• fit sernik z czekoladą
    Sernik,  Bez glutenu,  FIT Słodkie,  Low carb

    Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie (fit wersja)

    – 100 g cieciorki z puszki albo gotownej– 20 g masła/oleju– 20 g kakao ciemnego naturalnego– 1 jajko– 30 g mąki kokosowej– 20 g odżywki białkowej*– 20 g mąki orzechowej/migdałowej– 60 g erytrytolu– ekstrakt waniliowy- może też być rum 😉– szczypta soli Masło/olej należy rozpuścić i wystudzić. Cieciorkę zblendować z jajkiem. Wszystkie mąki przesiać i wymieszać ze sobą. Dodać do nich odżywkę białkową, erytrytol, kakao oraz sól. Dodać wystudzone masło oraz zblendowaną cieciorkę.Ciasto powinno być gęste, trochę jak plastelina 😉 *ciasto czekoladowe z dodatkiem odżywki będzie bardziej odżywcze, ale można ją zastąpić dodatkową mąką- najlepiej się sprawdzi migdałowa, ziemiaczana albo kokosowa. Jeśli sięgniesz po tę ostatnią, to wtedy należy dodać jej mniej, ok.…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Low carb,  Torty

    Tort bezglutenowy z gruszkami (paleo, fit, bez cukru)

    Tort z gruszkami, kremem waniliowym oraz warstwą nugatową. Część nugatowa jest zrobiona z masła orzechowego i kakao. Na wzór nutelli, ale w zdrowym wydaniu. Tort ma bardzo delikatny smak, wyważony z miodowym blatem. Do tego biszkopt bezglutenowy, którego nie trzeba nasączać. Nie jest tak wysoki, jak tradycyjny, ale świetnie się nadaje do tortu. Do tego krem waniliowy w wydaniu paleo- bez nabiału, bez białego cukru, z mniejszą ilością węglowodanów. Pyszny i zdrowy tort z gruszkami w wydaniu paleo, a nawet można powiedzieć, że bliski diecie ketogenicznej :)

  • keto brownie
    Czekolada,  Bez glutenu,  FIT Słodkie,  Low carb,  Sernik

    Keto Brownie z masą serową- mega fit wypiek

    Keto brownie z masą serową. Idealne ciasto dla wszystkich wielbicieli czekolady, kakao oraz sera. To fit brownie jest idealne dla osób na diecie niskowęglodowanowej oraz bezglutenowej. Nie ma w nim białego cukru, ale za to dużo smaku! Spód brownie jest wilgotny i lekko klejący. Mniej zbity dzięki masie serowej. Bardzo proste keto brownie, które wykonacie szybkie i zachwyci każdego. Z tym przepisem odczarujecie wszystkie fit ciasta :)

  • kruche ciastka bez cukru, maślane ciastka bez cukru
    FIT Słodkie,  Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Low carb,  Wegetariańskie

    Ciasteczka Maślane BEZ CUKRU- wersja low carb

    Ciasteczka maślane bez cukru:– 1 szkl. mąki migdałowej– 1/3 szkl. mąki kokosowej– 1 jajko + 1 żółtko– 70 g masła– 50 g serka kremowego/twardej części mleczka kokosowego– słodzik- u mnie stewia i tagatoza w płynie*– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia– aromat waniliowy– szczypta soli– trochę czekolady bez cukru Zanim przystąpicie do zrobienia tych ciasteczek maślanych bez cukru jedna uwaga… Jeśli zależy Wam na ciastkach paleo, to serek zastąpcie po prostu twardą/ gęstą częścią mleczka kokosowego i tyle 🙂 Mąkę migdałową oraz kokosową przesiać. Wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz erytrytolem albo innym słodzikiem. Dodać miękkie masło, serek kremowy, jajko oraz żółtko i aromat waniliowy. Na koniec czekoladę. Ciasto powinno być plastyczne, ale…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  FIT Słodkie,  Low carb

    FIT KNOPPERS- odżywcza i zdrowa przekąska

    FIT KNOPPERS PRZEPIS: Masa orzechowo-czekoladowa:– 50 g masła z orzechów laskowych– 300 g serka naturalnego homogenizowanego albo zmielonego twarogu– 60 g erytrytolu w pudrze- słodycz dostosujcie do siebie 🙂– 30 g kakao- intensywność zależy od Was– 20 g odżywki białkowej/mleka w proszku/serwatki– 20 g mąki kokosowej/ orzechowej (polecam do ciemnej użyć mąki z orzechów laskowych– 50 g czekolady bez cukru– garść drobno posiekanych orzechów– aromat nugatowy- opcjonalnie Jeśli nie masz w domu masła z orzechów laskowych, to możesz po prostu zmielić prażone orzechy laskowe. Ewentualnie zastąpić masłem z migdałów albo orzechów ziemnych. Czekoladę rozpuścić w mikrofali albo w kąpieli parowej. Do serka dodać wszystkie składniki i wymieszać masę. Odstawić na 10 minut do…

  • protein balls
    FIT Słodkie,  Desery,  Low carb,  Wegańskie

    Kulki proteinowe w 3 smakach! Mało cukrów

    Składniki: 100 g orzechów laskowych dodatkowo 30 g orzechów laskowych- a la granola, tzw. krokant, grubo mielona mąka orzechowa 20 g odżywki białkowej orzechowo-czekoladowej albo czekoladowej* 20 g mąki kokosowej 1 łyżka kakao – dla wzmocnienia czekoladowości 2 daktyle- dla kleistości** odrobina aromatu rumowego albo prawdziwego rumu 😉 słodzidło Orzechy najlepiej najpierw namoczyć przez noc w wodzie. Następnie uprażyć w piekarniku albo na patelni. Prażenie orzechów laskowych jest bardzo ważne, to wtedy uzyskujemy ich charakterystyczny smak 🙂 Zmiksować je następnie w blenderze na konsystencję masła. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Do obtoczenia użyłam kakao z erytrolem w granulkach- przyjemnie chrupie wtedy 🙂 * odżywkę…

  • FIT Słodkie,  Bez glutenu,  Czekolada,  Low carb

    Fit brownie migdałowo-pomarańczowe (bez cukru)

    Brownie to ciasto magiczne! A fit brownie to już magia do potęgi drugiej 😀 Tak proste, a tak pyszne, stąd dla mnie magiczne 🙂 A do tego jest to też ciasto idealne do modyfikacji i odkrywania nowych wersji! Zrobienie wersji fit brownie jest coraz łatwiejsze! Zresztą czekolada i kakao to świetne składniki, a do tego stanowią bardzo często bazę do zdrowych wypieków. Fit brownie jest ciastem, które każdy będzie potrafił zrobić 🙂 To idealna wiadomość dla wszystkich miłośników ciast czekoladowych 🙂 To brownie migdałowo-pomarańczowe jest kwintesencją jednego z najlepszych i sprawdzonych połączeń- czekolady i pomarańczy 🙂 Nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała zrobić zdrowej wersji brownie. Fit ciasto czekoladowe, które smakuje jak najprawdziwsze,…

  • FIT Słodkie,  Bez glutenu,  Ciasta z owocami,  Low carb,  Tarty/ Ciasta kruche

    Kruche ciasto migdałowe z owocami- low carb

    Kruche ciasto jest jednym z moich ulubionych! Albo ogólnie ciasta z dodatkiem chrupiącego, maślanego elementu 🙂 Cieszę się, że kruche ciasto jest też takie przyjemne do modyfikacji, bo zrobienie jego wersji niskowęglowodanowej i paleo nie jest zbyt trudne 🙂 Krajanka na bazie migdałowego spodu jest cudowna! Użyłam też jabłka i pomarańcze a do tego trochę sera i polewy z dodatkiem białka w proszku 😀 Jeśli szukacie właśnie przepisu na proste ciasto, które zrobicie w mig, to gorąco polecam! Maślaność ciasta i lekka kwaskowość jabłek oraz śmietankowość polewy tworzą razem wspaniałą krajankę 🙂A gdyby tego jeszcze było mało, do kruchego ciasta nie musicie używać cukru! Zastąpcie go odrobiną syropu klonowego, cukru kokosowego, ksylitolu, czy…

  • keto kluski
    FIT Słone,  Bez glutenu,  Low carb,  Obiad/Kolacja,  Słone,  Wegetariańskie

    Kluski kładzione w wersji LOW CARB

    Trafiło więc na kluski w wersji low carb- nie chciałam używać sera i robić kopytek leniwych, bo moja cera nie przepada po prostu za nabiałem 🙁 Postawiłam więc na kluski rzucane znane też jako kładzione.Nie obejdzie się bez białek- to one w głównej mierze sprawiają, że kluski się nie rozpadają.Możecie też spróbować z całym jajkiem- ja jednak miałam w lodówce zalegające białka, stąd tylko one w przepisie. Niemniej jednak wydaje mi się, że na całym jajku wyjdą nawet lepsze 😀 Efekt końcowy klusek jak najbardziej zadawalający- są trochę bardziej miękkie, zwłaszcza po wyciągnięciu z wody, ale gdy je ostudzicie, a później podsmażycie, to naprawdę wszystko gra- konsystencja i smak 😀 50 gramów białka…

  • mąka low carb
    Zdrowie,  Dobre produkty/ Zamienniki,  Inne,  Low carb

    Dieta low carb- jakich mąk można używać

    1). Mąka kokosowa– idzie na pierwszy rzut, bo jest to jedna z najbardziej dostępnych mąk niskowęglowodanych. Mimo że kokos z natury jest tłusty, to makro mąki kokosowej może się bardzo różnic! Dlatego chciałam uczulić i zwrócić uwagę na skład…Ilość węglodowanów może diametralnie się różnić- taka mąka może zawierać w niektórych przypadkach nawet 40 gramów węglowodanów. Przy czym ze spokojem znajdziecie wersje z 20 gramami i to już jest naprawdę okej 🙂 Mąkę kokosową trzeba dobrze wyczuć, jest całkiem inna od tradycyjnej. Nie zawiera glutenu, więc ciężko będzie uzyskać z niej produkty pulchne. Przy czym jest ona idealnym składnikiem kruchego ciasta czy ciasteczek. Z powodzeniem też wyjdą babeczki, ale będą one bardziej treściwe. Należy…