• Bez glutenu,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegańskie

    Pancakes migdałowo-kokosowe (vegan)

      – 5 g siemienia lnianego- u mnie złociste– 5 g mąki z ciecierzycy– 70 ml wrzątku Zalać wrzątkiem, odstawić na 5-10 minut – 10g mąki ryżowej – 30 mąki migdałowej (uzyłam odtłuszczonej)*– 10 g mąki kokosowej– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej– 200 ml mleka roślinnego + ewentualnie 50 ml wody**– szczypa soli– 1 łyżka ksylitolu– 1 łyżeczka octu jabłkowego albo soku z cytryny– 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej- dosłownie na czubek łyżeczki– odrobina oleju Do kleiku z siemienia dodać pozostałe składniki wraz z odrobina oleju – kilka kropel. Dobrze wymieszać, najlepiej zmiksować i odstawić na 20 minut. Myślę, że nie stanowi problemu odłożenie ciasta na noc do lodówki. Rano wystarczy spr. konsystencję, gdy będzie za gęsta,…

  • Bez glutenu,  Desery,  Drożdżowe,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegetariańskie

    Racuszki bezglutenowe na drożdżach

    W sezonie jesienno-zimowym mam szczególną ochotę na typowo domowe dania i desery. Placuszki, kluski, rozgrzewające zupy, ziemniaki, jajecznica, czy naleśniki to pyszne comfort food 😉 Racuszki należą do jednych z najpyszniejszych smaków dzieciństwa, idąc jednak z duchem czasu zrobiłam racuszki bezglutenowe, ale na drożdżach, dzięki którym racuszki nadal smakują, jak te z dzieciństwa 🙂

  • Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegetariańskie

    Naleśniki bezglutenowe – dla jednej osoby

        Ciasto naleśnikowe bezglutenowe:3 sztuki – 30 g mąki ryżowej– 10 g mąki ziemniaczanej/budyniu w proszku– 10 g gryczanej białej– 1 jajko– 150 ml mleka (u mnie roślinne)– szczpta soli– 1/2 łyżeczki miodu/syropu klonowego– 1/2 łyżeczki oleju– masło klarowanego do smażenia Jajko roztrzepać z mlekiem,olejem, solą i miodem/syropem.Każdą mąkę przesiać. Dosypać do mokrych składników. Zmiksować albo dobrze wymieszać, żeby masa nie miała grudek.Odstawić na 15 minut- mąki wchłoną trochę płynów i nie będą tak opadać na dno miski. Patelnię posmarować odrobiną masła klarowanego i dobrze rozgrzać.Naleśniki smażyć najpierw na średnim ogniu, a następnie zmniejszyć na mały na chwilę.Delikatnie przewracać 🙂 Podanie: Moje naleśniki bezglutenowe miały różne wersje smakowe:1) pasta kokosowa czyli mąka…

  • Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  FIT Słodkie,  Low carb,  Naleśniki/ Placki,  Wegetariańskie

    Placuszki dyniowe z mąką kokosową (low carb)

    5-7 sztuk – 200 g startej dyni– 30 g mąki kokosowej– 1 jajko– 1 białko– 50 ml mleka roślinnego/zwykłego – odrobina cynamonu– słodzik- u mnie 2 tabletki stewii– odrobina masła klarowanego/oleju do smażenia Dynia powinna być starta na drobnych oczkach, ale nie na papkę.Jajko roztrzepać z białkiem i mlekiem. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut- to ardzo ważne, gdyż w tym czasie mąa kokosowa wchłonie wpłyny. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, to znak, że mieliście bardziej chłonną mąkę kokosową i trzeba dodać trochę płynów. Jeśli za mało, to wystarczy dosypać odrobinę mąki 🙂 Patelnię dobrze rozgrzać z dodatkiem tłuszczu- ja smarowałam po prostu patelnię kawałkiem masła klarowanego. Układać placuszki dyniowe…

  • Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie

    Placki kokosowo-kasztanowe na słodko!

    Nie ukrywam, że przepadam za słodkimi śniadaniami. Z drugiej jednak strony owsianki, jaglanki i inne rodzaje zbożowych miseczek sycą mnie na krócej. Białko trawi się dłużej i według ostatnich badań taka forma śniadań jest bardziej odżywcza. Te placuszki łączą te dwa elementy- są słodkie, ale przy tym bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Użycie mąki  kokosowej sprawia, że te mini pankejki są raczej niskowęglowodanowe. Smażą się idealnie, nie rozwarstawiają się, są delikatnie puszyste. A smak? Są naprawdę pyszne! Smakują lekko kokosowo, lekko waniliowo dzięki ekstraktowi. Chyba nie ma osoby, której by nie zasmakowały! 🙂 Placki kokosowo-kasztanowe 8 małych sztuk ( 250 kcal) – 1 jajko – 1 białko – 60 g mleka kokosowego* –…

  • Bez glutenu,  Desery,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie,  Wegetariańskie

    Jogurtowe placuszki biszkoptowe

    Niezwykle delikatne, puszyste placuszki w wersji jednoosbowej 🙂 Jutro Wielki Piątek, wiele osób praktykuje wtedy zasadę ścisłego postu, niemniej jednak pożywne śniadanie jest Nam wszystkim potrzebne. Te placuski Was nasycą, ale nie “zapchają”, ich lekkość przejdzie w Wasze ciała 🙂 Jogurtowe placki biszkoptowe: – 1 jajko – żółtko i białko oddzielić – 1/3 szklanki jogurtu naturalnego (3 łyżki) – 1 łyżka ksylitolu – 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) – 1/3 szkl. zmielonych płatków owsianych ( w wersji bez glutenu muszą mieć certyfikat) – 1 płaska łyżka mąki* – szczypta soli – 1/3 łyżeczki pr.do pieczeni – 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej – trochę soku z cytryny- 1 łyżeczka Białka ubić na sztywno z sokiem…

  • Bez glutenu,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie

    Moje śniadanie- Omlet migdałowy z dodatkami

    Miałam owsiankową fazę, teraz przede wszystkim na śniadanie zajadam wiosenną sałatkę z rzodkiewki, ogórka, papryki i innych dodatków. W leniwe poranki wolę jednak coś na ciepło. Moją zachcianką było coś słodkiego, ale też treściwego….Zrobiłam więc omlety z mąką migdałową i wodą daktylową. Uzupełnieniem były prażone jabłka, masło orzechowe, dżem wiśniowy i kawałek banana. Całość jest posypana erytrolem. To śniadanie mimo, że słodkie nie zawiera zbyt wiele cukrów dodanych- jedynie cukier w dżemie, w owocach no i erytrytol. Za to mamy solidną dawkę białka w postaci białek jajek i mąki migdałowej. Omlet migdałowy: – 2 białka (60 g) – 1 żółtko  (20g) – 20 g mąki migdałowej ( użyłam odtłuszczonej) – 10 g mąki…

  • Naleśniki/ Placki,  Śniadanie

    Naleśniki à la ‘Rafaello’, czyli kokosowe śniadanie.

      Pyszne mocno kokosowe śniadanie… Tradycyjne i delikatne naleśniki, serek z dodatkiem mleka kokosowego, prażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Serek słodzony cukrem brązowym. Wierzch polany “śmietanką” z mleka kokosowego. Naleśniki: – 200 g mąki pszennej – 2 jajka – 2/3 szklanki mleka – 1/3 szklanki kremówki * – 1/2 szklanki wody gazowanej – 1/4 łyżeczki soli – 1 łyżka cukru – 1 łyżka rozpuszczonego masła * można zastąpić mlekiem, ale kremówka nadaje delikatności. Całe jajka zmiksować z cukrem i solą. Dodać mleko i kremówkę. Następnie mąkę bezpośrednio przez sitko. Na koniec rozpuszczone masło i wodę gazowaną. Dobrze wymieszać. Ciasto naleśnikowe powinno być gładkie. Smażyć pierwsze naleśniki na odrobinie tłuszczu, później można już beztłuszczowo.…

  • FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie

    Kakaowo- orzechowy naleśnik biszkoptowy.

    Piątkowe śniadanie mistrzów! Takie właśnie musi być, aby dać dużo energii przed weekendem. Ta propozycja jest zdrowa i pożywna. Do tego szybka. Jak wiadomo w dni robocze mamy mniej czasu, ale na taki posiłek znaleźć czas trzeba! Pyszny naleśnik a la omlet biszkoptowy z kakao i orzechami. Owocowy serek, świetnie pasujące do smaków czekoladowych mandarynki. Ale byłoby zbyt “gładko”, stąd element chrupkości w postaci domowej granoli. Czy czegoś tu brakuje? No może dla zwieńczenia pyszny napój w postaci soku 🙂 Składniki: 1 sztuka – 2 jajka – 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych albo włoskich – 1 łyżka mąki – płaska –  ok. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – trochę więcej, niż 1/4 –…

  • Desery,  FIT Słodkie,  Naleśniki/ Placki,  Śniadanie

    Jabłkowo- owsiane placki na maślance.

    Wiedziałam, że gdzieś zapodziały mi się zdjęcia z innego śniadania.Właśnie znalezione i na bieżąco dodawane. Tym razem placki jabłkowe na jogurcie naturalnym. Mokre w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Z dodatkiem mąki owsianej. Składniki: 1 porcja – 1 jajko – 1 jabłko – średnie – 1/2 szklanki maślanki – 3 łyżki mąki owsianej – 1 łyżka otrębów – 1 łyżka mąki pełnoziarnistej – 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/3 łyżeczki cynamonu – stewia – szczypta soli Jabłko zetrzeć na tarce- nie odsączać. Jajko wymieszać z maślanką. Dodać jabłko i zamieszać. Następnie wszystkie pozostałe składniki. Odstawić na 10 minut. Jeśli będzie za rzadkie, dodać trochę więcej mąki albo otrębów. Wiele zależy od…