Kategoria: Low carb

Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie (fit wersja)

SERNIK Z WIŚNIAMI NA CZEKOLADOWYM SPODZIE NA BAZIE CIECIERZYCY Z DODATKIEM POLEWY CZEKOLADOWEJ. – 100 g cieciorki z puszki albo gotownej– 20 g masła/oleju– 20 g kakao ciemnego naturalnego– 1 jajko– 30 g mąki kokosowej– 20 g odżywki białkowej*– 20 g mąki orzechowej/migdałowej– 60 g erytrytolu– ekstrakt waniliowy- może też być rum 😉– szczypta soli […]

Tort bezglutenowy z gruszkami (paleo, fit, bez cukru)

Tort z gruszkami, kremem waniliowym oraz warstwą nugatową. Część nugatowa jest zrobiona z masła orzechowego i kakao. Na wzór nutelli, ale w zdrowym wydaniu. Tort ma bardzo delikatny smak, wyważony z miodowym blatem. Do tego biszkopt bezglutenowy, którego nie trzeba nasączać. Nie jest tak wysoki, jak tradycyjny, ale świetnie się nadaje do tortu. Do tego krem waniliowy w wydaniu paleo- bez nabiału, bez białego cukru, z mniejszą ilością węglowodanów. Pyszny i zdrowy tort z gruszkami w wydaniu paleo, a nawet można powiedzieć, że bliski diecie ketogenicznej 🙂

Keto Brownie z masą serową- mega fit wypiek

Keto brownie z masą serową. Idealne ciasto dla wszystkich wielbicieli czekolady, kakao oraz sera. To fit brownie jest idealne dla osób na diecie niskowęglodowanowej oraz bezglutenowej. Nie ma w nim białego cukru, ale za to dużo smaku! Spód brownie jest wilgotny i lekko klejący. Mniej zbity dzięki masie serowej. Bardzo proste keto brownie, które wykonacie szybkie i zachwyci każdego. Z tym przepisem odczarujecie wszystkie fit ciasta 🙂

Ciasteczka Maślane BEZ CUKRU- wersja low carb

Ciasteczka maślane bez cukru:– 1 szkl. mąki migdałowej– 1/3 szkl. mąki kokosowej– 1 jajko + 1 żółtko– 70 g masła– 50 g serka kremowego/twardej części mleczka kokosowego– słodzik- u mnie stewia i tagatoza w płynie*– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia– aromat waniliowy– szczypta soli– trochę czekolady bez cukru Zanim przystąpicie do zrobienia tych ciasteczek maślanych […]

FIT KNOPPERS- odżywcza i zdrowa przekąska

FIT KNOPPERS PRZEPIS: Masa orzechowo-czekoladowa:– 50 g masła z orzechów laskowych– 300 g serka naturalnego homogenizowanego albo zmielonego twarogu– 60 g erytrytolu w pudrze- słodycz dostosujcie do siebie 🙂– 30 g kakao- intensywność zależy od Was– 20 g odżywki białkowej/mleka w proszku/serwatki– 20 g mąki kokosowej/ orzechowej (polecam do ciemnej użyć mąki z orzechów laskowych– […]

Kulki proteinowe w 3 smakach! Mało cukrów

Składniki: 100 g orzechów laskowych dodatkowo 30 g orzechów laskowych- a la granola, tzw. krokant, grubo mielona mąka orzechowa 20 g odżywki białkowej orzechowo-czekoladowej albo czekoladowej* 20 g mąki kokosowej 1 łyżka kakao – dla wzmocnienia czekoladowości 2 daktyle- dla kleistości** odrobina aromatu rumowego albo prawdziwego rumu 😉 słodzidło Orzechy najlepiej najpierw namoczyć przez noc […]

Fit brownie migdałowo-pomarańczowe (bez cukru)

Brownie to ciasto magiczne! A fit brownie to już magia do potęgi drugiej 😀 Tak proste, a tak pyszne, stąd dla mnie magiczne 🙂 A do tego jest to też ciasto idealne do modyfikacji i odkrywania nowych wersji! Zrobienie wersji fit brownie jest coraz łatwiejsze! Zresztą czekolada i kakao to świetne składniki, a do tego […]

Kruche ciasto migdałowe z owocami- low carb

Kruche ciasto jest jednym z moich ulubionych! Albo ogólnie ciasta z dodatkiem chrupiącego, maślanego elementu 🙂 Cieszę się, że kruche ciasto jest też takie przyjemne do modyfikacji, bo zrobienie jego wersji niskowęglowodanowej i paleo nie jest zbyt trudne 🙂 Krajanka na bazie migdałowego spodu jest cudowna! Użyłam też jabłka i pomarańcze a do tego trochę […]

Kluski kładzione w wersji LOW CARB

Kluski bez mąki pszennej, bardziej białkowe i z małą ilości węglowodanów, czyli low carb… Kuchnia to dla mnie przede wszystkim testowanie nowych przepisów, a także diet. Ostatnio eksperymentuję z przepisami niskowęglowodanowymi, czyli low carb. W dużej mierze inspirowane są dietą ketogeniczną. Czasem moja ambicja podpowiada mi, żeby spróbować stworzyć zgodne z tą dietą wersje potraw opartych […]

Dieta low carb- najlepsze mąki

Dzisiejszy wpis jest poświęcony mąkom. Produktowi, który na co dzień gości w mojej kuchni. Ogromnie lubię sprawdzać właściwości każdej z jej typów. Chyba przetestowałam już większość dostępnych na polskich rynku rodzajów mąk 😀 Ostatnio eksperymentuję z mąkami białkowymi czy bardziej tłuszczowymi, które mają obniżają zawartość węglowodanów- świetne na diecie ketogenicznej czy po prostu low carb. […]

Back To Top