• Bez glutenu,  FIT Słone,  Low carb,  Obiad/Kolacja,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Kotlety kalafiorowo-ziemniaczane (bez jajek)

    Mięso i ja to niezbyt udane połączenie, ostatnio przestało mi smakować, zresztą i tak wcześniej sięgałam tylko po fileta z kurczaka. Pozostałam przy rybie i warzywnych wariacjach kotletów. Dobrze przyprawione potrafią udawać mięsne albo chociaż na tyle posmakować mięsożercom, że wegetariański obiad ich zadowoli i za chwilę nie zajrzę do lodówki po kawałek szynki czy kabanosa 😉 Jednak do rzeczy – te kotlety to obiadowa wariacja a la recykling. Wykorzystujecie ziemniaki i kalafior od obiadu. Odpowiednie przyprawy i danie gotowe. Kotlety są wegańskie- bez jajek i nabiału. Aaaa i nawet bezglutenowe, a cudowną panierkę tworzą zmielone nasiona słonecznika. Zapraszam! Kotlety kalafiorowo-ziemniaczane 5 sztuk ( dla większej ilości wytarczy podwoić proporcje) – 270 g ugotowanego…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  FIT Słodkie,  Low carb,  Torty

    Rafello – bez laktozy i glutenu.

    Kuchnia to wyzwanie i odkrywanie nowych smaków. Czasem ograniczenia okazują się być niezłym stymulatorem kreatywności. Każdy chce jeść smacznie i być usatysfakcjonowanym… tym większa radość, gdy udaje się wyczarować pyszne danie  dla alergików i to takie nieodstające za bardzo od tradycyjnych wypieków.     Ta wersja rafaello to kwintesencja kokosowo-migdałowego smaku. Pyszne warstwy biszkoptu migdałowego i krem na bazie mleka kokosowego i migdałowego. Ciasto jest lekkie i delikatne. Polecam! Blaty: – 3 jajka – 3 białka – 80 g cukru pudru (u mnie tagatoza w pudrze) – 80 g mąki migdałowej (zmielone migdały) – 3 łyżki mąki orkiszowej* – szczypta soli – 20 g masła – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 białka…

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Low carb,  Obiad/Kolacja,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Dynia z kapustą kiszoną- pyszny dodatek

    Hmm…niektórzy mogą podejśc scpetycznie do tego przepisu, ale jeśli: Po pierwsze: lubicie dynię Po drugie: lubicie kapustę kiszoną Po trzecie: lubicie smak słodko-kwaśny Po czwarte: lubicie poznawać nowe smaki Po piąte: lubicie dania wegetariańskie i wegańskie Po szóste: dopadła Was rutyna w kuchni Po siódme: potrzebujecie witamin i wzmocnienia To gwarantuję, że danie Wam zasmakuje! Dynia nadaje lekko słodkiego aromatu, który idealnie przełamuje kiszoną kapustę. Ponadto stanowi ona również nowy element strukturalny- jest dodana w kawałkach dla zróżnicowania potrawy. Dodałam też trochę startego jabłka, które nadało całej potrawie tzw. mazistości – inne słowo nie przychodzi mi na myśl 😀 Oczywiście smaku dodaje tłuszcz, więc bez niego też się nie obeszło. Użyłam smalcu wegetariańskiego,…

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Low carb,  Obiad/Kolacja,  Wegetariańskie

    Zupa z dyni z cieciorkowym groszkiem :)

    Moja druga w życiu zupa dyniowa i przyznam, że wyszła bardzo smaczna. Jesień jest ukryta w tym talerzu. Dynia zaczyna coraz częściej gościć na polskich stołach. Kiedyś służyła przede wszystkim do robienia dekoracji na halloween, ale teraz jest pysznym kulinarnym składnikiem. Jedząc potrawy z dyni dostarczacie sobie dużą dawkę karotenów, wapnia oraz fosforu. Oprócz tego przeciwdziała zaparciom i działa moczopędnie. To cudowne warzywo w Polsce zwane banią działa też cudownym lekarstwem na problemy wątroby. Dodatkowa zaltea jest szczególnie ważna dla osób odchudzających się, gdyż dynia pobudza procesy trawienne i wspomaga pozbywanie się trujących produktów z organizmu. Wracając jednak do samego przepisu…zupa jest bardzo aromatyczna dzięki pieczonym warzywom. Rozgrzewająca dzięki przyprawom. Lekko maślana dzięki…

  • Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Orzechowe praliny z morelami

    Żadnych sztucznych dodatków, żadnych zagęszczaczy, żadnych ulepszaczy i słodzików… prawdziwy smak orzechów i naturalnej słodyczy w postaci moreli i daktyli.  Masa tylko trójskładnikowa, smak za to niezwykle bogaty i złożony. Praliny mają soczystą strukturę – jedne obtoczone w mące kokosowej, drugie w gorzkiej czekoladzie. Równie dobrze możecie użyć kakao, pudru orzechowego, wiórków kokosowych, pokruszonych ciasteczek zbożowych – ogranicza Was tylko wyobraźnia. Kolejnym plusem pralinek jest szybkość i łatwość przygotowania oraz brak pieczenia. Wystarczy odstawić do lodówki na kilka godzin i… zdrowe trufle bakaliowe są gotowe 🙂 Trufle orzechowo-morelowe: – 60 g daktyli – 60 g suszonych moreli niesiarkowanych ( alfa-koszyk ) – 100 g orzechów brazylijskich ( alfa-koszyk ) – 2 płaskie łyżki mąki kokosowej/orzechowej –…

  • Czekolada,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Low carb,  Torty

    Torcik czekoladowo-kokosowy – wersja dietetyczna

    Tak, idę trochę za modą i testuję swoją inwencją twórczą w zakresie dietetycznych dań i słodkości. Nie jest to wyłącznie kwestia kalorii, ale raczej wartości odżywczych…. W cieście nie znajdziecie nabiału, glutenu ani cukru, ale przy jajkach i dodatku tłuszczu zostałam 😉 Pomimo tych wykluczeń, torcik był przepyszny, trochę jak kokosowy sernik z kruchym czekoladowym ciastem – tylko, że bez sera. Do tortu można użyć również sezonowych owoców, truskawki idealnie by się tu sprawdziły! Kruche ciasto: tortownica o średnicy 25 cm – 60 g masła klarowanego ( można użyć innego tłuszczu) – 40 g oleju rzepakowego – 60 g daktyli – 1 łyżeczka miodu – 30 g zmielonych migdałów – 100 g mąki…

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Low carb,  Obiad/Kolacja,  Wegetariańskie

    Zapiekanka porowa – niskowęglowodanowa

    Inspiracją mojej zapiekanki jest jeden z odcinków “Kudłaci kucharze na diecie” – nie wiem, czy tak się ten program nazywał, ale bohaterowie i tematyka ta sama, jak w książce. Transmisja odbyła się na kanale Kuchnia +. Kucharze nazwali swoją potrawą lasagne, ale u mnie jest to wersja bezmięsna. Jak już kiedyś pisałam, bardzo lubię warzywa poddawane obróbce termicznej. Wiem, że wtedy są mniej wartościowe, ale z drugiej strony zdecydowanie lepiej mi smakują. Zapiekanka ta składa się z płatów pora przełożonego farszem warzywnym z dodatkiem sosu pomidorowego. Na wierzch dałam trochę sera żółtego dla podkręcenia smaku. Danie to może stanowić samodzielny posiłek na kolację albo dodatek do obiadu. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna i przy tym…

  • FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Low carb

    Blondie z cieciorki – fit ciasto

      – 300 g cieciorki konserwowej (już po odsączeniu)– 2/3 szklanki jogurtu naturalnego gęstego*– 1 jajko– 1 łyżka ekstraktu waniliowego– 1/2 szklanki ksylitolu**– 1 opakowanie budyniu ( używam tego z Lidla, jest pyszne)– 1/2 szklanki mąki owsianej– 20 g mąki kokosowej– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia– 2 łyżki masła orzechowe ( ja użyłam “masła” ze zmielonych orzechów laskowych, tzn. zmieliłam orzechy laskowe, aż stały się płynne)– garść daktyli + 2 jabłka+ 1 łyżka miodu rozpuszczonego z łyżką wody * polecam grecki light albo bałkański. Może by** można użyć erytrolu/erytrytolu/ stewii ( najlepiej w pudrze), a nawet miodu czy innego syropu ( nie polecam z agawy) Wykonanie: Cieciorkę zblendować z…

  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Low carb,  Obiad/Kolacja,  Wegetariańskie

    Wrap z omleta – fit kolacja.

    Kolacja powinna opierać się na białkach, warzywach i tłuszczowym składniku. Należy z reguły unikać węglowodanów, dlatego kreatywność kulinarna musi działać ze zdwojoną siłą. Bo ma być smacznie, bez poczucia jedzenia z obowiązku, lecz wręcz przeciwnie – z apetytem Mimo iż najbardziej lubię śniadania, na kolację też idę z uśmiechem, bo zawsze staram się przyrządzić ją według moich smaków, ale z pewnymi zasadami… Naleśnik na kolację też może być, ale raczej nie ten tradycyjny… Dlatego powstał naleśnik/wrap omletowy z jajek usmażony na odrobinie masła klarowanego ze smacznym warzywnym nadzieniem 😉 Omlet: 1 osoba całość ma ok. 350 kcal – 2 jajka – 1 łyżka otrębów pszennych ( płaska)* – sól, pieprz – trochę masła…

  • Czekolada,  FIT Słodkie,  Low carb

    Ciasto czekoladowe fasolowo-buraczane – dietetyczne :)

    Fasoli czerwonej nie lubię, burak owszem ale tylko tarty… a tu proszę: zajadałam się czekoladowym ciastem z fasoli , z dodatkiem buraka. Bardzo wilgotne, pyszne, aromatyczne, zdrowe i do tego nie czuć buraka i fasoli. Już dawno za mną to ciasto “chodziło” i teraz już na pewno się zadomowi! A ja zrobię wszystko, aby dobrze się czuło w naszym domowym gronie. Wszyscy poświęcili mu swój czas, zainteresowanie: bardzo smakował 🙂 Polecam do wypróbowania, same superlatywy: witaminy, słodycz i smak 😀 Składniki:  – 400 g czerwonej fasoli z puszki ( konserwowej) – ok. 80 g startego buraka – 3 jajka – 40 g gorzkiej czekolady – startej – 2 łyżki masła – 50 g…