Tort bezglutenowy z gruszkami (paleo, fit, bez cukru)
Tort z gruszkami, kremem waniliowym oraz warstwą nugatową. Część nugatowa jest zrobiona z masła orzechowego i kakao. Na wzór nutelli, ale w zdrowym wydaniu. Tort ma bardzo delikatny smak, wyważony z miodowym blatem. Do tego biszkopt bezglutenowy, którego nie trzeba nasączać. Nie jest tak wysoki, jak tradycyjny, ale świetnie się nadaje do tortu. Do tego krem waniliowy w wydaniu paleo- bez nabiału, bez białego cukru, z mniejszą ilością węglowodanów. Pyszny i zdrowy tort z gruszkami w wydaniu paleo, a nawet można powiedzieć, że bliski diecie ketogenicznej :)
Cytrynowe ciasto z kokosową kruszonką
Babkowo-cytrynowi miłośnicy ciast…to coś dla Was 😀 Cytrynowe ciasto wzbogacone kokosową kruszonką! To ciasto zasmakuje fanom kruszonki oraz wilgotnych wypieków! To ciasto jest wyjątkowe- proste, szybkie, a oferuje w zamian bardzo dużo 😉 Za wilgotność odpowiada połączenie masła, oleju oraz kefiru. Cytrynowość to oczywiście sok oraz skóra z cytryny. Kruszonka to kolejny wspaniały element- dodatek wiórków kokosowych czyni z kruszonki królową posypek 😀 Kolejna super wiadomość- to cytrynowe ciasto ma zredukowaną ilość cukru- bazę stanowi erytrol, ale nie pozbawiajcie ciasta całkowicie cukru trzcinowego i miodu, bo to kolejny nieodzowny podkreślacz smaku 😉 2 jajka 1/2 szkl. erytrolu 1/3 szkl. cukru trzcinowego 2 łyżki syropu klonowego/miodu/ syropu błonnikowego 40 g rozpuszczonego masła + 20 ml oleju 2/3 szkl. mąki orkiszowej 1/3 szkl. mąki…
Brownies orzechowe z chrupką, czyli “Złoto Afryki”
Brownies orzechowe z chrupiącą posypką, która przypomina złote kawałki. Moim zdaniem czekolada i orzech to duet idealny! To połączenie potrafi uszczęśliwić i wcale nie musi to być złudne poczucie, po którym "zdroworozsądkowość" przywołuje w Nas wyrzuty sumienia...Tym razem jest to ciasto z górnej zdrowotnej półki - wegańsko, czekoladowo, orzechowo, bardzo aromatycznie i chrupiąco dzięki złotym płatkom owsianym :) Stąd też ta nazwa- Złoto to karmelizowane płatki, a Afryka to czekoladowa baza :)
Pierniki bezglutenowe i bez cukru – pysznie i zdrowo
Pierniki bezglutenowe to wstęp to świątecznego klimatu! Za oknem ciężko o zimę, więc trzeba przywołać Święta w inny sposób- mogą to być piosenki, gotowanie, śpiewanie albo to co lubię najbardziej, czyli pieczenie pierników i ciastek słuchając świątecznych piosenek ;) Pomyślałam, że w Boże Narodzenie będzie czas na objadanie się tradycyjnymi smakołykami, więc teraz można poeksperymentować ze zdrowszymi wariacjami...
Deser Mahana – przepis autorski :)
Deser Mahana sprawił mi wiele radości! Nie tylko smakowej, ale także zadowolenia z wykonania! Jeśli tak jak ja, lubicie nie tylko jeść słodycze, ale też je robić, to ten przepis jest dla Was :D Nie ukrywam, że jest z tym trochę pracy, ale bardzo przyjemnej :) Efekt końcowy jest nie tylko baaaardzo smaczny, ale również cieszący oko!
MILLE FEUILLE przepis francuski w mojej wersji ;)
Mille Feuille przepis Ciasto półfrancuskie:– 400 g mąki orkiszowej jasnej– 1 jajko– 150 ml mleka– 2 łyżki jogurtu– 20 g cukru – to jest pożywka dla drożdży– 180 g schłodzonego masła– 20 g drożdży– 1 łyżka oleju– szczypta soli Mleko podgrzać. Drożdze rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać 100 ml mleka. Następnie dosypać 2 łyżki mąki., żeby zagęścić rozczyn, bo wtedy szybciej wyrasta, ma pożywkę 🙂Wymieszać i odstawić, aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiać resztę mąki. Dodać jogurt, pozostałe mleko, cukier i wbić jajko. Całość krótko zmiksować. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i olej. Ciasto należy wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne, gdyż wtedy uzyskamy najlepszą konsystencjęOdstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Rozwałkować. Na ciasto zetrzeć 100 g zimnego masła. Złożyć na trzy…
Wegańskie ciasto “Migdałowo-cytrynowa Panna”
Migdałowe ciasto cytrynowe: – 100 ml mleka migdałowego/kokosowego (z kartonika)– 50 g jogurtu roślinnego– 30 g oleju kokosowego– sok z 1/2 cytryny + skórka z połówki– 30 g mąki owsianej– 90 g mąki migdałowej– 50 ml wody z cieciorki + 30 g banana albo 1 jajko*– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej– 150 g erytrolu– szczypta soli Wegańskie ciasto zaczynamy od zrobienia kwaśnego mleka. Mleko migdałowe zagotować. Wlać sok z cytryny i odstawić.Skórkę z cytryny zalać wrzątkiem i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.Olej kokosowy rozpuścić. Mąkę migdałowę wymieszać z owsianą. Wrzucić do blendera. Dodać pokrojoną skórkę cytrynową i zmiksować- wtedy mąki przejdą aromatem cytryny. Przestudzone mleko wymieszać z jogurtem, olejem, rozgniecionym bananem albo żółtkiem. Do mąk dosypać do 120 g erytrolu, sól i sodę…
Wilgotne ciasto z owocami i galaretką kisielową
To wilgotne ciasto z owocami jest wyjątkowe, bo skrywa w środku smaczną niespodziankę ;) To jest ciasto idealne, dla tych, którzy lubią, gdy w wypiekach dzieje się coś więcej :D Ten przepis powstał na wzór domowego i tradycyjnego ciasta ucieranego pieczonego przez mamę czy babcię :) Jest proste, przypomina trochę babkę marmurkową albo słynne ciasto zebra. Przy czym tutaj stanowi ono bazę do dodatków ;) To wilgotne ciasto z owocami wzbogacone zostało galaretką z kisielu. Dlaczego z kisielu? Bo gotowa galaretka zawiera cukier, a kisiel można kupić bez tego dodatku i dosłodzić zdrowym cukrem, jak miód, ksylitol, czy stewia :)
Ciasto z batatów – kremowe i pyszne!
Słodkie ziemniaki zwane też batatami to źródło cennych składników odżywczych. Bogate w karetonoidy poprawiają wzrok,a obecny w nich błonnik usprawnia układ trawienny. Oprócz tego bataty są źródłem przeciwutleniaczy, witamin – E, K, czy tych z grupy B. Dlatego warto dodać je do swojej diety, a ciasto z batatów to pyszka 😀 Dobra też informacja dla cukrzyków czy osób zwracających uwagę na indeks glikemiczny produktów – słodkie ziemniaki należą do produktów o niskim indeksie, w granicach 55 – węglowodany w nich zawarte nie podnoszą cukru we krwi! Bataty to samo zdrowie- na słodko i słono. Gwarantuję, że ciasto z batatów to nowe doznanie kulinarne – to bardzo ciekawy smak, złożony i trochę nawet nieokreślony, ale na pewno wart wypróbowania. Ciasto nie zawiera glutenu…
Krajanka Mleczna z kleistym nadzieniem! (cheat meal)
Dość dawno nie było przepisu na "prawdziwe", tzn. normalne pełne cukru ciasto. Co prawda tutaj też mała prozdrowotna modyfikacja, ale całość w smaku to prawdziwy słodka rozpusta!!! Kocham krajanki i tarty! I waniliowo-mleczne nuty również. Ta krajanka mleczna przypomina trochę sernik a trochę mleko z tubki...jest słodko, baaardzo słodko, a to dlatego, że przepis jest amerykański. Tam przecież wszystko jest słodsze, większe i bardziej kaloryczne. Ta krajanka mleczna jest inspirowana przepisem na "Gooey Butter Cake", czyli ciągnące kleiste ciasto maślane. Bardzo słodkie, mleczne, maślane, ale przy tym też pyszne! Warto wypróbować, bo ten farsz jest naprawdę ciekawy.