• Sernik,  Bez glutenu,  FIT Słodkie

    Sernik z miodowymi roladkami- wykwintny!

    Sernik kojarzy mi się z rodzinnymi przyjęciami, to zawsze wyjątkowy i bogaty deser. Już samo przygotowanie sernika wprawia w dobry nastrój. Czasem jednak warto urozmaicić to proste, ale wyjątkowe ciasto. Gdy sam smak kremowej i waniliowej masy serowej, to za mało, to znak, że czas na nową wersję sernika. Ten sernik to duża niespodzianka! Z góry nie widać tego, co skrywa w środku… A są to miodowe roladki na bazie ciasta zbliżonego do miodownika. Zawijasy te są wypełnione powidłami śliwkowymi, które idealnie komponują się z masą serową. Ser

  • fit sernik z czekoladą
    Sernik,  Bez glutenu,  FIT Słodkie,  Low carb

    Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie (fit wersja)

    – 100 g cieciorki z puszki albo gotownej– 20 g masła/oleju– 20 g kakao ciemnego naturalnego– 1 jajko– 30 g mąki kokosowej– 20 g odżywki białkowej*– 20 g mąki orzechowej/migdałowej– 60 g erytrytolu– ekstrakt waniliowy- może też być rum 😉– szczypta soli Masło/olej należy rozpuścić i wystudzić. Cieciorkę zblendować z jajkiem. Wszystkie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Dodać do nich odżywkę białkową, erytrytol, kakao oraz sól. Dodać wystudzone masło oraz zblendowaną cieciorkę.Ciasto powinno być gęste, trochę jak plastelina 😉 *ciasto czekoladowe z dodatkiem odżywki będzie bardziej odżywcze, ale można ją zastąpić dodatkową mąką- najlepiej się sprawdzi migdałowa, ziemiaczana albo kokosowa. Jeśli sięgniesz po tę ostatnią, to wtedy należy dodać jej mniej, ok.…

  • keto brownie
    Czekolada,  Bez glutenu,  FIT Słodkie,  Low carb,  Sernik

    Keto Brownie z masą serową- mega fit wypiek

    Keto brownie z masą serową. Idealne ciasto dla wszystkich wielbicieli czekolady, kakao oraz sera. To fit brownie jest idealne dla osób na diecie niskowęglodowanowej oraz bezglutenowej. Nie ma w nim białego cukru, ale za to dużo smaku! Spód brownie jest wilgotny i lekko klejący. Mniej zbity dzięki masie serowej. Bardzo proste keto brownie, które wykonacie szybkie i zachwyci każdego. Z tym przepisem odczarujecie wszystkie fit ciasta :)

  • fit sernik z ananasem, kremowy i wilgotny
    Sernik,  FIT Słodkie

    Kremowy sernik z ananasem i czekoladą (opcja FIT i zwykła)

    Czy są tutaj miłośnicy serników i ananasa? 😉 A do tego też osoby szukajcie przepisu na fit sernik? 😉 Mam coś dla Was!Nigdy nie robiłam sernika ze świeżym ananasem… Muszę jednak powiedzieć, że był to bardzo udany wypiek 🙂 Świeży ananas to całkiem inna bajka, niż ten puszkowany. Gdy dodaję go sobie do owsianki, to zawsze na wierzch dokładam polewę czekoladową- prostą i zdrową. Kakao wymieszane z odrobiną mleka- roślinnego zazwyczaj. Nie mogło więc tego elementu zabraknąć w serniku. Polewa czekoladowa, ananas i bardzo wilgotna masa serowa. Wyszło cudownie. Chcę też wspomnieć, że przepis na spód jest kruchym ciastem o niskiej podaży węglowodanów, tzw. low carb- dzięki temu kawałek takiego ciasta jest zdrowy…

  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

    Ciasto z gruszkami i kremem- “Gruszki na wierzbie”

    Czy są wśród Was miłośnicy soczystych gruszek? Mam wrażenie, że owoc ten jest niedoceniany, a przecież tak cudowny! Mięciutki miąższ o słodko-orzeźwiającym smaku…. To owoc bardzo uniwersalny, bo pasuje praktycznie do wszystkiego 🙂 Żeby wydobyć jeszcze więcej smaku z gruszki, zapiekłam ją razem z kruchym ciastem- karmelizacja świetnie podbija smak. Czekolada, wanilia,śmietanka i maślane ciasto – taka powstała u mnie kompozycja 🙂 Do tego budyniowy krem we francuskim stylu oraz czekolada, która przenosi każde ciasto w inny wymiar 🙂 Swoje wypieki zawsze staram się choć trochę uzdrowić, więc i tu mamy mniejszą ilość cukru– dzięki temu w moich ciastach bardziej czuć poszczególne składniki aniżeli smak cukru…Jak już po niego sięgam, to wybieram trzcinowy…

  • Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Low carb,  Sernik,  Wegańskie

    Serniczki wegańskie z malinami – kremowe

      Spód:– 50 g migdałów– 30 g orzechów laskowych– 20 g nerkowców– 1 łyżeczka syropu klonowego– 1 łyżka masła migdałowego– słodzik- u mnie 3 łyżki erytrolu– 1 łyżka kakao Wszystkie składniki zmiksować na plastyczną masę. Wylepić dno foremek.  Baza z nerkowców:– 150 g nerkowców– 125 ml mleka migdałowego/orzechowego -sprawdzi się waniliowe albo kokosowe– 50 g jogurtu kokosowego- ja użyłam mango-ananas plantona*– 50 g oleju kokosowego– sok z połówki cytryny– 50 ml wody + 1.5 łyżeczki agaru– 150 g erytolu Nerkowce należy wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, ale najlepiej ok. 12 godzin- warto zrobić to na noc Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. Wodę wymieszać  z agarem i zagotować. Gotować przez ok.…

  • Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

    Włoski sernik z brzoskwiniami (bez glutenu, bez cukru)

    Spód:– 2/3 szkl. zmielonych płatków owsianych bezglutenowych*– 2/3 szkl. mąki migdałowej– 100 g masła– 1 jajko– 20 g miodu– 50 g erytrolu (można użyć stewii albo innego słodzidła)– szczypta soli– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować, aż powstaną grudki. Następnie uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej – 500 g twarogu tłustego ( u mnie śmietankowy 15% tłuszczu)– 500 g ricotty– 5 jajek– 1 budyń śmietankowy– 30 g mąki migdałowej– 100 ml śmietany kremówki– 1 i i 1/3 szkl. erytrolu– 50 ml soku z cytryny + kilka brzoskwiń- u mnie świeże Jajka zmiksować z erytrolem, aż masa delikatnie się spieniOba…

  • Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

    Mleczny sernik – przepyszny

    Spód:forma 20x30cm– 200 g mąki orkiszowej jasnej (można dać 100 gr pełnoziarnistej)– 40 g budyniu w proszku (1 opakowanie)– 1 jajko– 1 żółtko– 70 g masła– 1/3 szkl. ksylitolu/erytrytolu– 40 g jogurtu naturalnego– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia– szczypta soli Mąkę orkiszową oraz budyń przesiać. Wymieszać ze sobą oraz z solą, proszkiem do pieczenia i kylitolem. Dodać masło i całość zmiksować, aż postaną okruchy. Dodać jajko, żółko oraz jogurt. Całość zagnieść. Zawinąć kulę w folię i schłodzić przez 30 minut- na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa:– 800 g twarogu półtłustego– 1 i 1/3 3 szkl.ksylitolu albo 1 i 1/2 szkl. erytrytolu– 1/2 szkl. mleka świeżego– 1/2 szkl. mleka zagęszczonego niesłodzonego– 1/2 szkl.…

  • Ciasta z owocami,  Sernik,  Tarty/ Ciasta kruche

    Sernik cytrynowy – kremowy i puszysty

    Spód:– 250 g kruchych ciastek zbożowych*– 70g masła– 1 płaska łyżka miodu Ciasteczka drobno zmielić. Masło roztopić i przestudzić.Do ciastek dodać miód i masło. Dobrze wymieszać. Spód tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Boki posmarować masłem i posypać kaszą manną, bułką tartą albo mąką.Ciasteczka wyłożyć na spód i delikatnie na boki- ok. 1 cm. * dzień wcześniej upiekłam proste lekko odtłuszczone ciasteczka, których użyłam do spodu. Ale oczywiście można użyć ciastek kupnych z dobrym składem – 400 g twarogu półtłustego– 200 g sera kremowego 20-22% tłuszczu– 200 g serka homogenizowanego waniliowego– 5 jajek– 1/3 szkl. śmietanki kremówki– 60 g budyniu śmietankowego w proszku– 50 g cukru pudru– 130 g erytrolu– 1,5…