Kategoria: Sernik

Sernik z miodowymi roladkami- wykwintny!

Sernik kojarzy mi się z rodzinnymi przyjęciami, to zawsze wyjątkowy i bogaty deser. Już samo przygotowanie sernika wprawia w dobry nastrój. Czasem jednak warto urozmaicić to proste, ale wyjątkowe ciasto. Gdy sam smak kremowej i waniliowej masy serowej, to za mało, to znak, że czas na nową wersję sernika.
Ten sernik to duża niespodzianka! Z góry nie widać tego, co skrywa w środku… A są to miodowe roladki na bazie ciasta zbliżonego do miodownika. Zawijasy te są wypełnione powidłami śliwkowymi, które idealnie komponują się z masą serową. Ser

Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie (fit wersja)

SERNIK Z WIŚNIAMI NA CZEKOLADOWYM SPODZIE NA BAZIE CIECIERZYCY Z DODATKIEM POLEWY CZEKOLADOWEJ. – 100 g cieciorki z puszki albo gotownej– 20 g masła/oleju– 20 g kakao ciemnego naturalnego– 1 jajko– 30 g mąki kokosowej– 20 g odżywki białkowej*– 20 g mąki orzechowej/migdałowej– 60 g erytrytolu– ekstrakt waniliowy- może też być rum 😉– szczypta soli […]

Keto Brownie z masą serową- mega fit wypiek

Keto brownie z masą serową. Idealne ciasto dla wszystkich wielbicieli czekolady, kakao oraz sera. To fit brownie jest idealne dla osób na diecie niskowęglodowanowej oraz bezglutenowej. Nie ma w nim białego cukru, ale za to dużo smaku! Spód brownie jest wilgotny i lekko klejący. Mniej zbity dzięki masie serowej. Bardzo proste keto brownie, które wykonacie szybkie i zachwyci każdego. Z tym przepisem odczarujecie wszystkie fit ciasta 🙂

Kremowy sernik z ananasem i czekoladą (opcja FIT i zwykła)

Czy są tutaj miłośnicy serników i ananasa? 😉 A do tego też osoby szukajcie przepisu na fit sernik? 😉 Mam coś dla Was!Nigdy nie robiłam sernika ze świeżym ananasem… Muszę jednak powiedzieć, że był to bardzo udany wypiek 🙂 Świeży ananas to całkiem inna bajka, niż ten puszkowany. Gdy dodaję go sobie do owsianki, to […]

Ciasto z gruszkami i kremem- “Gruszki na wierzbie”

Czy są wśród Was miłośnicy soczystych gruszek? Mam wrażenie, że owoc ten jest niedoceniany, a przecież tak cudowny! Mięciutki miąższ o słodko-orzeźwiającym smaku…. To owoc bardzo uniwersalny, bo pasuje praktycznie do wszystkiego 🙂 Żeby wydobyć jeszcze więcej smaku z gruszki, zapiekłam ją razem z kruchym ciastem- karmelizacja świetnie podbija smak. Czekolada, wanilia,śmietanka i maślane ciasto […]

Bez-Serniczki z malinami – cudownie kremowe

Wstyd się przyznać,że tak długo nic nie dodawałam…. Ale wracam z przepisową petardą!!! Uwielbiam tradycyjne serniki, ale moja cera różnie reaguje na nabiał, stąd próbuję różnych kremów wegańskich, które zastąpią mi smak sera 😉 Mleczko kokosowe jest smaczne, ale nie zawsze chcę czuć tę kokosową nutę… Idealnym rozwiązaniem okazują się nerkowce.  Cudownie kremowe, mają w […]

Włoski sernik z brzoskwiniami (bez glutenu, bez cukru)

Z jednej strony uwielbiam oglądać przepisy na typowo amerykańskie ciasta- pełne czekolady, karmelu, kremów i innych dodatków.  Z drugiej jednak ciągnie mnie w stronę klasyki, do prostych, ale pełnych klasy smaków. Takie są właśnie moim zdaniem włoskie wypieki. Bazują na kilku składnikach, ale bardzo dobrych jakościowo 🙂 Czuć w nich tradycyjne domowe pieczenie- maślaność, kremowość […]

Mleczny sernik – przepyszny

Większość serników, jakie znam były ciężkie, kremowe, treściwe- tak jak przystało na polskie wersje sernika 😀 Kiedyś w internecie trafiłam na dodatek mleka do sernika, dzięki czemu masa jest bardziej puszysta. Przy czym, ta puszystość musiała się u mnie wiązać z wilgotnością i delikatnością 🙂 Drugim nowym składnikiem stał się więc olej zamiast masła. Jak […]

Sernik cytrynowy – kremowy i puszysty

Ostatnio szaleję sernikowo- na blogu już jest cudowny Sernik “Bursztyn”, na fanpage’u Kulinarnych filmik z wegaskim nerkowcowym “sernikiem”, a teraz znów sernik 😀 Ale musiałam się podzielić przepisem jeszcze przed Wielkanocą, bo nie ma Świąt bez sernika 😀 Orzeźwiający, kremowy, puszysty… taki właśnie wyszedł! Idealny, aby poczuć wiosnę a nawet lato, tym bardziej że o […]

Sernik “Bursztyn” z palonym masłem

Bardzo lubię piec serniki w okrągłej formie, bo wtedy najładniej się prezentują!  Jak wiecie, staram się piec ciasta, które są zdrowsze, ale bez utraty smaku. Bardzo ważna jest równowaga… W tym przepisie użyłam płatków owsianych, które dzięki karmelizacji każdemu zasmakują! Ich złota barwa i kształt przypominają bursztynowy najszyjnik 😉 Poza tym ten chrupiący element idealnie […]

Back To Top