Pancakes migdałowo-kokosowe (vegan)
– 5 g siemienia lnianego- u mnie złociste– 5 g mąki z ciecierzycy– 70 ml wrzątku Zalać wrzątkiem, odstawić na 5-10 minut – 10g mąki ryżowej – 30 mąki migdałowej (uzyłam odtłuszczonej)*– 10 g mąki kokosowej– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej– 200 ml mleka roślinnego + ewentualnie 50 ml wody**– szczypa soli– 1 łyżka ksylitolu– 1 łyżeczka octu jabłkowego albo soku z cytryny– 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej- dosłownie na czubek łyżeczki– odrobina oleju Do kleiku z siemienia dodać pozostałe składniki wraz z odrobina oleju – kilka kropel. Dobrze wymieszać, najlepiej zmiksować i odstawić na 20 minut. Myślę, że nie stanowi problemu odłożenie ciasta na noc do lodówki. Rano wystarczy spr. konsystencję, gdy będzie za gęsta, wystarczy dolać trochę mleka albo wody. Patelnię delikatnie posmarować…
Racuszki bezglutenowe na drożdżach
W sezonie jesienno-zimowym mam szczególną ochotę na typowo domowe dania i desery. Placuszki, kluski, rozgrzewające zupy, ziemniaki, jajecznica, czy naleśniki to pyszne comfort food ? Racuszki należą do jednych z najpyszniejszych smaków dzieciństwa, idąc jednak z duchem czasu zrobiłam racuszki bezglutenowe, ale na drożdżach, dzięki którym racuszki nadal smakują, jak te z dzieciństwa ?
Naleśniki bezglutenowe – dla jednej osoby
Naleśniki w moim przypadku to jedna wielka niewiadoma. Raz wyjdą, innym razem rozpadają się albo przywierają do patelni... To jest po prostu dobry albo zły dzień robienia naleśników - nie ma reguły :D Chociaż nie ukrywam, że dobra patelnia odpowiada w większej mierze za udane albo nie naleśniki ;) Naleśniki bezglutenowe są trochę trudniejsze, niż tradycyjne ze względu na brak glutenu, ale dobry przepis załatwia sprawę ;)
Placuszki dyniowe z mąką kokosową (low carb)
Może bardziej jesiennie, niż zimowo, ale dynia zawsze dobra ;) Zazwyczaj sięgam po nią w wersji pieczonej na słono, chociaż słodka tarta w stylu amerykańskim też mi bardzo smakowała. Placuszki dyniowe też są rewelacyjne, a z dodatek mąki kokosowej bardzo tu pasuje! Takie placuszki na bazie dyni z dodatkiem mąki kokosowej będą też sycące, a sam kokos wnosi tropikalnego klimatu... Połączenie polskich klimatów z ciepłem tropików - rezultat świetny!
Pancakes bezglutenowe z mąką kasztanową- na słodko!
Nie ukrywam, że przepadam za słodkimi śniadaniami, lubię do śniadania mieć słodki element. Czasem nawet jem słone i kończę słodkim akcentem ;) Z drugiej jednak strony owsianki, jaglanki i inne rodzaje zbożowych miseczek sycą mnie na krócej. Białko trawi się dłużej i według ostatnich badań taka forma śniadań jest bardziej odżywcza. Dlatego w kwestii słodkiego, ale sycącego śniadanie sprawdzą się pancakes bezglutenowe.
Jogurtowe placuszki biszkoptowe- fit
Niezwykle delikatne, puszyste placuszki w wersji jednoosbowej 🙂 Często przepisy na naleśniki, pancakes czy racuchy są tworzone na potrzeby rodzinne, a czasem po prostu potrzebna jest jedna porcja, tylko dla siebie 😉 Jogurtowe placuszki to świetna opcja na pełnowartościowe śniadanie. Są bardzo lekkie i puszyste dzięki dodaniu ubitego białka. Placuszki świetnie się smażą. Pasują do wszystkiego! Ja zawsze jem naleśniki, czy właśnie mini placuszki z owocami, jogurtem i polewą czekoladową. Akcent czekoladowy musi się pojawić, chociaż nie jest dominujący. Należę bardziej do drużyny waniliowej, ale nuta czekoladowa zawsze mile widziana 😀 Jogurtowe placki biszkoptowe: – 1 jajko – żółtko i białko oddzielić– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (3 łyżki)– 1 łyżka ksylitolu– 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)– 1/3 szkl. zmielonych płatków owsianych (…
Omlet proteinowy z dodatkami- idealny na śniadanie!
Miałam owsiankową fazę, teraz przede wszystkim na śniadanie zajadam wiosenną sałatkę z rzodkiewki, ogórka, papryki i innych dodatków. W leniwe poranki wolę jednak coś na ciepło i coś słodkiego. Omlet jest świetną opcją, gdyż to sycąca wersja. Użyłam nisko-węglowodanowej mąki migdałowej i tym samym powstał omlet proteinowy w słodkiej wersji z owocami i innymi, pysznymi dodatkami!
Naleśniki à la ‘Rafaello’, czyli kokosowe śniadanie.
Pyszne mocno kokosowe śniadanie… Tradycyjne i delikatne naleśniki, serek z dodatkiem mleka kokosowego, prażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Serek słodzony cukrem brązowym. Wierzch polany “śmietanką” z mleka kokosowego. Naleśniki: – 200 g mąki pszennej – 2 jajka – 2/3 szklanki mleka – 1/3 szklanki kremówki * – 1/2 szklanki wody gazowanej – 1/4 łyżeczki soli – 1 łyżka cukru – 1 łyżka rozpuszczonego masła * można zastąpić mlekiem, ale kremówka nadaje delikatności. Całe jajka zmiksować z cukrem i solą. Dodać mleko i kremówkę. Następnie mąkę bezpośrednio przez sitko. Na koniec rozpuszczone masło i wodę gazowaną. Dobrze wymieszać. Ciasto naleśnikowe powinno być gładkie. Smażyć pierwsze naleśniki na odrobinie tłuszczu, później można już beztłuszczowo. Nadzienie: ( robiłam “na oko”, stąd bez proporcji) –…
Kakaowo- orzechowy naleśnik biszkoptowy.
Piątkowe śniadanie mistrzów! Takie właśnie musi być, aby dać dużo energii przed weekendem. Ta propozycja jest zdrowa i pożywna. Do tego szybka. Jak wiadomo w dni robocze mamy mniej czasu, ale na taki posiłek znaleźć czas trzeba! Pyszny naleśnik a la omlet biszkoptowy z kakao i orzechami. Owocowy serek, świetnie pasujące do smaków czekoladowych mandarynki. Ale byłoby zbyt “gładko”, stąd element chrupkości w postaci domowej granoli. Czy czegoś tu brakuje? No może dla zwieńczenia pyszny napój w postaci soku 🙂 Składniki: 1 sztuka – 2 jajka – 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych albo włoskich – 1 łyżka mąki – płaska – ok. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – trochę więcej, niż 1/4 – 1 łyżeczka cukru wanilinowego – 1 łyżeczka kakao –…
Jabłkowo- owsiane placki na maślance.
Wiedziałam, że gdzieś zapodziały mi się zdjęcia z innego śniadania.Właśnie znalezione i na bieżąco dodawane. Tym razem placki jabłkowe na jogurcie naturalnym. Mokre w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Z dodatkiem mąki owsianej. Składniki: 1 porcja – 1 jajko – 1 jabłko – średnie – 1/2 szklanki maślanki – 3 łyżki mąki owsianej – 1 łyżka otrębów – 1 łyżka mąki pełnoziarnistej – 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/3 łyżeczki cynamonu – stewia – szczypta soli Jabłko zetrzeć na tarce- nie odsączać. Jajko wymieszać z maślanką. Dodać jabłko i zamieszać. Następnie wszystkie pozostałe składniki. Odstawić na 10 minut. Jeśli będzie za rzadkie, dodać trochę więcej mąki albo otrębów. Wiele zależy od wielkości jabłka i tego,ile ma w sobie soku. Smażymy…