• jak wytrwać na diecie, zdrowe odchudzanie,
    Inne,  Odchudzanie,  Zdrowie,  Ziołolecznictwo

    Jak wytrwać na diecie- moje sprawdzone sposoby

    Ponoć nie sztuką jest schudnąć, lecz tę wagę utrzymać… Mimo propagowania zdrowego podejścia do odżywiania, cały czas odchudzanie kojarzy się z wyrzeczeniami- przeklęte słowo dieta. Przez to, często utracone kilogramy to zmiana chwilowa. Tak naprawdę tracimy czas, pieniądze, a czasem nawet zdrowie. Nadprogramowe kilogramy to niekoniecznie też kwestia zajadania się codziennie pysznościami 😉 Bowiem może też być tak, że kilogramy to wynik niedożywienia- TAK! Osoba otyła może być niedożywiona, brakuje jej witamin i minerałów! Druga kwestią jest stan Naszych jelit, no i przede wszystkim podejścia:) Jak wytrwać na diecie? Oto kilka moich wskazówek, jak dobrze i zdrowo jeść, schudnąć albo utrzymać swoja wagę. U mnie jest to fundamentalna zasada- jak wytrwać na diecie?…

  • Inne,  Odchudzanie,  Zdrowie,  Ziołolecznictwo

    #Zielnik. Mniszek lekarski – to warto wiedzieć

    Na samym początku warto wspomnieć, że od strony botanicznej nazwa mniszka lekarskiego to „Taraxacum officinale”, a pierwsze słowo jego nazwy oznacza “przeciwzapalny”!!! A jest to jeden z ważniejszych aspektów zdrowotnych. Gdy mamy stany zapalane, nasz organizm gorzej funkcjonuje. Stany zapalne ma wpływ na większość procesów w naszym ciele i niestety nieleczone mogą być groźne dla układu odpornościowego, kondycji jelit, a także psychiki! 1) Działanie przeciwcukrzowe– moim zdaniem najbardziej wartościowa cecha mniszka. Bogaty jest w inulinę, czyli naturalny prebiotyk odżywiający dobre bakterie jelitowe. Dzięki inulinie, mniszek obniża indeks glikemiczny spożywanego posiłku oraz spowalnia wchłanianie cukru. Ponadto, mniszek lekarski zawiera Kwas cykorowy i chlorogenowy to dwa bioaktywne związki zawarte w mniszku lekarskim, które mogą pomóc…

  • mąka low carb
    Zdrowie,  Dobre produkty/ Zamienniki,  Inne,  Low carb

    Dieta low carb- jakich mąk można używać

    1). Mąka kokosowa– idzie na pierwszy rzut, bo jest to jedna z najbardziej dostępnych mąk niskowęglowodanych. Mimo że kokos z natury jest tłusty, to makro mąki kokosowej może się bardzo różnic! Dlatego chciałam uczulić i zwrócić uwagę na skład…Ilość węglodowanów może diametralnie się różnić- taka mąka może zawierać w niektórych przypadkach nawet 40 gramów węglowodanów. Przy czym ze spokojem znajdziecie wersje z 20 gramami i to już jest naprawdę okej 🙂 Mąkę kokosową trzeba dobrze wyczuć, jest całkiem inna od tradycyjnej. Nie zawiera glutenu, więc ciężko będzie uzyskać z niej produkty pulchne. Przy czym jest ona idealnym składnikiem kruchego ciasta czy ciasteczek. Z powodzeniem też wyjdą babeczki, ale będą one bardziej treściwe. Należy…

  • Inne,  Inne ciasta,  Naleśniki/ Placki

    Domowe ciasto filo

    O tak! Wczoraj była generalna próba ciasta filo. Dziś powstała z niego “Spanakopita”. Wypróbowałam własne sposoby na wałkowanie, rozciąganie, układanie, przykrywanie i teraz się tym podzielę. Mogę przyznać, że ciasto wymaga czasu, spokoju przy rozwałkowywaniu i chwytaniu do rąk. Ale summa summarum: jeśli ciasto dobrze przechowamy, to wyjdzie udane. Niektóre placki wyszły bardziej cienkie, inne grubsze, były też z dziurkami, mniejsze, większe itd. Tym akurat się nie przejmowałam, bo to jest domowa robota, a nie masówka 😉Podzielę się radami, które ja zastosowałam i zapewniam, że się sprawdziły! 🙂 Składniki: – 450 g mąki pszennej , użyłam typ 550 – 300 ml letniej wody – 3 łyżki oleju/oliwy – 1 łyżeczka soli  Takich proporcji…