fbpx

Kategoria: Obiad/Kolacja

Wegański FIT makaron- białko i tłuszcz na miejscu

Jeśli ktoś myśli, że potrawy wegańskie mogą być tylko high carb, czyli bazować na węglowodanach i z białkiem może być różnie, to troszkę się myli 😉 Makaron z zielonego groszku i ogólnie z innych strączkowych warzyw to idealny produkt na diecie wegańskiej, bo zawiera więcej białka. Warzywa to akurat element każdej diety i powinniśmy po […]

Kluski kładzione w wersji LOW CARB

Kluski bez mąki pszennej, bardziej białkowe i z małą ilości węglowodanów, czyli low carb… Kuchnia to dla mnie przede wszystkim testowanie nowych przepisów, a także diet. Ostatnio eksperymentuję z przepisami niskowęglowodanowymi, czyli low carb. W dużej mierze inspirowane są dietą ketogeniczną. Czasem moja ambicja podpowiada mi, żeby spróbować stworzyć zgodne z tą dietą wersje potraw opartych […]

Bezglutenowe ciasto na pierogi

Jeśli chodzi o pierogi, to nie ma u mnie kompromisu- ciasto musi być idealne! Nie zjem rozgotowanych pierogów, wolę nawet jak ciasto wyjdzie twardsze, niż “ciapowate”:D Gdy pokusiłam się na zrobienie bezlglutenowego ciasta na pierogi, to przyznam, że za pierwszym razem nie wyszło 😛 Drugi przepis był całkiem przystępny, ale dość pracochłonny ze względu na […]

Pasztet z kapusty i słonecznika- wege rozpusta.

Wyjątkowy pasztet w wydaniu wegeteriańskim albo nawet wegańskim – bez masełka musi być wtedy 😉 Smak typowo polski, bo mamy majeranek i koperek- mniam 🙂  Do tego uwielbiana przeze mnie kapusta. Składnikiem, który niesamowicie podbija smak pasztetu jest prażony słonecznik. Boska nuta!  W połączeniu z fasolą całość tworzy idealny dodatek do kanapek. Taki pasztet zasmakuje […]

Kopytka wegańskie z czarnuszką (bez glutenu)

Uwielbiam kopytka- zwłaszcza te podsmażane. Do tego oczywiście cebulka. Jednak gdy zmieniłam nawyki żywieniowe, to po kopytka sięgam rzadko. Po pewnym czasie pierwsze zjedzone kopytka trochę zawiodły smakowo, więc następnym razem postanowiłam je podkręcić smakowo dodając czarnuszki.  To był dobry krok! Do kopytek użyłam mąki bezglutenowej i oszczędziłam też jajko. Tym samym poniższy przepis jest na […]

Tortilla z ciecierzycy – prosta, szybka, bez glutenu

W mojej kuchni znalazłam kolejne zastosowanie dla mąki z ciecierzycy 🙂  Najbardziej lubię słone potrawy z jej użyciem, bo jednak wyczuwam tę charakterystyczną nutę, która nie zawsze mi pasuje w słodkich daniach. W przepisie na wytrawne tortille, mąka z ciecierzycy sprawdziła się super.  Placki te są w sumie czymś pomiędzy tortillą, a naleśnikiem. Ciasta się […]

Kotlety z dorsza z cebulką i pieczarkami (bez bułki, jajka)

Ostatnio skupiałam się wyłącznie na słodkościach, więc czas dla równowagi dosypać trochę soli 😀 Za mięsem nie przepadam, ale rybę za to bardzo lubię, przede wszystkim morską. Dorsz to jedna z moich ulubionych. Miałam jednak ochotę na inne jej podanie, niż traydycyjne smażenie czy pieczenie. Postawiłam więc na rybne kotleciki. Bez namaczanej bułki, bez jajka- […]

Pierogi ziemniaczane z pieca (bez glutenu)

Jestem dużą fanką pierogów, ale nie za często je jem. Sklepowe to nie to samo, a na co dzień trochę brak czasu na ich lepienie. Są jednak chwile, kiedy jest czas i chęć na dłuższe gotowanie 😉 Takich pierogów jeszcze nie jadłam. Ciasto nie jest typowe, bo składa się w znacznej mierze z gotowanych ziemniaków. […]

Makaron z pastą miso- nowe odkrycie

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam makaron ryżowy- cienki i gruby. Jest w nim coś przyciągającego. Najlepiej oczywiście sprawdza się w daniach azjatyckich- po chińsku, po indyjsku, po japońsku. Nie jest to, aż tak istotne. Najważniejsze są przyprawy i dodatki. W tym tkwi sekret… Moim nowym odkryciem jest pasta miso. Są różne jej rodzaje, […]

Kapusta pieczona po azjatycku- nowy smak!

Często podkreślam, że uwielbiam kapustę- zwłaszcza białą oraz kiszoną. Żeby jednak moje zamiłowanie trwało jak najdłużej, potrzebna jest kreatywność, aby kapustne dania nie były na tak zwane “jedno kopyto”. Surówka z kapusty jest smaczna, ale też trochę nudna i niezbyt złożona w smaku. Za to tej rozmaitości nie brakuje w kuchni azjatyckiej. Dlatego też bardzo zasmakowało […]

Back To Top