Sernik gotowany z orzechami i płatkami w karmelu
Coś dla wielbicieli przekładanych ciast, które cieszą również oko. Bardzo smaczne połączenie, masy serowej, kruchych blatów, orzechów, owocowej nuty oraz nietypowego dodatku w postaci lekko solonych karmelizowanych płatków kukurydzianych. Taki oto sernik gotowany w wydaniu przekładanej kostki z przełamującą nutą dżemu. Całość tworzy wyjątkowe ciasto, każdy będzie pod wrażeniem, uwierzcie! W żadnej cukierni takiego połączenia nie znajdziecie :D
Sernik gotowany z galaretką jeżynową
Coś ta wiosna psikus robi, tęsknota za wiosennymi smakami rośnie... Do tego budzą się też letnie wspomnienia i ochota na świeże, polskie owoce. Póki co pozostaje posiłkować się mrożonkami, ale dzięki nim można do kuchni wnieść trochę letniego słońca :) Jeżyny uwielbiam w połączeniu z serem, więc postawiłam na sernik gotowany z galaretką jeżynową! Do gotowanej masy serowej pasują mi bardzo blaty miodowe, które zresztą bardzo często stanowią bazę na sernik gotowany. Przepis na ten sernik gotowany z galaretką świetnie nadaje się jako przedsmak prawdziwych letnich smaków. Gotowana masa serowa jest delikatna, gładka i kremowa....skryta w miodowych blatach i uwieńczona musem jeżynowym.
Sernik na cieście czekoladowym z konfiturą malinową
To ciasto to połączenie dwóch pysznych składników - sera i czekolady. Do tego element malin idealnie komponujący się z intensywnością ciasta czekoladowe i delikatnością masy serowej. Do tego na wierzchu warstwa malinowa. Tak powstał bardzo smaczny sernik na cieście czekoladowym z warstwą malinową w postaci konfitury. Taka zapieczona górna część czyni z malinowej konfitury smaczną lekko klejącą skorupkę.
Sernik a la krakowski na zbożowym spodzie (trochę zdrowia)
Sernik a la krakowski, bo z kratką. Posiada lekko pomarańczowy aromat i do tego jest na bazie zdrowego pełnoziarnistego ciasta. Klasyczna wersja serowa jest naszą ulubioną. Masa jest delikatna i wilgotna, ale również treściwa, jak przystoi na polski sernik :) Jest to trochę lżejsza wersja- masa serowa bez białego cukru, a spód bez dodatku przemysłowej pszenicy, a z porcją błonnika i witamin.
Sernik Śmietankowy z polewą czekoladową
Pyszna wersja sernika z dodatkiem śmietany, ten sernik śmietankowy to strzał w dziesiątkę! Masa jest kremowa, puszysta i bardzo delikatna. W domu najbardziej przepadamy za masą tradycyjną bez dodatków smakowych, resztę elementów jak polewa, ciasto, musy czy pianki na wierzchu mogę modyfikować do woli. Masa jednak musi być śmietankowa albo waniliowa. Do zrobienia tego sernika inspirowałam się przepisem na rosyjski śmietanowiec. Czasem jednak lubię dodawać do masy element, który nie zmienia za bardzo smaku, ale pozytywnie wpływa na strukturę. Tak jest właśnie dodając do masy śmietanę oraz ubijając ser z jajkami. Wykwintność w każdym calu 🙂 Polecam gorąco przepis na mój sernik śmietankowy. Sernik śmietankowy na kruchym spodzie z polewą czekoladową. Podaję również zamienniki dla spodu jeśli chcesz wykonać go w wersji…
Sernik budyniowy – dietetyczna wersja!
Tak, na zdjęciu widnieją jeszcze świeże truskawki 😉 Sernik upiekłam w wakacje, ale dopiero teraz udało mi się dorwać do zdjęć… przepis został zapisany od razu i czekał na dodanie, ale bez fotografii nie byłoby to wiarygodne. Na “tapetę” wrzucam coś dla łasuchów na diecie. Sernik na bazie serka o% , waniliowy, z owocami i chrupiącym akcentem w postaci owsianej kruszonki. W kwestii dietetycznych wypieków jestem wybredna i naprawdę ciasto musi minimalnie odstępować smakiem od wersji tradycyjnych. Z czystym sumieniem mogę polecić tę wersję. Serniczek przypomina trochę flan waniliowy, jest mokry, ale zbity, gładki i kremowy. Spróbujcie, a na pewno się przekonacie 🙂 Przepis: tortownica 25 cm – 600 g serka 0% ( polecam Emilki albo inny już gładki twarożek) – 300…
Sernikowa kostka “Czoko-orzech”
Dla wielbicieli wilgotnych ciast, serników i orzechów. Zrobiłam ciasto, które nie jest wysokim, tradycyjnym, zwartym, polskim sernikiem, lecz wypiek ten przypomina bardziej kostkę czy może krajankę sernikową. Całość osiada na orzechowym chrupiąco-miękkim spodzie, a górną warstwę tworzy czekoladowa masa serowa. Na całości dodatek lukru. Polecam na szczególne okazje, gdy potrzeba czegoś więcej, czegoś bardziej złożonego smakowo- a wiadomo, że sernik w polskiej kulturze zajmuje szczególne miejsce 🙂 Spód: – 120 g masła orzechowego – 300 g ciastek zbożowych – 50 g daktyli – 30 g miodu – 50 g masła roztopionego – 1 łyżka jogurtu naturalnego- opcjonalnie Daktyle zaparzyć. Odstawić na 10 minut. Odcedzić i ostudzić. Ciastka zmielić razem z daktylami. Dodać płynny miód, masło orzechowe i zwykłe. Zagnieść. Jeśli masa jest…
Serniczki szwarcwaldzkie
Babeczki mają swój urok. Są urocze, kształtne, idealnie mieszczą się w ręce, do tego pięknie się prezentuj i kuszą oczy 🙂 Wiśniowo i czereśniowo już na stoiskach jest, dlatego chwytam w ręce te owoce i pędzę do kuchni. Tym razem padło na sernik w wersji mini. Do wiśni idealnie pasuje kakao. Wiadomo też, że połączenie śmietankowego smaku, czekolady i wiśni to słynny Tort Szwarcwaldzki. Ja za to zrobiłam wersję sernikową, czyli po prostu mini serniczki szwarcwaldzkie. Gorąco polecam! Na przyjęcie w ogrodzie jak znalazł 🙂 Nie byłabym sobą, gdybym lekko nie uzdrowiła ciasta. Dlatego też przemyciłam trochę płatków owsianych, miodu i zrobiłam własny dżem wiśniowy… Ciasto: 12-15 babeczek ( w zależności od wielkości foremek) – 200 g mąki orkiszowej jasnej – 50…
Sernik z czekoladowo – truskawkową warstwą :)
Nadrabiam truskawkowe zaległości…. W dzisiejszym przepisowym menu serwuję rewelacyjne ciasto. Sernik waniliowy- bardzo kremowy z dżemem truskawkowym i warstwą ciasta czekoladowego – mokrego i lekko ciągnącego, coś typu lava cake. Całość na kruchym spodzie, dzięki czemu oprócz różnorodnych smaków mamy do czynienia z kruchą i maślaną warstwą spodu, kremową masą serową i wilgotną częścią czekoladowo-truskawkową. Gorąco zachęcam! Gwarantuję, że sernik zniknie w bardzo szybkim tempie! 😉 Spód: – 1 i 1/2 szklanki mąki – 2 łyżki cukru pudru – 100 g masła – zimnego – 1 żółtko – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1-2 łyżki lodowatej wody – szczypta soli Masło pokroić w kostkę. Mąkę przesiać, dosypać sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Wrzucić masło i zagniatać, aż powstaną okruchy.…
Sernik laskowy z brzoskwiniami
Już pojawiają się świeże brzoskwinie i nektarynki. Sernik za to jest idealną propozycją na ciepłe dni, nawet ten pieczony, bo i tak najlepiej smakuje schłodzony 🙂 Pyszny spód ciasteczkowo-orzechowy oraz wierzchnia laskowa warstwa. Orzech świetnie dopełnia całość, a brzoskwinie dodają świeżości! Koniecznie do upieczenia w letnim sezonie. Spód: forma 33×23 – 350 g ciastek zbożowych – 100 g orzechów laskowych (podprażonych i zmielonych na mączkę) – 140 g masła – 1 łyżka miodu – 1 łyżka jogurtu Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa sernikowa: – 900 g twarogu półtłustego – 600 g serka kanapkowego naturalnego – 200 ml kremówki – 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru – 3 łyżki kaszy manny – 1 i…