fbpx

Kategoria: Pieczywo

Proteinowe Nachosy- fit przekąska na Andrzejki

Spotkania ze znajomymi, to zawsze okazja do zjedzenia czegoś smacznego, ale przy tym też często niezdrowego 😀 W większości przypadków takie imprezy, to pizza, chipsy, paluszki, czy nachosy. Ale wcale tak nie musi być! 🙂
Moim zdaniem na spotkania ze znajomymi warto zrobić lżejsze i zdrowsze przekąski, które dodadzą energii, ale nie obciążą żołądka. Wtedy chętniej będziemy chcieli tańczyć, grać, integrować się ze wszystkimi…. Więcej zabawy po prostu

Tortilla z ciecierzycy – prosta, szybka, bez glutenu

W mojej kuchni znalazłam kolejne zastosowanie dla mąki z ciecierzycy 🙂  Najbardziej lubię słone potrawy z jej użyciem, bo jednak wyczuwam tę charakterystyczną nutę, która nie zawsze mi pasuje w słodkich daniach. W przepisie na wytrawne tortille, mąka z ciecierzycy sprawdziła się super.  Placki te są w sumie czymś pomiędzy tortillą, a naleśnikiem. Ciasta się […]

Chleb gryczano-ziemniaczany (bez glutenu)

Chleb jest cudowny! Za tym wypiekiem kryje się wiele emocji i historii. Towarzyszy nam od zawsze i przypisuje mu się wiele znaczenia w kulturze…. I przyznam, że mnie to nie dziwi, bo w wypiekaniu chleba jest coś magicznego, majestatycznego. Tylko kilka składników i wydawałoby się, że dzięki temu sprawa jest prosta. Nic bardziej mylnego, bo […]

Cebulowy chleb bezglutenowy – pyszota!

W zakresie pieczywa jestem dość wymagająca i wybredna 😉 Może dlatego, że z reguły nie jadam go  na co dzień, lecz w weekendy, kiedy mam okazję potraktować chleb czy bułki z należytą starannością… pyszne, pełne zdrowia i smaku kanapki, zapiekanki, czy prostota w postaci ciepłej bułeczki czy pełnoziarnistego chleba z masłem i solą! Mniam 😀 […]

Drożdżówki z budyniem i truskawkami.

W sezonie owocowym drożdżówki i ogólnie wypieki na drożdżach robię zdecydowanie częściej, bo wtedy najbardziej mi smakują. Owoce są pełne smaku i słońca, a ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Tym razem drożdżówki z budyniem waniliowym i truskawkami, które jest jednym z moich ulubionych zestawień. Często w wypiekach truskawki tracą kolor i puszczają za dużo wody. Dlatego […]

Chleb 100% żytni na zakwasie

Mąka, kwas, zakwas, chleb… Cudo kilku-składnikowe Nocne wyrastanie i poranne pieczenie Smak nadany z serca Zdrowie z każdym kęsem Prawdziwy bez udawania Cały z żyta, wzbogacony lnem Naturalność nad wszystko, czyli… …czas na chlebowe pichcenie 🙂 Chleb żytni na zakwasie: – 250 g zakwasu żytniego – 300 g mąki żytniej razowej – 350 g mąki […]

Bagietka jak z francuskiej piekarni, czyli przepis mistrza

  Napisałam, że bagietka jak z francuskiej piekarni, bo ta domowa wersja jest rewelacyjna. W pewnym stopniu uzależniająca – nie można przestać jej jeść! Po prostu z każdym kęsem ma się ochotę na kolejny.  Przepis zgodnie z recepturą Hamelmana, który akurat przy tym wyrobie napisał: “Najprostsze pieczywo zawsze najtrudniej uzyskać” – idealnie to trafia do […]

Sticky buns – nowy wymiar drożdżowego ciasta!

Dziś przedstawiam całkiem nowe zastosowanie ciasta drożdżowego – coś na wzór rozety, ale po odwróceniu ciasta powstaje coś niesamowitego – cudowna, chrupiąca, klejąca, karmelowa skorupka z orzeszkami! Stąd nazwa “Sticky buns” – bo całość tworzą bułeczki, które ja sama wypełniłam jabłkami i rodzynkami. Całość została upieczona w sosie karmelowym z orzechami. To jest cudowne! Wiele […]

Chleb rustykalny – Jeffrey Hamelman

Przepyszny chleb. Co prawda na białej mące pszennej, ale z domieszką razowej żytniej i pszennej. Dzięki temu dodatkowi chleb jest bardziej szary, ale ma też bardziej konkretny smak. Skórka jest chrupiąca, miąższ delikatny i miękki. Dla osób unikających białego pieczywa chleb ten można potraktować jako nowe doznania smakowe w ramach małego odstępstwa od diety 😉 […]

Nocny chleb żytni z siemieniem lnianym.

Polecam ten chleb osobom, które lubią mokre i ciężkie bochenki. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego zaangażowania. Chlebem można się zajadać się już rano na śniadanie, ponieważ wyrasta w nocy, gdy my śpimy. Po przebudzeniu wystarczy nastawić piekarnik i włożyć chleb. Taki wypiek jest idealny na weekendowe spokojne śniadanie! Przepis: keksówka o […]

Back To Top