masy element, który nie zmienia za bardzo smaku, ale pozytywnie wpływa na strukturę. Tak jest właśnie dodając do masy śmietanę oraz ubijając ser z jajkami. Wykwintność w każdym calu :)Polecam gorąco! Ciasto: traydycjna forma prostokątna – 200 g mąki orkiszowej – 50 g mąki owsianej – 50 g mąki migdałowej ( zmielone migdały) – 1 jajko – 125 g masła pokrojonego w kostkę – 2 łyżki płynnego miodu – 1 łyżeczka…

  • Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Sernik

    Sernik budyniowy – dietetyczna wersja!

    Tak, na zdjęciu widnieją jeszcze świeże truskawki 😉 Sernik upiekłam w wakacje, ale dopiero teraz udało mi się dorwać do zdjęć… przepis został zapisany od razu i czekał na dodanie, ale bez fotografii nie byłoby to wiarygodne. Na “tapetę” wrzucam coś dla łasuchów na diecie. Sernik na bazie serka o% , waniliowy, z owocami i chrupiącym akcentem w postaci owsianej kruszonki. W kwestii dietetycznych wypieków jestem wybredna i naprawdę ciasto musi minimalnie odstępować smakiem od wersji tradycyjnych. Z czystym sumieniem mogę polecić tę wersję. Serniczek przypomina trochę flan waniliowy, jest mokry, ale zbity, gładki i kremowy. Spróbujcie, a na pewno się przekonacie 🙂 Przepis: tortownica 25 cm – 600 g serka 0% (…

  • Ciasta z kremem,  Czekolada,  Sernik

    Sernikowa kostka “Czoko-orzech”

    Dla wielbicieli wilgotnych ciast, serników i orzechów. Zrobiłam ciasto, które nie jest wysokim, tradycyjnym, zwartym, polskim sernikiem, lecz wypiek ten przypomina bardziej kostkę czy może krajankę sernikową. Całość osiada na orzechowym chrupiąco-miękkim spodzie, a górną warstwę tworzy czekoladowa masa serowa. Na całości dodatek lukru. Polecam na szczególne okazje, gdy potrzeba czegoś więcej, czegoś bardziej złożonego smakowo- a wiadomo, że sernik w polskiej kulturze zajmuje szczególne miejsce 🙂 Spód: – 120 g masła orzechowego – 300 g ciastek zbożowych – 50 g daktyli – 30 g miodu – 50 g masła roztopionego – 1 łyżka jogurtu naturalnego- opcjonalnie Daktyle zaparzyć. Odstawić na 10 minut. Odcedzić i ostudzić. Ciastka zmielić razem z daktylami. Dodać płynny…

  • Ciasta z owocami,  Desery,  Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

    Serniczki szwarcwaldzkie

    Babeczki mają swój urok. Są urocze, kształtne, idealnie mieszczą się w ręce, do tego pięknie się prezentuj i kuszą oczy 🙂 Wiśniowo i czereśniowo już na stoiskach jest, dlatego chwytam w ręce te owoce i pędzę do kuchni. Tym razem padło na sernik w wersji mini. Do wiśni idealnie pasuje kakao. Wiadomo też, że połączenie śmietankowego smaku, czekolady i wiśni to słynny Tort Szwarcwaldzki. Ja za to zrobiłam wersję sernikową, czyli po prostu mini serniczki szwarcwaldzkie. Gorąco polecam! Na przyjęcie w ogrodzie jak znalazł 🙂 Nie byłabym sobą, gdybym lekko nie uzdrowiła ciasta. Dlatego też przemyciłam trochę płatków owsianych, miodu i zrobiłam własny dżem wiśniowy… Ciasto: 12-15 babeczek ( w zależności od wielkości…

  • Sernik

    Sernik z czekoladowo – truskawkową warstwą :)

    Nadrabiam truskawkowe zaległości…. W dzisiejszym przepisowym menu serwuję rewelacyjne ciasto. Sernik waniliowy- bardzo kremowy z dżemem truskawkowym i warstwą ciasta czekoladowego – mokrego i lekko ciągnącego, coś typu lava cake. Całość na kruchym spodzie, dzięki czemu oprócz różnorodnych smaków mamy do czynienia z kruchą i maślaną warstwą spodu, kremową masą serową i wilgotną częścią czekoladowo-truskawkową. Gorąco zachęcam! Gwarantuję, że sernik zniknie w bardzo szybkim tempie! 😉 Spód: – 1 i 1/2 szklanki mąki – 2 łyżki cukru pudru – 100 g masła – zimnego – 1 żółtko – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1-2 łyżki lodowatej wody – szczypta soli Masło pokroić w kostkę. Mąkę przesiać, dosypać sól, cukier puder i proszek…