• Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Low carb,  Torty

    Tort bezglutenowy z gruszkami (paleo, fit, bez cukru)

    Tort z gruszkami, kremem waniliowym oraz warstwą nugatową. Część nugatowa jest zrobiona z masła orzechowego i kakao. Na wzór nutelli, ale w zdrowym wydaniu. Tort ma bardzo delikatny smak, wyważony z miodowym blatem. Do tego biszkopt bezglutenowy, którego nie trzeba nasączać. Nie jest tak wysoki, jak tradycyjny, ale świetnie się nadaje do tortu. Do tego krem waniliowy w wydaniu paleo- bez nabiału, bez białego cukru, z mniejszą ilością węglowodanów. Pyszny i zdrowy tort z gruszkami w wydaniu paleo, a nawet można powiedzieć, że bliski diecie ketogenicznej :)

  • Ciasta z owocami,  Inne ciasta,  Wegetariańskie

    Cytrynowe ciasto z kokosową kruszonką

    Babkowo-cytrynowi miłośnicy ciast…to coś dla Was 😀 Cytrynowe ciasto wzbogacone kokosową kruszonką! To ciasto zasmakuje fanom kruszonki oraz wilgotnych wypieków! To ciasto jest wyjątkowe- proste, szybkie, a oferuje w zamian bardzo dużo 😉 Za wilgotność odpowiada połączenie masła, oleju oraz kefiru. Cytrynowość to oczywiście sok oraz skóra z cytryny. Kruszonka to kolejny wspaniały element- dodatek wiórków kokosowych czyni z kruszonki królową posypek 😀 Kolejna super wiadomość- to cytrynowe ciasto ma zredukowaną ilość cukru- bazę stanowi erytrol, ale nie pozbawiajcie ciasta całkowicie cukru trzcinowego i miodu, bo to kolejny nieodzowny podkreślacz smaku 😉 2 jajka 1/2 szkl. erytrolu 1/3 szkl. cukru trzcinowego 2 łyżki syropu klonowego/miodu/ syropu błonnikowego 40 g rozpuszczonego masła + 20…

  • Czekolada,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Wegańskie

    Brownies orzechowe z chrupką, czyli “Złoto Afryki”

        – 250 g cieciorki (u mnie wyszła jedna puszka)– 100 g masła migdałowego/orzechowego– 30 g syropu klonowego– 70 g orzechów włoskich zmielonych na mąkę– 30 g kakao naturalnego– 70 g erytrolu/ksylitolu– 40 g wiórków kokosowych– 20 g budyniu śmietankowego/waniliowego/czekoladowego– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej– 50 ml jogurtu roślinnego– 50 g czekolady (najlepiej bez cukru)– szczypta soli + klka łyżek dżemu/powideł Masło orzechowe zmiksować z kakao, erytrolem i syropem klonowym.Cieciorkę zblendować z jogurtem.Wiórki kokosowe, orzechy włoskie, sodę oczyszczoną oraz sól wymieszać ze sobą.Wszystko połączyć ze sobą. Dodać pokrojoną czekoladę. – 40 g płatków owsianych– 20 g masła orzechowego– 10 g syropu klonowego– 10 g mąki kokosowej– słodzik- stewia, erytrol, ksylitol, tagatoza czy co…

  • Bez glutenu,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Dietetycznie,  FIT Słodkie,  Inne ciasta

    Pierniki bezglutenowe i bez cukru – pysznie i zdrowo

      – 200 g mąki jaglanej– 70 g mąki owsianej– 80 g mąki migdałowej– 1 żółtko– 100 g miodu/syropu klonowego– 60 g erytrolu/ksylitolu– 70 g masła– 50g jogurtu roślinnego/naturalnego– 2 łyżeczki przyprawy korzennej– 1 łyżeczka sody oczyszczonej– 1/2 łyżeczki pr.do pieczenia– szczypta soli Masło rozpuścić z miodem.Mąki przesiać i wymieszać z erytrolem/ksylitolem, solą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika.Jogurt wymieszać z sodą oczyszczoną i odstawić, aż całość się napowietrzy. Do mąki dodać rozpuszczoną mieszankę miodowo-maślaną- powinna być ciepła, ale nie gorąca.Następnie dodać żółtko oraz jogurt. Zagnieść ciasto- powinno być plastyczne, jak plastelina.Odstawić w chłodne miejsce na 8 godzin- najlepiej na noc. Następnego dnia rozwałkować, nadziewać ulubioną konfiturą albo innym dodatkiem. Można udekorować…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Ciastka, bułeczki, rogaliki,  Desery,  Inne ciasta,  Torty

    Deser Mahana – przepis autorski :)

    Deser Mahana sprawił mi wiele radości! Nie tylko smakowej, ale także zadowolenia z wykonania! Jeśli tak jak ja, lubicie nie tylko jeść słodycze, ale też je robić, to ten przepis jest dla Was :D Nie ukrywam, że jest z tym trochę pracy, ale bardzo przyjemnej :) Efekt końcowy jest nie tylko baaaardzo smaczny, ale również cieszący oko!

  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  Desery,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche,  Torty

    MILLE FEUILLE przepis francuski w mojej wersji ;)

    Mille Feuille przepis Ciasto półfrancuskie:-400 g mąki orkiszowej jasnej– 1 jajko– 150 ml mleka– 2 łyżki jogurtu– 4 łyżki cukru– 200 g schłodzonego masła– 20 g drożdży– 1 łyżka oleju– szczypta soli Mleko podgrzać. Drożdze rozetrzeć z łyżką cukru. Wlać 100 ml mleka. Następnie dosypać 2 łyżki mąki., żeby zagęścić rozczyn, bo wtedy szybciej wyrasta, ma pożywkę 🙂Wymieszać i odstawić, aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiać resztę mąki. Dodać jogurt, pozostałe mleko, cukier i wbić jajko. Całość krótko zmiksować. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i olej. Ciasto należy wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne, gdyż wtedy uzyskamy najlepszą konsystencjęOdstawić do wyrośnięcia na 45 minut.  Rozwałkować. Na ciasto zetrzeć 100 g zimnego masła. Złożyć…

  • Ciasta z kremem,  Ciasta z owocami,  FIT Słodkie,  Inne ciasta,  Torty,  Wegańskie

    Wegańskie ciasto “Migdałowo-cytrynowa Panna”

    Migdałowe ciasto cytrynowe: – 100 ml mleka migdałowego/kokosowego (z kartonika)– 50 g jogurtu roślinnego– 30 g oleju kokosowego– sok z 1/2 cytryny + skórka z połówki– 30 g mąki owsianej– 90 g mąki migdałowej– 50 ml wody z cieciorki + 30 g banana albo 1 jajko*– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej– 150 g erytrolu– szczypta soli Wegańskie ciasto zaczynamy od zrobienia kwaśnego mleka. Mleko migdałowe zagotować. Wlać sok z cytryny i odstawić.Skórkę z cytryny zalać wrzątkiem i gotować przez 3 minuty. Odcedzić.Olej kokosowy rozpuścić. Mąkę migdałowę wymieszać z owsianą. Wrzucić do blendera. Dodać pokrojoną skórkę cytrynową i zmiksować- wtedy mąki przejdą aromatem cytryny. Przestudzone mleko wymieszać z jogurtem, olejem, rozgniecionym bananem albo żółtkiem. Do…

  • Ciasta z owocami,  Inne ciasta

    Wilgotne ciasto z owocami i galaretką kisielową

      – 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej– 1/2 szklanki oleju/ rozpuszczonego masła– 3 jajka– 2 łyżeczki proszku do pieczenia– 2/3 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu– 1/2 szklanki mleka (może być również napój roślinny)– 1/3 szklanki wody gazowanej– 2 łyżki kakao + 3 łyżki mleka– 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego– 3 gruszki- można użyć innych owoców + kruszonka: 60 g masła, 60 g jogurtu naturalnego, 80 g mąki owsianej, 70 g mąki orkiszowej, 1 łyżka miodu, 1/3 szklanki cukru/ksylitolu, szczypta soli Składniki na kruszonkę zagnieść. Powinna być troszkę bardziej klejąca, niż tradycyjna. Ale to dobrze 🙂 Kruszonkę odstawić do lodówki. Postanowiłam trochę uzdrowić kruszonkę. Dlatego też użyłam mniej tłuszczu zastępując do dodatkiem jogurtu. To naprawdę dobry sposób na…

  • Inne ciasta,  Bez glutenu,  FIT Słodkie,  Wegańskie

    Ciasto z batatów – kremowe i pyszne!

    Słodkie ziemniaki zwane też batatami to źródło cennych składników odżywczych. Bogate w karetonoidy poprawiają wzrok,a obecny w nich błonnik usprawnia układ trawienny. Oprócz tego bataty są źródłem przeciwutleniaczy, witamin – E, K, czy tych z grupy B. Dlatego warto dodać je do swojej diety, a ciasto z batatów to pyszka 😀 Dobra też informacja dla cukrzyków czy osób zwracających uwagę na indeks glikemiczny produktów – słodkie ziemniaki należą do produktów o niskim indeksie, w granicach 55 – węglowodany w nich zawarte nie podnoszą cukru we krwi! Bataty to samo zdrowie- na słodko i słono.    Gwarantuję, że ciasto z batatów to nowe doznanie kulinarne – to bardzo ciekawy smak, złożony i trochę nawet nieokreślony,…

  • Bez glutenu,  Ciasta z kremem,  Inne ciasta,  Tarty/ Ciasta kruche

    Krajanka Mleczna z kleistym nadzieniem

    Dość dawno nie było przepisu na “prawdziwe”, tzn. normalne pełne cukru ciasto. Co prawda tutaj też mała prozdrowotna modyfukacja, ale całość w smaku to prawdziwy słodka rozpusta!!! Te kostki to typowo amerykański wypiek, inspirowałam się przepisem na “Gooey Butter Cake”, czyli ciągnące kleiste ciasto maślane. Bardzo słodkie, mleczne, maślane, ale przy tym też pyszne! Warto wypróbować, bo ten farsz jest naprawdę ciekawy. Moja wersja jest również słodka, ale zneutralizowana trochę poprzez dość wytrawny spód. W tym przepisie cukier w masie to składnik niezbędny, to on nadaje odpowiedniej konsystencji nadzieniu. Nadzienie jest serkowo-mleczno-słodkie, ale delikatne zarazem i zrównoważone… Ta krajanka z pewnością szybko zniknie ze stołu, gwarantuje… ma w sobie coś uzalażniejącego 🙂 Inspiracja:…