fbpx
Slow Life Project
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
  • Zdrowie
    • Dobre produkty/ Zamienniki
    • Trening
    • Dietetyka
    • Suplementy
    • Równowaga i rozwój
    • Ziołolecznictwo
  • Słodkie
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z owocami
    • Ciastka, bułeczki, rogaliki
    • Czekolada
    • Desery
    • Drożdżowe
    • Inne ciasta
    • Naleśniki/ Placki
    • Sernik
    • Tarty/ Ciasta kruche
    • Torty
    • Wegańskie
  • Słone
    • Obiad/Kolacja
    • Pieczywo
  • Dietetycznie
    • Bez glutenu
    • FIT Słodkie
    • FIT Słone
    • Low carb
    • Śniadanie
    • Wegańskie
  • Lifestyle
    • Rozwój osobisty
    • Moje Treningi Tygodnia
Slow Life Project Slow Life Project

Świadome żywienie | Zdrowie | Rozwój i równowaga

  • jak wytrwać na diecie, zdrowe odchudzanie,
    Inne,  Odchudzanie,  Zdrowie,  Ziołolecznictwo

    Jak wytrwać na diecie- moje sprawdzone sposoby

    06.03.19 /No Comments

    Ponoć nie sztuką jest schudnąć, lecz tę wagę utrzymać… Mimo propagowania zdrowego podejścia do odżywiania, cały czas odchudzanie kojarzy się z wyrzeczeniami- przeklęte słowo dieta. Przez to, często utracone kilogramy to zmiana chwilowa. Tak naprawdę tracimy czas, pieniądze, a czasem nawet zdrowie. Nadprogramowe kilogramy to niekoniecznie też kwestia zajadania się codziennie pysznościami 😉 Bowiem może też być tak, że kilogramy to wynik niedożywienia- TAK! Osoba otyła może być niedożywiona, brakuje jej witamin i minerałów! Druga kwestią jest stan Naszych jelit, no i przede wszystkim podejścia:) Jak wytrwać na diecie? Oto kilka moich wskazówek, jak dobrze i zdrowo jeść, schudnąć albo utrzymać swoja wagę. U mnie jest to fundamentalna zasada- jak wytrwać na diecie? Po prostu zmienić proporcje…posiłków 😉 Nikt nie wytrwa na…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Domowe ciasto filo

    01.05.13

    #Zielnik. Mniszek lekarski – to warto wiedzieć

    02.03.19
    mąka low carb

    Dieta low carb- jakich mąk można używać

    26.02.19
  • Inne,  Odchudzanie,  Zdrowie,  Ziołolecznictwo

    #Zielnik. Mniszek lekarski – to warto wiedzieć

    02.03.19 /No Comments

    Na samym początku warto wspomnieć, że od strony botanicznej nazwa mniszka lekarskiego to „Taraxacum officinale”, a pierwsze słowo jego nazwy oznacza “przeciwzapalny”!!! A jest to jeden z ważniejszych aspektów zdrowotnych. Gdy mamy stany zapalane, nasz organizm gorzej funkcjonuje. Stany zapalne ma wpływ na większość procesów w naszym ciele i niestety nieleczone mogą być groźne dla układu odpornościowego, kondycji jelit, a także psychiki! 1) Działanie przeciwcukrzowe– moim zdaniem najbardziej wartościowa cecha mniszka. Bogaty jest w inulinę, czyli naturalny prebiotyk odżywiający dobre bakterie jelitowe. Dzięki inulinie, mniszek obniża indeks glikemiczny spożywanego posiłku oraz spowalnia wchłanianie cukru. Ponadto, mniszek lekarski zawiera Kwas cykorowy i chlorogenowy to dwa bioaktywne związki zawarte w mniszku lekarskim, które mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. 2) Pożywność-ziele mniszka to…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    jak wytrwać na diecie, zdrowe odchudzanie,

    Jak wytrwać na diecie- moje sprawdzone sposoby

    06.03.19
    mąka low carb

    Dieta low carb- jakich mąk można używać

    26.02.19

    Domowe ciasto filo

    01.05.13
  • mąka low carb
    Zdrowie,  Dobre produkty/ Zamienniki,  Inne,  Low carb

    Dieta low carb- jakich mąk można używać

    26.02.19 /4 komentarze

    1). Mąka kokosowa– idzie na pierwszy rzut, bo jest to jedna z najbardziej dostępnych mąk niskowęglowodanych. Mimo że kokos z natury jest tłusty, to makro mąki kokosowej może się bardzo różnic! Dlatego chciałam uczulić i zwrócić uwagę na skład…Ilość węglodowanów może diametralnie się różnić- taka mąka może zawierać w niektórych przypadkach nawet 40 gramów węglowodanów. Przy czym ze spokojem znajdziecie wersje z 20 gramami i to już jest naprawdę okej 🙂 Mąkę kokosową trzeba dobrze wyczuć, jest całkiem inna od tradycyjnej. Nie zawiera glutenu, więc ciężko będzie uzyskać z niej produkty pulchne. Przy czym jest ona idealnym składnikiem kruchego ciasta czy ciasteczek. Z powodzeniem też wyjdą babeczki, ale będą one bardziej treściwe. Należy pamiętać, że mąka kokosowa chłonie więcej płynu, dlatego na…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    Skutki stresu- 5 najczęstszych objawów!

    25.03.19
    mity dietetyczne

    Mity dietetyczne, które krążą w sieci- obalam je!

    31.05.19

    Co ćwiczyć przy IBS? 5 sprawdzonych pozycji oraz 2 ćwiczenia, których należy unikać

    01.09.20
  • Inne,  Inne ciasta,  Naleśniki/ Placki

    Domowe ciasto filo

    01.05.13 /2 komentarze

    O tak! Wczoraj była generalna próba ciasta filo. Dziś powstała z niego “Spanakopita”. Wypróbowałam własne sposoby na wałkowanie, rozciąganie, układanie, przykrywanie i teraz się tym podzielę. Mogę przyznać, że ciasto wymaga czasu, spokoju przy rozwałkowywaniu i chwytaniu do rąk. Ale summa summarum: jeśli ciasto dobrze przechowamy, to wyjdzie udane. Niektóre placki wyszły bardziej cienkie, inne grubsze, były też z dziurkami, mniejsze, większe itd. Tym akurat się nie przejmowałam, bo to jest domowa robota, a nie masówka 😉Podzielę się radami, które ja zastosowałam i zapewniam, że się sprawdziły! 🙂 Składniki: – 450 g mąki pszennej , użyłam typ 550 – 300 ml letniej wody – 3 łyżki oleju/oliwy – 1 łyżeczka soli  Takich proporcji użyłam. W misce wymieszać najpierw mąkę z solą. Dodać…

    Czytaj dalej
    just_megik

    INNE WPISY

    mąka low carb

    Dieta low carb- jakich mąk można używać

    26.02.19
    jak wytrwać na diecie, zdrowe odchudzanie,

    Jak wytrwać na diecie- moje sprawdzone sposoby

    06.03.19

    #Zielnik. Mniszek lekarski – to warto wiedzieć

    02.03.19

O mnie

Jestem Meg, a dokładniej Megik!
Kulinaria to ważny element  mojej strony, bo jedzenie jest naprostszym umilaczem dnia 🙂 Oprócz tego inne rozmaitości- trochę zdrowia, trochę ajurwedy, trochę ruchu i trochę postów z całkiem innej bajki! Chcę Wam pokazać, jak znaleźć równowagę w życiu! Świadome żywienie, ale także świadome życie i wybory!
Edukuję się w zakresie dietetyki, a także w ziołolecznictwie. Dzielę się swoim doświadczeniem i wiedzą!
Więcej znajdziesz w górnych zakładkach!

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Archiwa

Kategorie

Popularne Posty

  • Sans Rival – ciasto na wagę złota
  • Medovik ciasto miodowe z kremem kajmakowym.
  • Sernik nowojorski Marthy Stewart- boski!
  • Karpatka odchudzona wersja :)
  • keto brownie Keto Brownie z masą serową- mega fit wypiek
  • Sernik podwójnie serowy- kremowa rozpusta
  • Rogaliki drożdżowe – pulchne i miękkie
  • Czym zastąpić cukier, czyli zdrowe wypieki pod lupą
  • mąka low carb Dieta low carb- jakich mąk można używać
  • Kruche ciasto migdałowe z owocami- low carb

Tagi

ajurweda |bez cukru |bez glutenu |brownie |brownies |ciasta z kremem |ciasteczka |ciastka |ciastka bez cukru |ciasto bez cukru |ciasto czekoladowe |ciasto drożdżowe |ciasto przekładane |ciasto wegańskie |ciasto z kremem |ciasto z owocami |Deser |dieta |Dietetyczne |fit ciasto |fit desery |fit słodkości |fit słodycze |fit słone |jak schudnąć |Kruche ciasto |low carb |metabolizm |Na śniadanie |naleśniki |obiad |odchudzanie |płatki owsiane |Produkty |proste ciasta |Przekładańce |sernik |Ulubieńcy |wegańskie |wegańskie ciasto |wegańskie słodkości |wegetariański obiad |wegetariańskie |Wypieki na drożdżach |zakupy |zdrowe ciastka |zdrowe wypieki |zdrowie |zioła |ziołolecznictwo

Instagram

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.

Informacje

  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności
Przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Archiwa

Instagram

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Baza przepisów kulinarnych
rondel
  • Współpraca
  • O mnie
  • Strona główna
  • Polityka prywatności