• FIT Słone,  Bez glutenu,  Dietetycznie,  Pieczywo,  Słone,  Wegańskie

    Proteinowe Nachosy- fit przekąska!

    Spotkania ze znajomymi, to zawsze okazja do zjedzenia czegoś smacznego, ale przy tym też często niezdrowego 😀 W większości przypadków takie imprezy, to pizza, chipsy, paluszki, czy nachosy. Ale wcale tak nie musi być! 🙂 Moim zdaniem na spotkania ze znajomymi warto zrobić lżejsze i zdrowsze przekąski, które dodadzą energii, ale nie obciążą żołądka. Wtedy chętniej będziemy chcieli tańczyć, grać, integrować się ze wszystkimi…. Więcej zabawy po prostu

  • Bez glutenu,  Obiad/Kolacja,  Pieczywo,  Śniadanie,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Chleb gryczano-ziemniaczany (bez glutenu)

    Chleb jest cudowny! Za tym wypiekiem kryje się wiele emocji i historii. Towarzyszy nam od zawsze i przypisuje mu się wiele znaczenia w kulturze…. I przyznam, że mnie to nie dziwi, bo w wypiekaniu chleba jest coś magicznego, majestatycznego. Tylko kilka składników i wydawałoby się, że dzięki temu sprawa jest prosta. Nic bardziej mylnego, bo podchodząc do pieczenia chleba trzeba mieć odpowiednie nastawienie i nastrój – przede wszystkim brak negatywnych myśli 😉 Obecnie jednak pszenica nie ma nic wspólnego z jej pierwotną odmianą. Dlatego też nie używam jej w kuchni. Zastępuję ją mąką orkiszową, która pod względem właściwości piekarniczych nie różni się od mąki pszennej. Mimo to, próbuję też innych chlebowych wariacji. W…

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Pieczywo

    Cebulowy chleb bezglutenowy – pyszota!

    W zakresie pieczywa jestem dość wymagająca i wybredna 😉 Może dlatego, że z reguły nie jadam go  na co dzień, lecz w weekendy, kiedy mam okazję potraktować chleb czy bułki z należytą starannością… pyszne, pełne zdrowia i smaku kanapki, zapiekanki, czy prostota w postaci ciepłej bułeczki czy pełnoziarnistego chleba z masłem i solą! Mniam 😀 Jednak, jak już wspominałam unikam mąki pszennej w swojej kuchni na rzecz orkiszowej. Na szczęście wypieki orkiszowe i żytnie są łatwo dostępne. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie próbowała innych opcji. Takich, jak chociażby bezglutenowe pieczywo, które wygląda jak prawdziwy chleb na zakwasie- mokry, zwarty z chrupiącą skórką! Poniższy przepis sprawdził się w całości, a prażona cebulka podnosi…

  • Ciasta z owocami,  Drożdżowe,  Pieczywo

    Drożdżówki z budyniem i truskawkami.

    W sezonie owocowym drożdżówki i ogólnie wypieki na drożdżach robię zdecydowanie częściej, bo wtedy najbardziej mi smakują. Owoce są pełne smaku i słońca, a ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Tym razem drożdżówki z budyniem waniliowym i truskawkami, które jest jednym z moich ulubionych zestawień. Często w wypiekach truskawki tracą kolor i puszczają za dużo wody. Dlatego przed nałożeniem truskawki podsmażyłam, dzięki czemu zachowały bardziej intensywny kolor, a podczas pieczenia nie puszczały soku. Polecam serdecznie! Wyszły bardzo mięciutkie i aromatyczne – raz, dwa i już zostały same okruchy 🙂 Takie bułeczki drożdżowe to czysta rozpusta, uwielbiam drożdżowe w takim wydaniu! Polecam użyć mąki orkiszowej, która jest zdrowsza i nie pomijałabym jogurtu, dzięki któremu bułeczki są…

  • Pieczywo

    Chleb 100% żytni na zakwasie

    Mąka, kwas, zakwas, chleb… Cudo kilku-składnikowe Nocne wyrastanie i poranne pieczenie Smak nadany z serca Zdrowie z każdym kęsem Prawdziwy bez udawania Cały z żyta, wzbogacony lnem Naturalność nad wszystko, czyli… …czas na chlebowe pichcenie 🙂 Chleb żytni na zakwasie: – 250 g zakwasu żytniego – 300 g mąki żytniej razowej – 350 g mąki żytniej typ 720 – 650 ml wody – 1 łyżka soli – 1/2 szklanki siemienia lnianego – 1/3 szklanki otrębów żytnich Mąkę przesiać. Dodać otręby, sól i wlać wodę. Następnie Dodać zakwas i całość dobrze wymieszać. Na koniec wrzucić siemię lniane. Ciasto powinno być gęste, ale klejące. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą…

  • Pieczywo,  Śniadanie

    Bagietka jak z francuskiej piekarni, czyli przepis mistrza

      Napisałam, że bagietka jak z francuskiej piekarni, bo ta domowa wersja jest rewelacyjna. W pewnym stopniu uzależniająca – nie można przestać jej jeść! Po prostu z każdym kęsem ma się ochotę na kolejny.  Przepis zgodnie z recepturą Hamelmana, który akurat przy tym wyrobie napisał: “Najprostsze pieczywo zawsze najtrudniej uzyskać” – idealnie to trafia do tych bagietek. Przepis jest etapowy i czasochłonny. Można by sobie pomyśleć nad celem żmudnego wyrabiania prostej bagietki składającej się z kilku składników, ale uwierzcie mi, że efekt jest powalający! Jeśli szukacie bagietek z chrupiącą, ale nie twardą skórką oraz delikatnego i miękkiego środka- to ten przepis jest dla Was 🙂 Przepis z książki “Chleb” – Jeffrey Hamelman Zaczyn…

  • Drożdżowe,  Pieczywo

    Sticky buns – nowy wymiar drożdżowego ciasta!

    Dziś przedstawiam całkiem nowe zastosowanie ciasta drożdżowego – coś na wzór rozety, ale po odwróceniu ciasta powstaje coś niesamowitego – cudowna, chrupiąca, klejąca, karmelowa skorupka z orzeszkami! Stąd nazwa “Sticky buns” – bo całość tworzą bułeczki, które ja sama wypełniłam jabłkami i rodzynkami. Całość została upieczona w sosie karmelowym z orzechami. To jest cudowne! Wiele osób zna ciasto drożdżowe raczej w bardziej tradycyjnej postaci. Obiecuje, że ten sposób pozwoli Wam odkryć nowy wymiar drożdżowych wypieków! Polecam , a wręcz namawiam do przetestowania, ten wypiek naprawdę trzeba wypróbować 😀 ROZETA DROŻDŻOWA Z KARMELOWĄ WARSTWĄ ( tortownica o śr. 25cm) Inspiracje: Sticky buns 1 , Sticky buns 2 Ciasto: – 400 g mąki pszennej –…

  • Pieczywo,  Śniadanie

    Chleb rustykalny – Jeffrey Hamelman

    Przepyszny chleb. Co prawda na białej mące pszennej, ale z domieszką razowej żytniej i pszennej. Dzięki temu dodatkowi chleb jest bardziej szary, ale ma też bardziej konkretny smak. Skórka jest chrupiąca, miąższ delikatny i miękki. Dla osób unikających białego pieczywa chleb ten można potraktować jako nowe doznania smakowe w ramach małego odstępstwa od diety 😉 A dla pozostałych polecam z całego serca! Receptura według Jeffrey’a Hamelmana ( książka “Chleb”), czyli od razu wiadomo, że wypiek będzie udany 🙂 Zaczyn:  W oryginale do zaczynu dodana jest sól, ale nie dodałam jej, ponieważ sól ponoć zabija drożdże, więc wolałam nie ryzykować. – 450 g mąki pszennej chlebowej ( typ 750, ale 650 też się sprawdzi)…

  • Pieczywo,  Śniadanie

    Nocny chleb żytni z siemieniem lnianym.

    Polecam ten chleb osobom, które lubią mokre i ciężkie bochenki. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego zaangażowania. Chlebem można się zajadać się już rano na śniadanie, ponieważ wyrasta w nocy, gdy my śpimy. Po przebudzeniu wystarczy nastawić piekarnik i włożyć chleb. Taki wypiek jest idealny na weekendowe spokojne śniadanie! Przepis: keksówka o dł. ok. 25 cm, wysoka inspiracja: Chleb pszenno-żytni , Moja książka kucharska – 400 g mąki żytniej chlebowej 720 – 150 g mąki żytniej typ 2000 – 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej – 150 g zakwasu żytniego – 1 łyżka soli – 1/3 szklanki siemienia lnianego – 450 ml letniej wody Mąkę przesiać. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać bardzo dobrze…