fbpx
Slow Life Project
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
Slow Life Project Slow Life Project

Świadome żywienie | Zdrowie | Rozwój i równowaga

  • mąka low carb
    Zdrowie,  Dobre produkty/ Zamienniki,  Inne,  Low carb

    Dieta low carb- jakich mąk można używać

    26.02.19 /4 komentarze

    1). Mąka kokosowa– idzie na pierwszy rzut, bo jest to jedna z najbardziej dostępnych mąk niskowęglowodanych. Mimo że kokos z natury jest tłusty, to makro mąki kokosowej może się bardzo różnic! Dlatego chciałam uczulić i zwrócić uwagę na skład…Ilość węglodowanów może diametralnie się różnić- taka mąka może zawierać w niektórych przypadkach nawet 40 gramów węglowodanów. Przy czym ze spokojem znajdziecie wersje z 20 gramami i to już jest naprawdę okej 🙂 Mąkę kokosową trzeba dobrze wyczuć, jest całkiem inna od tradycyjnej. Nie zawiera glutenu, więc ciężko będzie uzyskać z niej produkty pulchne. Przy czym jest ona idealnym składnikiem kruchego ciasta czy ciasteczek. Z powodzeniem też wyjdą babeczki, ale będą one bardziej treściwe. Należy pamiętać, że mąka kokosowa chłonie więcej płynu, dlatego na…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Co ćwiczyć przy IBS? 5 sprawdzonych pozycji oraz 2 ćwiczenia, których należy unikać

    01.09.20
    mity dietetyczne

    Mity dietetyczne, które krążą w sieci- obalam je!

    31.05.19
    spalanie tłuszczu

    Spalanie tłuszczu- skuteczne sposoby na jego przyspieszenie!

    12.03.21
  • Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Czekolada,  Dietetycznie,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegetariańskie

    Ciastka paleo z czekoladą (bez nabiału)

    31.12.18 /No Comments

    – 1 szkl. mąki migdałowej (warto użyć mąki migdałowej odtłuszczonej)– 1/3 szkl.mąki kokosowej– 100 g oleju kokosowego (można użyć masła)– 50 g masła migdałowego/orzechowego– 50 g cukru kokosowego– 100 g erytrolu/ksylitolu– 1 jajko +1 białko– 1 łyżeczka sody oczyszczonej– szczypta soli– 100-150 g czekolady (ilość wg uznania)- u mnie bez cukru W misce wymieszć ze sobą mąkę migdałową, kokosową, sodę oczyszczoną oraz sól. Masło/olej rozpuścić i schłodzić, aż zrobi się letnie. Dosypać cukier i zmiksować, aż składniki dobrze się połączą- ok. 2 minut. Następnie wbić jajko i ponownie zmiksować. Dodać masło migdałowe oraz suche składniki. Zmiksować. Masa powinna być dość zwarta, ale lekko klejąca. Coś pomiędzy ciastek kruchym, a ucieranym. Na koniec dosypać posiekaną czekoladę . Ciasto zawinąć w folię i schłodzić…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Jabłka z cynamonem w cieście filo!

    03.05.13

    Pain au chocolat – wyśmienite!

    09.12.14

    Kruche babeczki jabłkowe bez cukru

    16.01.16
  • Bez glutenu,  FIT Słone,  Low carb,  Obiad/Kolacja,  Słone,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Pasztet z kapusty i słonecznika- wege rozpusta.

    19.11.18 /7 komentarzy

    inspiracja STĄD – 300 g kapusty kiszonej– 200 g kapusty białej– 1 puszka fasoli białej– 1/2 szkl. ziaren słonecznika– 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej– 1/3 szkl. mąki z pestek dyni*– 2 cebule zywkłe– 1 cebula czerwona– 100 g pieczarek– 3 ząbki czosnku– 2 łyżki majeranku– 2 łyżki koperku– 3 łyżki mielonego lnu (u mnie złocisty)– 1 łyżeczka papryki wędzonej– sól, pieprz– olej/masło + liście kapusty Białą kapustę pokroić w paski. Wyłożyć na blachę z  papierem do pieczenia. Polać delikatnie olejem i posolić. Wymieszać. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut. Ściągnąć folię i podpiekać jeszcze 10-15 minut, aż kapusta się zrumieni. Ostudzić Słonecznik podprażyć i ostudzić. Zmielić na grubą mąkę.  Cebulkę zeszklić razem z pieczarkami.…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Fit brownie migdałowo-pomarańczowe (bez cukru)

    06.05.19

    Chleb bezglutenowy-> gryczano-ziemniaczany

    27.07.17

    Naleśniki bezglutenowe – dla jednej osoby

    10.12.17
  • Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Low carb,  Sernik,  Wegańskie

    Serniczki wegańskie z malinami – kremowe

    08.10.18 /3 komentarze

      Spód:– 50 g migdałów– 30 g orzechów laskowych– 20 g nerkowców– 1 łyżeczka syropu klonowego– 1 łyżka masła migdałowego– słodzik- u mnie 3 łyżki erytrolu– 1 łyżka kakao Wszystkie składniki zmiksować na plastyczną masę. Wylepić dno foremek.  Baza z nerkowców:– 150 g nerkowców– 125 ml mleka migdałowego/orzechowego -sprawdzi się waniliowe albo kokosowe– 50 g jogurtu kokosowego- ja użyłam mango-ananas plantona*– 50 g oleju kokosowego– sok z połówki cytryny– 50 ml wody + 1.5 łyżeczki agaru– 150 g erytolu Nerkowce należy wcześniej namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, ale najlepiej ok. 12 godzin- warto zrobić to na noc Olej kokosowy rozpuścić i ostudzić. Wodę wymieszać  z agarem i zagotować. Gotować przez ok. 3 minuty- agar aktywuje swoje właściwości żelujące właśnie po…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Makaron z pastą miso- nowe odkrycie

    27.10.17

    Sernik budyniowy – dietetyczna wersja!

    17.11.15

    Kapusta kiszona z dynią- pyszny dodatek do obiadu

    09.11.16
  • Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegańskie

    Ciastka migdałowe z mąką kokosową (low carb)

    25.07.18 /4 komentarze

      Przepis: – 200 g cieciorki z puszki– 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego + 50 ml ciepłej wody– 40 g mąki kokosowej– 50 g mąki migdałowej – wystarczy zmielić migdały– 70 g erytrolu– 20 g masła migdałowego albo z orzechów ziemnych– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej– szczypta soli– czekolada bez cukru do środka– aromat waniliowy albo inny wg smaku- na pewno warto użyć aromatu, bo wzbogaci smak  Cieciorkę zblendować z jajkiem albo siemieniem i wodą. Dodać pozostałe składniki oprócz czekolady i dobrze wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.  Ciasteczka formować ręką. Piec w 170 stopniach przez ok. 20 minut, aż będą złociste.  Polewa ciemna:-> wymieszałam kakao z erytrolem, wodą i masłem migdałowym. Polewa jasna:-> erytrol, trochę wody,  aromat cytrynowy i mąka kokosowa.  Przepyszne…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Sans Rival – ciasto na wagę złota

    21.03.15
    ciasto rafaello,

    Ciasto Rafaello bez glutenu i cukru

    03.02.17

    Wegański Tort Toffifee

    15.07.20
  • Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  Dobre produkty/ Zamienniki,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegańskie

    Wegańska czekolada mleczna bez cukru!

    16.05.18 /7 komentarzy

        Cukier zastąpiłam zdrowym słodzikiem, a “mleczność” uzyskałam dzięki użyciu mleka sojowego o smaku waniliowym. Rzadko sięgam po soję, ale to mleko było z soi “non-gmo”.  Ponadto wiele roślinnych napojów w proszku zawiera w sobie suszony syrop glukozowy albo jeszcze gorzej glukozowo-fruktozowy. Moje mleko miało naprawdę dobry skład. Oczywiście możecie zastąpić je tradycyjnym mlekiem w proszku, odżywką białkową czy mlekiem kokosowym w proszku. Na szczęście opcji jest kilka 😀 – 100g masła kakaowego– 25g kakao naturalnego– 40 ml napoju migdałowego/innego roślinnego– 40g mleka w proszku (u mnie sojowe waniliowe bez gmo) albo odżywki białkowej– słodzik- u mnie 2 łyżeczki stewii odpowiadającej 4 łyżeczkom cukru oraz 3 łyżki pudru z ksylitolu– dodatkowo- ekstrakt waniliowy + dodatki wg uznania- u mnie skórka pomarańczowa…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    sernik na cieście czekoladowym

    Sernik na cieście czekoladowym z konfiturą malinową

    21.04.17

    Jaglanka brownie z mango i morwą! Bomba witamin

    17.02.17

    Pasztet z ciecierzycy z warzywami

    11.05.17
  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  FIT Słodkie,  Low carb,  Tarty/ Ciasta kruche,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Tarta limonkowa z nerkowców – wegańska, low carb

    23.04.18 /6 komentarzy

      Spód:– 150 g migdałów blanszowanych– 70 g słonecznika– 20 g mąki kokosowej– 60 g daktyli suszonych– 60 g rodzynek– 30 g oleju kokosowego nierafinowanego– 20 g płatków owsianych Wszystkie składniki zblendować razem na kleistą ale zwartą masę.Wyłożyć spód i boki tortownicy/formy na tartę o śr.22 cm – boki na wysokość 2cm. Krem limonkowy:– 250 g nerkowców– 70 g oleju kokosowego– 1 kiwi– sok z 2 limonek– skórka z 1.5 limonki*– 1 awokado– 100 g ugotowanej kaszy jaglanej– 130 g erytrolu– 30 g syropu z brązowego ryżu**– 100 ml mleka roślinnego + 4g agaru– 20 g mąki kokosowej Nerkowce najlepiej żeby były namoczone przez przynajmniej 16h w zimnej wodzie. Można też wstawić do wody i gotować na małym ogniu przez 5 minut.…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    brownie kokosowe

    Brownie z kremem kokosowym- fit Bounty

    11.01.18

    Chleb bezglutenowy-> gryczano-ziemniaczany

    27.07.17

    Jogurtowe placuszki biszkoptowe- fit

    13.04.17
  • kotlety z dorsza
    Bez glutenu,  FIT Słone,  Low carb,  Obiad/Kolacja

    Kotlety rybne z dorsza z cebulką i pieczarkami (bez bułki, jajka)

    18.01.18 /2 komentarze

    Kotlety rybne będą idealną propozycją dla miłośników ryb, ale też smażonych rzeczy. Ponadto jeśli znudziło Ci się mięso, a ryba gotowana na parze, to nie Twój smak, no to myślę, że ten przepis przypadnie Ci do gustu ? Ostatnio skupiałam się wyłącznie na słodkościach, więc czas dla równowagi dosypać trochę soli ? Ja sama jeśli chodzi o mięso to jestem wybredna- na ten moment sięgam tylko po fileta z indyka i kurczaka ze sprawdzonego źródła ? Rybę bardzo lubię, jednak też trzeba sprawdzać jej pochodzenie.. wybierając dorsza najlepiej kupować atlantyckiego, ale nie tego z hodowli norweskiej ?

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    BIAŁE TRUFLE

    19.03.13

    Pierogi ziemniaczane z pieca (bez glutenu)

    14.11.17

    Kotlety ziemniaczane z kalafiorem (bez jajek)

    29.03.17
  • Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  FIT Słodkie,  Low carb,  Naleśniki/ Placki,  Wegetariańskie

    Placuszki dyniowe z mąką kokosową (low carb)

    04.12.17 /2 komentarze

    Może bardziej jesiennie, niż zimowo, ale dynia zawsze dobra ;) Zazwyczaj sięgam po nią w wersji pieczonej na słono, chociaż słodka tarta w stylu amerykańskim też mi bardzo smakowała. Placuszki dyniowe też są rewelacyjne, a z dodatek mąki kokosowej bardzo tu pasuje! Takie placuszki na bazie dyni z dodatkiem mąki kokosowej będą też sycące, a sam kokos wnosi tropikalnego klimatu... Połączenie polskich klimatów z ciepłem tropików - rezultat świetny!

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Kakaowiec z pianką truskawkowo-kokosową (bez glutenu i nabiału)

    12.06.18

    Omlet proteinowy z dodatkami- idealny na śniadanie!

    27.03.17

    Tarta cytrynowa (bezglutenowa)

    06.03.16
  • Bez glutenu,  Czekolada,  Desery,  FIT Słodkie,  Low carb,  Wegańskie,  Wegetariańskie

    Galaretki bez cukru- mało kalorii (wegański deser)

    18.10.17 /6 komentarzy

    Galaretki i żelki to całkiem przyjemna przekąska do herbaty, kawy czy na deser po obiedzie. Sklepowe gotowce oparte są na syropie glukozowo-fruktozowym. Ja niestety nie znalazłam żadnych bez tego dodatku. Jeśli Wy gdzieś upolowaliście takie, to dajcie znać! Z kolei tych w proszku bazę stanowi żelatyna wieprzowa. Jest też cukier, który jak wiadomo zdrowy nie jest. Chociaż można dostać również wersje bez cukru- do tej pory spotkałam się z galaretką bez cukru o smaku truskawkowym i cytrynowym. Jednak nadal są to wersje z żelatyną.

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Placuszki dyniowe z mąką kokosową (low carb)

    04.12.17

    Pasztet z czerwonej soczewicy!

    03.04.13

    Racuszki bezglutenowe na drożdżach

    28.02.18
123

O mnie

Jestem Meg, a dokładniej Megik!
Kulinaria to ważny element  mojej strony, bo jedzenie jest naprostszym umilaczem dnia 🙂 Oprócz tego inne rozmaitości- trochę zdrowia, trochę ajurwedy, trochę ruchu i trochę postów z całkiem innej bajki! Chcę Wam pokazać, jak znaleźć równowagę w życiu! Świadome żywienie, ale także świadome życie i wybory!
Edukuję się w zakresie dietetyki, a także w ziołolecznictwie. Dzielę się swoim doświadczeniem i wiedzą!
Więcej znajdziesz w górnych zakładkach!

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Archiwa

Kategorie

Popularne Posty

  • Sans Rival – ciasto na wagę złota
  • moringa tea Moringa – to drzewo leczy chyba wszystko!
  • Sernik nowojorski Marthy Stewart- boski!
  • Ciasto “Piaski pustyni”
  • Karpatka odchudzona wersja :)
  • Sernik podwójnie serowy- kremowa rozpusta
  • keto brownie Keto Brownie z masą serową- mega fit wypiek
  • Czym zastąpić cukier, czyli zdrowe wypieki pod lupą
  • Kruche ciasto migdałowe z owocami- low carb
  • Medovik ciasto miodowe z kremem kajmakowym.

Tagi

bez cukru |bez glutenu |brownie |brownies |ciasta z kremem |ciasteczka |ciastka |ciastka bez cukru |ciasto bez cukru |ciasto czekoladowe |ciasto drożdżowe |ciasto przekładane |ciasto wegańskie |ciasto z kremem |ciasto z owocami |Deser |dieta |Dietetyczne |fit ciasto |fit desery |fit słodkości |fit słodycze |fit słone |insulinooporność |jak schudnąć |Kruche ciasto |low carb |metabolizm |Na śniadanie |naleśniki |obiad |odchudzanie |płatki owsiane |Produkty |proste ciasta |proste ciasto ucierane |Przekładańce |sernik |Ulubieńcy |wegańskie |wegańskie ciasto |wegańskie słodkości |wegetariański obiad |wegetariańskie |Wypieki na drożdżach |zakupy |zdrowe wypieki |zdrowie |zioła |ziołolecznictwo

Instagram

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.

Informacje

  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności
Przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Archiwa

Instagram

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Baza przepisów kulinarnych
rondel
  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności